Alterarea tiparelor circadiene de repaus și activitate la vârstnici poate crește riscul apariției fragilității

©

Autor:

Alterarea tiparelor circadiene de repaus și activitate la vârstnici poate crește riscul apariției fragilității
Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital au descoperit o legătură între perturbările ritmurilor circadiene de repaus și activitate și un risc crescut de fragilitate la adulții în vârstă. Studiul, publicat în Nature Communications, a utilizat dispozitive purtabile pentru a înregistra modelele zilnice de repaus și activitate ale participanților, constatând că aceste perturbări pot sugera apariția fragilității cu mai mult de șase ani înainte de debutul efectiv. Fragilitatea, o involuție fiziologică legată de vârstă, este frecventă în populația în vârstă și crește vulnerabilitatea la rezultate adverse de sănătate.

Studiul a inclus 1.022 de adulți, cu vârsta medie de 81 de ani, din cadrul Proiectului Rush Memory and Aging. Pe o perioadă de urmărire de peste șase ani, 357 de participanți au dezvoltat fragilitate. Modelele de repaus și activitate perturbate, mai puțin robuste sau inconsistente au fost asociate cu un risc crescut de apariție a fragilității și cu o progresie mai rapidă a simptomelor.

Cercetătorii au subliniat că perturbările ritmurilor circadiene au fost anterior asociate cu tulburări de somn, metabolism alterat și pierderea neuronală, sugerând o suprapunere între mecanismele din spatele fragilității și deficienței cognitive. Studiul este limitat la o populație mai în vârstă și recunoaște că modelele de repaus-activitate pot fi influențate de variații sezoniere și condiții de mediu. Studii suplimentare sunt necesare pentru a înțelege mai bine legătura dintre perturbările circadiene și fragilitate. Autorii sugerează că tehnologia purtabilă poate fi folosită pentru detectarea timpurie a indicatorilor de boală și pentru intervenții în populațiile susceptibile.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-11-2023 | creare: 20-11-2023 | Vizite: 377
Bibliografie
Circadian rest-activity patterns may signal frailty risk in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20231116/Circadian-rest-activity-patterns-may-signal-frailty-risk-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii infirmă eficiența unui medicament în reducerea riscului de fragilitate la adulții cu ateroscleroză
  •