Anumiți factori ar putea scădea beneficiile dexametazonei

©

Autor:

Anumiți factori ar putea scădea beneficiile dexametazonei
Potrivit unui studiu, diabetul și alți factori ar putea reduce efectul benefic al dexametazonei la pacienții cu forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. Cercetătorii spun că medicii ar trebui să reconsidere dozarea acestui medicament la anumiți pacienți.
Studiul a fost condus în colaborare cu biologi, clinicieni și informaticieni. Rezultatele au fost publicate în revista științifică IUCrJ.

O echipă de cercetători a observat că albumina serică, un tip de proteină din sânge, preia dexametazona, purtând-o până la locul de acțiune. Este cunoscut că nivelele scăzute de albumina reprezintă un factor de risc pentru formele severe de COVID-19, spre exemplu la pacienții diabetici.

Noul studiu sugerează că nivelele scăzute de albumină și diabetul ar putea scădea efectele dexametazonei la pacienții cu aceste patologii. Dexametazona este un corticosteroid care scade intensitatea răspunsului hiperimun din formele grave de infecție cu SARS-CoV-2.

Diabetul presupune creșterea glicemiei, ceea ce determină o scădere a nivelului de albumină în sânge și prin urmare, o captare redusă a dexametazonei. De asemenea, la nivelul situsului de legare al dexametazonei la albumina pot competiționa și alte medicamente.

Cercetătorii spun că, la momentul actual, nu există un tratament mai eficient decât dexametazona la pacienții cu forme severe de COVID-19.

Potrivit studiului, albumina serică leagă dexametazona în același mod în care leagă testosteronul, ceea ce înseamnă că cele două ar putea concura pentru același situs de legare. Se cunoaște faptul că bărbații au un risc mai crescut de deces decât femeile iar până acum, nivelele scăzute de testosteron au fost asociate cu un prognostic mai nefavorabil. Ipoteza autorilor studiului este că dexametazona în cantitate mare ar putea afecta transportul testosteronului.

De asemenea, albumina serică leagă și numeroase medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene, ceea ce atrage atenția medicilor să ia în considerare posibilitatea competiției asupra aceluiași situs de legare atunci când stabilesc tratamentul împotriva COVID-19.

Prin urmare, administrarea unei doze prea mari de dexametazonă la pacienții cu nivele scăzute ale albuminei sau cu diabet ar putea fi dăunătoare, cu potențiale efecte adverse. Totuși, sunt necesare mai multe studii care să stabilească doza optimă de dexametazonă la anumiți bolnavi, mai ales la cei cu diabet sau nivele scăzute ale albuminei.

Studiul a inclus 373 pacienți cu COVID-19, internați la un spital din Wuhan, China. Potrivit rezultatelor, bolnavii care au decedat aveau hipoalbuminemie sau hiperglicemie, în comparație cu supraviețuitorii. Cercetătorii au ajuns la concluzia că hiperglicemia ar putea influența capacitatea albuminei de a lega substanțe.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-10-2020 | creare: 30-10-2020 | Vizite: 1458
Bibliografie
COVID-19: Dexamethasone discovery carries treatment implications: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201022144526.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum