Antibiotice noi eficiente și fără risc de dezvoltare a rezistenței
Autor: Vasiliu Alina

Cercetătorii de la Inserm și Université de Rennes au identificat recent o nouă toxină bacteriană pe care au transformat-o în antibiotice puternice active împotriva diferitelor bacterii responsabile de infecțiile umane, fie ele gram-pozitive sau negative.
Studiul s-a bazat pe sinteza de peptidomimetici, care au fost inspirați de peptidele bacteriene naturale existente, dar care au fost scurtate și modificate.
Din cele 20 de molecule create, două s-au dovedit eficiente împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa la șoarecii cu sepsis sever sau infecție cutanată.
Acești compuși noi sunt bine tolerați de către organism și nu prezintă probleme de toxicitate renală.
Important de observat a fost faptul că bacteriile pe care cercetătorii le-au lăsat în contact timp de câteva zile cu aceste antibiotice nu au prezentat semne de rezistență.
Activitatea antibacteriană a acestor peptidomimetice se datorează parțial capacității aminoacizilor săi naturali de a reîntări asocierea acestor compuși cu membranele bacteriilor infecțioase. Această legătură duce la permeabilitatea membranei și la moartea bacteriilor.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Analiza mișcărilor nanoparticulelor dezvăluie dacă celule canceroase sunt corect vizate de medicamente
- În viitor, vor putea fi utilizate în medicină componente electronice naturale și dizolvabile
- Tehnologia VR, folosită pentru a îmbunătăți controlul motor
- Inteligența artificială poate ajuta la diagnosticarea leucemiei
intră pe forum