Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
![Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=33804.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Studiul a inclus 1815 bărbaÈ›i cu vârste cuprinse între 30 È™i 80, participanÈ›i ai studiului The Men Androgen Inflammation Lifestyle Environment and Stress (MAILES Study) iniÈ›iat în 2009. AceÈ™tia au oferit informaÈ›iile necesare în privinÈ›a dietei prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară care a apreciat cantitatea È™i calitatea aportului alimentar din ultimele 12 luni anterioare acestei cercetări.
Studiul somnului a inclus o analiză subiectivă care a vizat completarea unui chestionar pentru evaluarea calității somnului (the Pittsburgh Sleep Quality Index). RespondenÈ›ii au fost evaluaÈ›i obiectiv pentru identificarea tulburărilor de somn, în special a apneei obstructive în somn, prin intermediul polisonografiei.
Concluzia principală a studiului a identificat o asociere puternică între aportul crescut de grăsimi È™i sindromul de apnee în somn. Mai exact, 41% dintre respondenÈ›i au experimentat somnolență excesivă pe durata zilei, în timp ce 47% au prezentat o calitate scăzută a somnului pe timpul nopÈ›ii. De asemenea, 54% au prezentat apnee în somn de intensitate moderată, respectiv 25% au manifestat apnee nocturnă severă.
În privinÈ›a mecanismului prin care consumul crescut de grăsimi alimentare poate să interfereze cu parametrii somnului evaluaÈ›i de acest studiu, s-ar părea că aportul excesiv de lipide poate altera secreÈ›ia hormonilor care prezintă variaÈ›ii circadiene È™i statusul metabolic al organismului. Indicele de masă corporală ar putea reprezenta un factor favorizant pentru apneea în somn.
Rezultatele acestui studiu nu au identificat însă o relaÈ›ie cauzală între aportul dietetic de grăsimi È™i calitatea somnului.
Asocierea puternică dintre cei doi parametri necesită confirmarea prin intermediul unor studii suplimentare, însă nu trebuie neglijate recomandările dietetice cu privire la consumul moderat de grăsimi pentru o alimentaÈ›ie echilibrată È™i prevenirea afecÈ›iunilor nutriÈ›ionale. De asemenea, o bună igienă a somnului alături de o dietă sănătoasă ar putea prezenta în viitor o arie comună de intervenÈ›ie pentru managementul ponderal.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 25-04-2016 | creare: 25-04-2016 | Vizite: 1644
Bibliografie
Fatty diets lead to daytime sleepiness, poor sleep, https://medicalxpress.com/news/2016-04-fatty-diets-daytime-sleepiness-poor.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu comparativ: impactul a șase diete moderne asupra mediului
- Alimentația sănătoasă poate reduce riscul de apariție a depresiei
- Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități
- Fructele de pădure pot scădea incidența bolilor asociate cu stresul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Tulburarile de somn in legatura cu respiratia
- Apneea obstructiva in somn
- Apneea nocturnă
- Sindromul Pickwick
- Boala Whipple
- Apneea în somn centrală
- Grăsimile alimentare: pe care să le alegem?
- Sfaturi pentru alegerea tipurilor de grasime
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
- Necesarul de grăsimi la persoanele cu activitate fizică
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Apnee de somn obstructiva?!
- Apnee de somn
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Apnee
- Deviatie de sept laringita cronica hipertrofica
- Probleme cu respiratia de la coroane?