Accidentul vascular cerebral, asociat cu scăderea speranței de viață

©

Autor:

Accidentul vascular cerebral, asociat cu scăderea speranței de viață
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Queensland, aproximativ două treimi din pacienții ce suferă un accident vascular cerebral, una dintre cele mai frecvente cauze de spitalizare în Australia, înregistrează o scădere a speranței de viață, aceștia trăind, în medie, încă un deceniu după eveniment, prezentând un risc crescut de repetare a acestuia în viitor.
Studiul a fost posibil în urma analizei a 300.000 de pacienți care au fost internați de-a lungul timpului la spitale din Australia și Noua Zeelandă, între anii 2008 și 2017. De asemenea, aceștia au analizat cantitativ scăderea speranței de viață a persoanelor ce au făcut un AVC, în vederea comparării acesteia cu speranța de viață medie pe care o înregistrează persoanele ce nu suferă de astfel de afecțiuni.

Yang Peng, cercetător la Unitatea Clinică Northside a Spitalului Prince Charles, afirmă că doar 36% dintre pacienții ce suferă un accident vascular cerebral supraviețuiesc mai mult de 10 ani după acesta, iar 27% suferă un alt AVC ulterior. În medie, speranța de viață a acestor pacienți scade cu aproximativ 5 ani și jumătate, ceea ce înseamnă că acesta are potențialul de a reduce speranța de viață a unei persoane cu o treime. În plus, pacienții ce suferă un accident vascular cerebral hemoragic prezintă hemoragie la nivel cerebral și, în consecință, un risc mai mare de deces sau de a face un alt accident vascular cerebral în viitor. De asemenea, speranța de viață a acestora este și mai redusă decât a celor care suferă un AVC ischemic, cauzat de spargerea unui vas de sânge de la nivelul creierului.

Kathryn Colebourne, doctor și co-autor în cadrul studiului, atrage atenția asupra nevoii de rețele de îngrijire speciale pentru persoanele ce suferă accidente vasculare cerebrale, în scopul oferirii timpurii a tratamentului, care poate consta în tromboliză, administrarea de medicamente pentru eliminarea cheagurilor și terapia endovasculară, toate acestea fiind măsuri terapeutice a căror inițiere trebuie realizată cât mai devreme, pentru a spori șansele de supraviețuire a persoanei care a suferit AVC-ul. De asemenea, cercetătorii afirmă că este necesară și concentrarea asupra stilului de viață al persoanelor predispuse la astfel de afecțiuni cardiovasculare, a căror eficiență a fost demonstrată anterior prin evidențierea efectului lor de reducere a ratei de deces și a invalidității întâlnită deseori în urma unui AVC.

sursa: News Medical
foto: University of Queensland

Data actualizare: 20-04-2022 | creare: 20-04-2022 | Vizite: 726
Bibliografie
Acute stroke associated with considerable loss in life expectancy, link: https://www.news-medical.net/news/20220415/Acute-stroke-associated-with-considerable-loss-in-life-expectancy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  •