Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului

Hiperinsulinemia, insulinorezistența, hipersecreția de leptină și implicit leptino-rezistența caracteristice de regulă organismului matern obez pot influența statusul ponderal al nou-născutului pe termen scurt, dar și pe termen lung. Prezența acestora în concentrații mari în laptele matern ar putea afecta flora intestinală a sugarului, situație analizată prin intermediul studiului de referință.
Studiul a inclus mostre de lapte matern provenite de la 18 mame normoponderale înainte de sarcină și de la 12 mame care au prezentat obezitate pre-gestațională, care au alăptat exclusiv timp de 2 săptămâni postpartum; ulterior s-au recoltat mostre din scaunul sugarilor.
Cercetătorii au observat faptul că sugarii proveniți din mame obeze au fost expuși la concentrații de două ori mai mari de leptină și insulină prin intermediul laptelui matern. Acest lucru a fost asociat cu o reducere a numărului de Gammaproteobacterii regăsite în scaunul sugarilor, cu rol protectiv împotriva afecțiunilor inflamatorii și autoimune pe termen lung la sugar.
Independent de statusul ponderal matern, prezența insulinei și a leptinei în laptele matern a fost asociată cu reducerea permeabilității peretelui intestinal si a biomarkerilor inflamației gastrointestinale.
Datele științifice deja existente menționează beneficiile laptelui matern asupra reducerii riscului obezogen și a dismicrobismului intestinal la sugar.
Conform rezultatelor acestui studiu, prezența insulinei și a leptinei în laptele uman ar putea avea un rol parțial în ameliorarea funcției protectoare a barierei intestinale și în reducerea inflamației intestinale la sugar, indiferent de statusul ponderal al mamei.
Concluziile acestui studiu indică totuși și influența negativă a obezității materne asupra microbiomului intestinal al sugarului, prin urmare programarea sarcinii în vederea obținerii unui status ponderal optim, adoptarea unui stil de viață activ și o nutriție corespunzătoare atât preconcepțional, dar și în cursul sarcinii sunt esențiale pentru sănătatea viitorului copil.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi cercetări susțin prezența bacteriilor intestinale la făt
- Grădinăritul îi poate ajuta pe copii să își dezvolte anumite abilități de viață
- Expunerea copiilor în primele 3 luni de viață la produse de curățare crește riscul de astm
- Amânarea clampării cordonului ombilical după naștere ar putea salva viața bebelușilor prematuri
- Dereglare hormonala?
- Probleme hormonale
- Imi apar cosuri doar inainte de fiecare menstra
- FSH 27 - ce inseamna?
- Somatotropina - hormonul cresterii.
- Flora intestinala
- HGH= Hormonul Tineretii
- Analize hormonale