Anumite bacterii din microbiomul intestinal pot prezice riscul de mortalitate

©

Autor:

Anumite bacterii din microbiomul intestinal pot prezice riscul de mortalitate

Conform unui nou studiu, o bună parte dintre bacteriile din microbiomul intestinal influenţează pe termen lung riscul de mortalitate la adulţi.
Pentru realizarea acestuia cooperează specialişti de la Universitatea Turku, Institutul Finlandez de Sănătate şi o echipă internaţională şi se consideră că este cel mai amplu studiu prospectiv ce are în vedere relaţia dintre flora intestinală şi starea de sănătate sau mortalitatea.

S-a pornit de la analiza populaţiei bacteriene prezente în probe de materii fecale recoltate în 2002 de la mai multe loturi de subiecţi. Apoi s-au cercetat evenimentele patologice ce au apărut la aceşti subiecţi după mai mult de o decadă, respectiv din 2017 până în prezent. „Multe dintre bacteriile cunoscute ca fiind dăunătoare chiar s-au regăsit în lista celor ce prezic mortalitatea şi schimbările în stilul nostru de viaţă influenţează concentraţia lor în intestin. Studiind compoziţia microbiomului putem ameliora riscul de mortalitate chiar dacă sunt prezenţi concomitent şi alţi factori negativi precum fumatul, obezitatea” afirmă Dr. Teemu Niiranen, de la Universitatea Turku.

Se cunoaşte faptul că fiecare persoană are un microbiom intestinal unic alcătuit dintr-o populaţie vastă de bacterii şi alte microorganisme. Autorii studiului au realizat un algoritm cu ajutorul căruia au căutat corelaţii între istoricul medical al subiecţilor şi analiza ADN-ului bacterian din probele de fecale.

„Studiile asupra populaţiei finlandeze sunt unice la nivel global prin extensiile şi scopurile lor. Prin noile metode statistice suntem acum mai aproape de înţelegerea legăturii dintre microbiom şi fenomene precum îmbătrânirea sau incidenţa bolilor comune” adaugă Dr. Leo Lahti. Deşi această problemă a fost destul de mult analizată în studii transversale, sunt totuşi numai câteva studii de follow-up disponibile şi informaţiile sunt încă insuficiente. În studiul de faţă au fost incluşi aproximativ 7000 de adulţi finlandezi, iar datele lor medicale au fost împărţite cu un alt studiu de anvergură, FINRISK2002.

sursa: Sience Daily


Data actualizare: 17-05-2021 | creare: 17-05-2021 | Vizite: 362
Bibliografie
Certain gut microbiota profile can predict mortality, ScienceDaily, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210512115609.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •