Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului

Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului

©

Autor:

Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
Un studiu publicat recent în jurnalul australian de nutriÈ›ie umană Nutrients a analizat relaÈ›ia dintre consumul specific de macronutrienÈ›i (carbohidraÈ›i, proteine, lipide) È™i calitatea somnului. Acesta a fost primul studiu care a utilizat deopotrivă metode obiective È™i subiective pentru o mai mare precizie cu privire la această asociere.

Studiul a inclus 1815 bărbaÈ›i cu vârste cuprinse între 30 È™i 80, participanÈ›i ai studiului The Men Androgen Inflammation Lifestyle Environment and Stress (MAILES Study) iniÈ›iat în 2009. AceÈ™tia au oferit informaÈ›iile necesare în privinÈ›a dietei prin intermediul unui chestionar de frecvență alimentară care a apreciat cantitatea È™i calitatea aportului alimentar din ultimele 12 luni anterioare acestei cercetări.

Studiul somnului a inclus o analiză subiectivă care a vizat completarea unui chestionar pentru evaluarea calității somnului (the Pittsburgh Sleep Quality Index). RespondenÈ›ii au fost evaluaÈ›i obiectiv pentru identificarea tulburărilor de somn, în special a apneei obstructive în somn, prin intermediul polisonografiei.

Concluzia principală a studiului a identificat o asociere puternică între aportul crescut de grăsimi È™i sindromul de apnee în somn. Mai exact, 41% dintre respondenÈ›i au experimentat somnolență excesivă pe durata zilei, în timp ce 47% au prezentat o calitate scăzută a somnului pe timpul nopÈ›ii. De asemenea, 54% au prezentat apnee în somn de intensitate moderată, respectiv 25% au manifestat apnee nocturnă severă.

În privinÈ›a mecanismului prin care consumul crescut de grăsimi alimentare poate să interfereze cu parametrii somnului evaluaÈ›i de acest studiu, s-ar părea că aportul excesiv de lipide poate altera secreÈ›ia hormonilor care prezintă variaÈ›ii circadiene È™i statusul metabolic al organismului. Indicele de masă corporală ar putea reprezenta un factor favorizant pentru apneea în somn.

Rezultatele acestui studiu nu au identificat însă o relaÈ›ie cauzală între aportul dietetic de grăsimi È™i calitatea somnului.

Asocierea puternică dintre cei doi parametri necesită confirmarea prin intermediul unor studii suplimentare, însă nu trebuie neglijate recomandările dietetice cu privire la consumul moderat de grăsimi pentru o alimentaÈ›ie echilibrată È™i prevenirea afecÈ›iunilor nutriÈ›ionale. De asemenea, o bună igienă a somnului alături de o dietă sănătoasă ar putea prezenta în viitor o arie comună de intervenÈ›ie pentru managementul ponderal.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 25-04-2016 | creare: 25-04-2016 | Vizite: 1644
Bibliografie
Fatty diets lead to daytime sleepiness, poor sleep, https://medicalxpress.com/news/2016-04-fatty-diets-daytime-sleepiness-poor.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O aplicaÈ›ie inteligentă diagnostichează apneea de somn
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Sforăitul È™i apneea în somn, corelate cu un declin cognitiv prematur
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum