Apneea obstructivă în somn, un important factor de risc pentru cancer, indică un studiu

©

Autor:

Apneea obstructivă în somn, un important factor de risc pentru cancer, indică un studiu
Sindromul de apnee obstructivă în somn (OSA), o tulburare de somn determinată de obstrucția parțială sau completă a căilor respiratorii în timpul somnului, ce cauzează oprirea pentru perioade scurte, în mod repetat, a respirației în timpul somnului, crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer, potrivit unui studiu prezentat la Congresul Internațional al Societății Europene de Respirație din Barcelona.
Persoanele care suferă de apnee obstructivă în somn prezintă, de asemenea, un risc crescut de cheaguri de sânge și o reducere a capacităților de procesare mentală.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele de la peste 62.000 de pacienți cu apnee obstructivă, cu cinci ani înainte de începerea tratamentului. Pentru o perioadă de opt ani, pacienții au beneficiat de tratament standard pentru apnee, CPAP (presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii), ce presupune purtarea în timpul fiecărei nopți a unei măști faciale, conectată la un aparat care asigură o presiune pozitivă a aerului pentru a menține căile respiratorii deschise în timpul somnului.

Ulterior, cercetătorii au comparat datele de la peste 2.000 de pacienți cu apnee obstructivă care aveau un diagnostic de cancer cu până la cinci ani înainte de diagnosticul de OSA cu datele provenite de la un grup de control cu un număr similar de pacienți, care de asemenea sufereau de OSA, dar nu și de cancer. Folosind indicele de apnee hipopnee și indicele de desaturare a oxigenului, cercetătorii au măsurat severitatea OSA în rândul tuturor participanților.

Descoperirile au indicat faptul că pacienții cu cancer aveau OSA puțin mai severă, cele mai mari valori ale indicelui de apnee hipopnee și a indicelui de desaturare a oxigenului fiind înregistrați în rândul pacienților cu cancer pulmonar, cancer de prostată și melanom malign.

sursa: News Medical

Data actualizare: 08-09-2022 | creare: 08-09-2022 | Vizite: 325
Bibliografie
Studies show link between OSA and decline in mental processing powers, increased risk of blood clots, cancer, https://www.news-medical.net/news/20220905/Studies-show-link-between-OSA-and-decline-in-mental-processing-powers-increased-risk-of-blood-clots-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înălțimea influențează riscul de boli cardiovasculare, diabet și cancer
  • Silent Partner - dispozitivul care reduce volumul sforăitului
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum