Legătura dintre numărul de alunițe și cancerul de piele
Autor: Dr. Purtan Teodora

Aceste două gene mutante au fost identificate în urma unei analize efectuate pe codurile genetice a mai mult de 750 de perechi de gemeni de sex feminin în Anglia.
Cele două gene mutante determină apariÈ›ia unor mutaÈ›ii la nivelul codului genetic ÅŸi apar tipic în rândul persoanelor cu numeroase aluniÈ›e pe corp. Aceste două gene mutante se asociază frecvent apariÈ›iei melanomului malign, o formă severă de tumoră canceroasă a pielii, cu metastazare precoce ÅŸi evoluÈ›ie rapidă spre exitus (deces).
Astfel, în prezent este bine cunoscut de către majoritatea populaÈ›iei faptul că numărul crescut de aluniÈ›e de pe corp se asociază unui risc crescut de apariÈ›ie a cancerului de piele.
Totodată, oamenii de ÅŸtiință de la The King’s College London au demonstrat faptul că aceleaÅŸi gene mutante care determină apariÈ›ia unui număr mare de aluniÈ›e pe corp, determină ÅŸi apariÈ›ia melanomului malign.
Identificarea acestor gene nu este utilă doar pentru diagnosticarea alunițelor sau a tumorilor maligne ale pielii; ele pot, de asemenea, oferi mai multe informații cu privire la metodele terapeutice care pot fi abordate.
PrezenÈ›a aluniÈ›elor pe piele poate fi identificată în majoritatea populaÈ›iei europene, riscul ca aceste aluniÈ›e să se transforme în melanom malign sau alte tipuri de tumori maligne cutanate fiind extrem de mic.
Cu toate acestea, persoanele care prezintă numeroase alunițe pe suprafața corporală, de dimensiuni relativ mari, trebuie să fie investigate datorită riscului de a fi purtătoare a celor două gene mutante, asociate apariției melanomului malign.
Factorii de risc care determină transformarea unei aluniÈ›e într-o tumoră malignă cutanată sunt reprezentaÈ›i de traumatismele repetate în zona în care sunt localizate al uniÈ›ele ÅŸi expunerea îndelungată la radiaÈ›ii ultraviolete.
Semnele clinice care pot anunța transformarea malignă a unei alunițe sunt reprezentate de:
- creÅŸterea în dimensiuni ÅŸi în profunzime a aluniÈ›ei,
- modificarea aspectului aluniței,
- apariÈ›ia unor ulceraÈ›ii, eroziuni sau sângerări pe suprafaÈ›a aluniÈ›ei,
- apariÈ›ia pruritului în zona de localizare a aluniÈ›ei.
Recent, în urma cercetărilor efectuate, s-a demonstrat că numărul crescut de aluniÈ›e pe piele nu se asociază doar unui risc crescut de apariÈ›ie a cancerului de piele, ci ÅŸi a altor tipuri de boli neoplazice, precum cancerul mamar. [1], [2], [3]
2. Does an increased number of moles correlate to a higher risk of melanoma?, link: https://www.oncology-central.com/2017/05/16/increased-number-moles-correlate-higher-risk-melanoma/
3. Moles on the skin increase skin cancer risk, link: https://www.skincancer.org/events/world-congress-on-cancers-of-the-skin/moles
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Genele de risc pentru acnee: 29 de regiuni nou identificate ale genomului pot influența condiția
- Celulele îmbătrânite ale pielii au fost programate să își redobândească tinerețea funcțională
- 73% dintre cremele de protecție solară nu sunt eficiente sau conțin ingrediente dăunătoare
- Pelicula protectoare pentru piele din ADN ce absoarbe radiațiile UV – viitorul protecției solare?
- Nevi congenitali
- Am niste alunite si nu stiu ce sa fac!
- Alunita suspecta - mancarine
- Alunita neagra
- Alunita sau neg iesit din piele!
- Alunita ciudata
- Cancer de piele
- Melanom?
- Este posibil si normal sa ai pe corp alunite care sa difere la culoare sau la forma ?
- Rog interpretare rezultat examen histopatologic excizie 2 alunite