Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului

©

Autor:

Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
Un studiu publicat recent în jurnalul australian de nutriție umană Nutrients a analizat relația dintre consumul specific de macronutrienți (carbohidrați, proteine, lipide) și calitatea somnului. Acesta a fost primul studiu care a utilizat deopotrivă metode obiective și subiective pentru o mai mare precizie cu privire la această asociere.

Studiul a inclus 1815 bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 80, participanți ai studiului The Men Androgen Inflammation Lifestyle Environment and Stress (MAILES Study) inițiat în 2009. Aceștia au oferit informațiile necesare în privința dietei prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară care a apreciat cantitatea și calitatea aportului alimentar din ultimele 12 luni anterioare acestei cercetări.

Studiul somnului a inclus o analiză subiectivă care a vizat completarea unui chestionar pentru evaluarea calității somnului (the Pittsburgh Sleep Quality Index). Respondenții au fost evaluați obiectiv pentru identificarea tulburărilor de somn, în special a apneei obstructive în somn, prin intermediul polisonografiei.

Concluzia principală a studiului a identificat o asociere puternică între aportul crescut de grăsimi și sindromul de apnee în somn. Mai exact, 41% dintre respondenți au experimentat somnolență excesivă pe durata zilei, în timp ce 47% au prezentat o calitate scăzută a somnului pe timpul nopții. De asemenea, 54% au prezentat apnee în somn de intensitate moderată, respectiv 25% au manifestat apnee nocturnă severă.

În privința mecanismului prin care consumul crescut de grăsimi alimentare poate să interfereze cu parametrii somnului evaluați de acest studiu, s-ar părea că aportul excesiv de lipide poate altera secreția hormonilor care prezintă variații circadiene și statusul metabolic al organismului. Indicele de masă corporală ar putea reprezenta un factor favorizant pentru apneea în somn.

Rezultatele acestui studiu nu au identificat însă o relație cauzală între aportul dietetic de grăsimi și calitatea somnului.

Asocierea puternică dintre cei doi parametri necesită confirmarea prin intermediul unor studii suplimentare, însă nu trebuie neglijate recomandările dietetice cu privire la consumul moderat de grăsimi pentru o alimentație echilibrată și prevenirea afecțiunilor nutriționale. De asemenea, o bună igienă a somnului alături de o dietă sănătoasă ar putea prezenta în viitor o arie comună de intervenție pentru managementul ponderal.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 25-04-2016 | creare: 25-04-2016 | Vizite: 1628
Bibliografie
Fatty diets lead to daytime sleepiness, poor sleep, https://medicalxpress.com/news/2016-04-fatty-diets-daytime-sleepiness-poor.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicație inteligentă diagnostichează apneea de somn
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Sforăitul și apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum