Antrenamentul cognitiv și motor ajută în lupta împotriva demenței

©

Autor:

Antrenamentul cognitiv și motor ajută în lupta împotriva demenței
Demența este o boală frecvent întâlnită, caracterizată printr-o scădere treptată a funcției creierului, cu reducerea capacității de planificare, de rememorare, tulburări de comportament și afectarea funcției motorii. Diagnosticul de demență este unul dificil atât pentru pacienți, cât și pentru familiile acestora, deoarece ajung dependenți de ajutorul celor din jur, pentru că nu se mai pot descurca singuri. Noi studii arată că antrenamentul cognitiv și motor ajută în lupta împotriva Alzheimerului și a demenței.

În ciuda tuturor încercărilor de a se găsi un medicament care să vindece această boală, demența, în special cea Alzheimer, forma cea mai frecvent întâlnită, a rămas de netratat. Cu toate acestea, cercetătorul Eling de Bruin a efectuat un studiu clinic pilot în Belgia, pe 45 de subiecți din două case de îngrijire a bătrânilor, aceștia având vârsta medie de 85 de ani.

Acesta a demonstrat că un nou tratament aplicat pacienților cu demență cu simptome severe, antrenamentul cognitiv și motor, le-a îmbunătățit atât abilitățile de gândire, cât și cele fizice. În studiu s-a utilizat un joc de fitness, Exergame, de pe platforma de antrenament Senso, dezvoltată de compania Dividat, fondată de Eling de Bruin și doctoranzii lui, în 2013, în Elveția.

Pacienților li s-a cerut să efectueze o anumită secvență de mișcări cu picioarele, pe platforma de antrenament Senso, alcătuită dintr-un ecran cu software-ul jocului și un panou de podea cu patru câmpuri care măsoară pașii, deplasarea greutății și echilibrul.

Lotul de pacienți a fost împărțit în două. Primul grup s-a antrenat pentru o perioadă de 8 săptămâni, de 3 ori pe săptămână, timp de câte 15 minute. Al doilea grup a ascultat și s-a uitat la videoclipuri muzicale.

A fost măsurată capacitatea fizică, cognitivă și mentală a pacienților la începutul și finalul studiului. Prin comparație, s-a observat că la primul grup s-au îmbunătățit abilitățile cognitive, atenția, concentrarea, memoria, orientarea și timpul de reacție. De cealaltă parte, grupul al doilea s-a deteriorat și mai mult.

„Pentru prima dată, există speranța că, prin jocul vizat, vom putea nu numai să amânăm, dar și să reducem simptomele demenței”, afirmă de Bruin.

De Bruin, împreună cu echipa lui, lucrează în continuare la replicarea rezultatelor acestui studiu la persoane cu deficiență cognitivă ușoară, cu ajutorul tehnicii RMN, care va evidenția procesele neuronale din creier responsabile de îmbunătățirea capacităților cognitive și fizice.

sursa: Science Daily
foto: Dividat

Data actualizare: 14-04-2021 | creare: 14-04-2021 | Vizite: 523
Bibliografie
Fighting dementia with play, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210409093607.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  • Demența poate fi încetinită, prin modificarea stilului de viață
  •