A patra doză de vaccin ARNm COVID-19 mărește semnificativ protecția după vârsta de 60 de ani

Studiile anterioare asupra procedurii de vaccinare împotriva bolii COVID-19 au subliniat numeroase beneficii pentru pacienți, însă absența utilizării comorbidităților, a mediului social sau a unor factori de risc cardiovasculari relevanți a condus la diferențe majore în rezultate. Pentru a obține date cât mai exacte, o echipă de cercetători a realizat un nou studiu restrâns, țintit pe populația vârstnică. Experimentul a inclus un lot de 182. 122 de participanți israelieni cu vârste de peste 60 ani. Pentru a fi incluși, a fost necesar ca participanții să prezinte o a treia doză de vaccin administrată cu aproximativ patru luni anterior momentului începerii studiului.
Oamenii de știință au evaluat eficacitatea unei a patra doze de vaccin SARS-CoV-2 BNT162b2 în prevenirea anumitor complicații asociate mai frecvent cu boala COVID-19 în populațiile cu risc ridicat. Au fost selectate cinci scenarii din cadrul evoluției bolii, acestea fiind: COVID-19 confirmat prin analiză de reacție în lanț a polimerazei (PCR), infecție simptomatică cu SARS-CoV-2, spitalizare asociată cu COVID-19, infecție severă cu SARS-CoV-2 și deces asociat cu boala COVID-19.
Pentru a elimina erorile și pentru a uniformiza rezultatele, cercetătorii au inclus, de asemenea, și anumite variabile în analiză. Printre acestea, s-au numărat și vârsta, sexul, locația de reședință, sectorul din care provenea participanții, luna calendaristică în care li s-a administrat cea de-a treia doză, numărul de comorbidități cronice preexistente considerate a fi factori de risc crescut și numărul de spitalizări din ultimii trei ani.
Rezultatele au fost promițătoare: pentru vaccinul administrat în a patra doză, eficacitatea la o săptămână și la o lună a fost de aproximativ 45% împotriva COVID-19 confirmat prin PCR, de 55% împotriva infecției simptomatice cu virusul SARS-CoV-2 și de 68% împotriva spitalizării asociate cu boala COVID-19. De asemenea, s-a raportat o eficiență de 62% împotriva infecției severe cu virusul SARS-CoV-2 și de 74% împotriva mortalității asociate bolii COVID-19.
Mai mult decât atât, persoanele din grupul cu patru doze de vaccin ARNm au prezentat un risc scăzut de confirmare a infecției COVID-19 în primele zile de urmărire, la scurt timp după vaccinare. Reacțiile adverse au fost ușoare, fiind foarte asemănătoare cu cele apărute la orice altă doză de vaccin. Efectul celei de-a patra doză de vaccin asupra sistemului imun a devenit semnificativ după aproximativ o săptămână, eficacitatea crescând progresiv până la un nivel constant în jurul săptămânii a doua.
Cercetătorii subliniază importanța unei urmăriri pe termen lung a efectelor dozelor suplimentare de vaccin, fiind necesar ca în viitor să se stabilească exact modul în care se realizează profilaxia infecției cu virusul SARS-CoV-2.
sursa: News Medical
foto: WESTOCK PRODUCTIONS / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mortalitatea din cauza COVID-19 este mai mare la bărbați, mai ales la cei necăsătoriți și din țări cu venituri mici și medii
- Măştile faciale sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii COVID-19
- COVID-19 cauzează un răspuns celular „neașteptat” la nivelul plămânilor
- Poate Omicron fi sfârșitul pandemiei COVID-19?
- Gangllioni gat
- Congestie nasala
- Cei care luam antidepresive ne putem vacina impotriva covid?
- Evaluare eficienta vaccin covid
- Vaccin anticovid
- Vaccinare covid 19
- Urticarie cronică.
- Vaccinul Pfizer în menstruație.