Alergia la antibiotice

©

Autor:

Alergia la antibiotice

Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea și prevenirea infecțiilor bacteriene, care acționează prin distrugerea sau încetinirea creșterii bacteriilor. Deși antibioticele salvează anual sute de mii de vieți, există situații în care administrarea de antibiotice poate avea consecințe negative severe asupra sănătății. Reacțiile alergice la antibiotice, raportate în special de către persoanele care au alergie și la alte clase de medicamente, pot reprezenta un pericol pentru sănătate. În cazurile severe, alergia la antibiotice poate duce la anafilaxie, o reacție alergică extrem de periculoasă. (1, 2, 4)

Ce este alergia la antibiotice?

Alergia la antibiotice este o reacție alergică a organismului la medicamentele din clasa antibioticelor, care poate apărea imediat după administrarea antibioticului sau după câteva zile de la începerea tratamentului. Alergia la antibiotice apare de obicei la persoanele care au avut o reacție alergică la un antibiotic în trecut sau la persoanele care au o sensibilitate crescută la anumite medicamente. (2, 3)

Cum apare alergia la antibiotice?

Alergia la antibiotice apare atunci când sistemul imunitar consideră medicamentul ca fiind un corp străin și începe să producă anticorpi împotriva acestuia. În timpul unei reacții alergice, anticorpii declanșează eliberarea în sânge a unor substanțe chimice, cum ar fi histamina sau citokinele, care pot provoca simptomele alergice. (2, 3)

Care sunt simptomele alergiei la antibiotice?

Simptomele unei alergii la antibiotice pot varia în intensitate, iar gravitatea lor este în general influențată de tipul de antibiotic administrat și de sensibilitatea individuală a pacientului. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale alergiei la antibiotice includ:

  • erupții cutanate sau urticarie, care pot fi însoțite de mâncărime și senzație de usturime;
  • edem facial sau umflarea gâtului, care poate pune în pericol viața pacientului, deoarece poate interfera cu respirația;
  • vedere încețoșată sau alte probleme de vedere;
  • tuse, dificultăți de respirație sau senzație de constricție în piept;
  • dureri abdominale, greață, vărsături sau diaree. (3, 4)


Cine este mai predispus să prezinte reacții alergice la antibiotice?

Orice persoană poate dezvolta o reacție alergică la antibiotice, însă există anumiți factori care pot crește riscul de apariție a unei astfel de reacții. Printre factorii care cresc riscul pentru alergia la antibiotice se numără:

  • istoric familial sau personal de alergii la medicamente;
  • alergiile preexistente la alte substanțe, cum ar fi polenul, alimentele sau animalele;
  • administarea antibioticelor într-o doză mai mare decât cea recomandată sau pentru o perioadă mai lungă decât cea prescrisă;
  • vârsta (copiii și persoanele în vârstă sunt mai predispuse la reacții alergici);
  • boli autoimune, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă. (3, 4, 5)


Care antibiotice determină mai frecvent apariția unei reacții alergice?

Orice antibiotic poate determina o reacție alergică, însă unele antibiotice sunt mai susceptibile de a provoca o reacție alergică decât altele. Cele mai frecvente antibiotice care provoacă alergii includ penicilinele, în special amoxicilina și ampicilina, cefalosporinele (clasă de antibiotice similare cu penicilinele, care pot provoca reacții alergice la pacienții care sunt alergici la peniciline) și macrolidele (n.r. antibiotice bacteriostatice cu spectru larg). (1, 3, 5)

Ce presupune tratamentul pentru alergia la antibiotice?

Tratamentul pentru alergia la antibiotice depinde de gravitatea simptomelor și de tipul de reacție alergică. În cazul unei reacții ușoare, poate fi necesară administrarea de medicamente antihistaminice sau corticosteroizi, pentru a ameliora simptomele. De asemenea, va fi necesară schimbarea tratamentului și implicit stoparea administrării antibioticului. Este important ca decizia de stopare a tratamentului cu antibiotice să fie luată de către medicul care a prescris tratamentul. (3, 5)

În cazul unei reacții mai severe sau a anafilaxiei, poate fi necesară administrarea de epinefrină (adrenalină) imediat după identificarea simptomelor. De asemenea, poate fi necesară administrarea de oxigen și/sau de lichide intravenoase pentru a menține tensiunea arterială și hidratarea. (3, 5, 6)

Când este necesară vizita la medic?

Reacțiile alergice la antibiotice sunt în general controlate cu ajutorul medicamentelor antihistaminice. În cazul în care simptomele nu se ameliorează după administrarea de antihistaminice sau dacă apar probleme de respirație sau de concentrare, se recomandă apelarea serviciului de urgență. Anafilaxia, cea mai severă complicație potențială, apare de obicei apare în decurs de o oră de la administrarea medicamentului antibiotic. (2, 3)


Data actualizare: 07-03-2023 | creare: 07-03-2023 | Vizite: 983
Bibliografie
(1) Antibiotic allergy, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0140673618322189
(2) Side effects - Antibiotics, link: https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/side-effects
(3) How to Know if You’re Having an Allergic Reaction to Antibiotics, link: https://health.umms.org/2022/04/04/allergic-reaction-to-antibiotics
(4) Antibiotics, link: https://www.healthdirect.gov.au/antibiotics
(5) Drug Allergies, link: https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/drug-allergies
(6) Antibiotic Medication Allergy, link: https://www.drugs.com/cg/antibiotic-medication-allergy.html#treatment
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele secundare ale administrării nejustificate a antibioticelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum