De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
©
Autor: Mancaș Mălina
Oamenii de știință au descoperit de ce produse precum vinul sau ciocolata pot declanșa migrene unor anumite persoane, pe baza interacțiunii dintre microbiom și anumiți compuși din aceste alimente.
Bacteriile benefice din organism transformă anumite substanțe chimice numite nitrați (din ciocolată, vin, carne procesată și alte alimente) în oxid nitric, produs ce ar putea favoriza declanșarea migrenelor.
Cercetătorii din cadrul Universității din California (San Diego) au analizat microbiomul pe baza a 172 de probe prelevate de la nivel oral și 1.996 de probe de materii fecale de la un grup de participanți din baza de date a unui proiect mai amplu. Rezultatele au arătat că persoanele care se confruntau des cu migrene prezentau și valori mai mari ale microbiomului specific ce poate modifica nitrații.
Când nitrații ajung în organism în urma ingestiei alimentare, bacteriile interacționează cu acestea, utilizându-le ca materie primă. Deșeurile rezultate de la bacterii, nitriții, se transformă în oxid nitric la nivelul sângelui.
Oxidul nitric are și beneficii, deoarece produce dilatarea vaselor sangvine și poate susține sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea circulației, însă uneori această dilatare și inflamația pot crește riscul de migrene.
Rezultatele au arătat că genele care reglează activitatea enzimatică a nitratului, nitritului și oxidului nitric sunt prezente în cantitate mai mare la nivelul gurii și microflorei bacteriene a persoanelor care suferă de migrene.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul mSystems.
Sursa: Science Alert
Bacteriile benefice din organism transformă anumite substanțe chimice numite nitrați (din ciocolată, vin, carne procesată și alte alimente) în oxid nitric, produs ce ar putea favoriza declanșarea migrenelor.
Cercetătorii din cadrul Universității din California (San Diego) au analizat microbiomul pe baza a 172 de probe prelevate de la nivel oral și 1.996 de probe de materii fecale de la un grup de participanți din baza de date a unui proiect mai amplu. Rezultatele au arătat că persoanele care se confruntau des cu migrene prezentau și valori mai mari ale microbiomului specific ce poate modifica nitrații.
Când nitrații ajung în organism în urma ingestiei alimentare, bacteriile interacționează cu acestea, utilizându-le ca materie primă. Deșeurile rezultate de la bacterii, nitriții, se transformă în oxid nitric la nivelul sângelui.
Oxidul nitric are și beneficii, deoarece produce dilatarea vaselor sangvine și poate susține sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea circulației, însă uneori această dilatare și inflamația pot crește riscul de migrene.
Rezultatele au arătat că genele care reglează activitatea enzimatică a nitratului, nitritului și oxidului nitric sunt prezente în cantitate mai mare la nivelul gurii și microflorei bacteriene a persoanelor care suferă de migrene.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul mSystems.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 05-01-2019 | creare: 28-10-2016 | Vizite: 2966
Bibliografie
Here's why chocolate and wine give some people migraines, link: http://www.sciencealert.com/here-s-why-chocolate-and-wine-can-sometimes-cause-migraines ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- De o saptamana am o problema, ma dor tamplele
- Gabaran
- Anxietate si dureri de cap
- Dureri de cap frecvente
- Migrena cu aura sau altceva?
- Ameteli, dureri de cap, ceafa, amorteli, ajutor!
- Dureri de masea, tample si ureche
- Migrene
- Dilatare angiomatoasa a venei septale