Apneea obstructivă în somn, un important factor de risc pentru cancer, indică un studiu
Autor: Domșa Dariana

Persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn prezintă, de asemenea, un risc crescut de cheaguri de sânge și o reducere a capacităților de procesare mentală.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la peste 62.000 de pacienți cu apnee obstructivă, cu cinci ani înainte de începerea tratamentului. Pentru o perioadă de opt ani, pacienții au beneficiat de tratament standard pentru apnee, CPAP (presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii), ce presupune purtarea în timpul fiecărei nopți a unei măști faciale, conectată la un aparat care asigură o presiune pozitivă a aerului pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului.
Ulterior, cercetătorii au comparat datele de la peste 2.000 de pacienți cu apnee obstructivă care aveau un diagnostic de cancer cu până la cinci ani înainte de diagnosticul de OSA cu datele provenite de la un grup de control cu un număr similar de pacienți, care de asemenea sufereau de OSA, dar nu și de cancer. Folosind indicele de apnee hipopnee și indicele de desaturare a oxigenului, cercetătorii au măsurat severitatea OSA în rândul tuturor participanților.
Descoperirile au indicat faptul că pacienții cu cancer aveau OSA puțin mai severă, cele mai mari valori ale indicelui de apnee hipopnee și a indicelui de desaturare a oxigenului fiind înregistrați în rândul pacienților cu cancer pulmonar, cancer de prostată și melanom malign.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Noi indicii despre cum se produce pierderea de masă musculară la persoanele cu cancer
- Incidența cancerului de col în rândul femeilor tinere, în creștere în ultimii 10 ani
- Un studiu genetic asupra cancerului hepatic prezintă o nouă ţintă terapeutică
- Pacienții cu cancer de prostată pot beneficia de pe urma terapiei hormonale, urmată simultan cu radioterapia
- Vegetatii adenoide
- Sforăit cu gura închisă
- Sforaitul, bata-l vina!
- De un an sunt la menopauza si am inceput sa sforai
- Probleme de erectie de moment sau definitiv?
- Sforaitul la copii
- Otita si sforait copil 4 ani
- Sforait la copil 6 ani
- Sforăitul o problema!!! Pentru d.nul dr. Flueraru