Două antidepresive comune s-au dovedit a fi sigure pentru majoritatea supraviețuitorilor unui AVC

©

Autor:

Două antidepresive comune s-au dovedit a fi sigure pentru majoritatea supraviețuitorilor unui AVC
Un studiu preliminar prezentat la Conferința Internațională a Asociației Americane pentru Accident Vascular Cerebral (American Stroke Association) din 2024 sugerează că majoritatea supraviețuitorilor unui accident vascular cerebral (AVC) pot lua în siguranță două tipuri comune de antidepresive, fără a crește riscul de AVC hemoragic sau alte sângerări grave. Studiul a analizat utilizarea inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) și inhibitorilor recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI) în rândul persoanelor cu AVC ischemic, constatând că aceste medicamente nu au crescut riscul de complicații hemoragice, inclusiv în rândul pacienților care luau medicamente anticoagulante. Totuși, a fost observat un risc crescut de AVC hemoragic în rândul pacienților care urmau terapie antiplachetară duală (DAPT).
Cercetarea a inclus datele medicale electronice ale 666.150 de pacienți cu AVC ischemic din peste 70 de centre mari de sănătate din Statele Unite, dintre care 35.631 luau medicamente antidepresive SSRI/SNRI, iar 23.241 luau alte tipuri de antidepresive. Majoritatea pacienților (607.278) nu luau niciun antidepresiv. Studiul a evaluat frecvența sângerărilor grave în rândul supraviețuitorilor de AVC care au luat diferite tipuri de antidepresive SSRI/SNRI, comparativ cu cei care nu au luat antidepresive, și a investigat, de asemenea, sângerările grave în rândul pacienților care au combinat antidepresivele cu diferite tipuri de medicamente anticoagulante sau antiplachetare.

Rezultatele indică faptul că SSRI și SNRI sunt în general sigure pentru a fi începute în etapele timpurii ale recuperării după AVC, inclusiv pentru pacienții care urmează terapie anticoagulantă. Cu toate acestea, a existat un risc crescut de sângerare gravă atunci când SSRI sau SNRI au fost luate în combinație cu tratamente DAPT. De asemenea, s-a constatat o creștere cu 15% a riscului de sângerare gravă la pacienții cu AVC ischemic care luau medicamente din clase precum mirtazapina, bupropionul și triciclicele, comparativ cu SSRI/SNRI.

Studiul subliniază importanța maximizării reabilitării timpurii după un AVC și sugerează că, în anumite cazuri, medicii ar putea să nu fie nevoiți să amâne administrarea de antidepresive pentru perioade lungi de timp. Cercetările viitoare ar trebui să investigheze riscul de sângerare asociat cu utilizarea medicamentelor antidepresive și anxiolitice în rândul pacienților cu AVC hemoragic.

Această descoperire este relevantă în contextul în care izolarea socială și singurătatea sunt asociate cu un risc crescut de aproximativ 30% de infarct miocardic sau AVC, sau deces din cauza acestora. Studiul adresează probleme de siguranță legate de utilizarea antidepresivelor pentru tratamentul problemelor de sănătate mintală care pot apărea după un AVC, subliniind necesitatea de a prioritiza sănătatea mintală a supraviețuitorilor de AVC pentru a sprijini recuperarea optimă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-02-2024 | creare: 02-02-2024 | Vizite: 198
Bibliografie
Study: Most stroke survivors can safely take two types of common antidepressants, link: https://www.news-medical.net/news/20240201/Study-Most-stroke-survivors-can-safely-take-two-types-of-common-antidepressants.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Potrivit unui studiu, cele mai multe antidepresive sunt ineficiente pentru tineri și adolescenți
  • Tratamentul personalizat al depresiei, posibil datorită unui test de sânge
  • Rezistența la antidepresive ar putea avea legătură cu metabolismul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum