Aprecierea pentru propriul corp este asociată cu bunăstarea psihică

©

Autor:

Aprecierea pentru propriul corp este asociată cu bunăstarea psihică
Un studiu recent condus de Universitatea Anglia Ruskin (ARU) din Anglia a evidențiat o legătură puternică între o imagine corporală pozitivă și un bun starea psihologică și satisfacția în viață. Publicată în revista Body Image, cercetarea este una dintre cele mai ample studii efectuate vreodată pe această temă, implicând 56,968 de participanți din 65 de țări.
Focalizarea studiului a fost pe conceptul de „apreciere a corpului”, definit ca acceptarea, respectul și păstrarea unei opinii favorabile față de propriul corp, în timp ce se resping idealurile de aparență promovate de mass-media ca fiind singura formă de frumusețe umană. Studii anterioare au indicat că niveluri ridicate de apreciere a corpului sunt corelate cu o serie de caracteristici pozitive de bunăstare, cum ar fi o stimă de sine crescută și obiceiuri alimentare sănătoase, și sunt invers proporționale cu probleme precum depresia și anxietatea. Cu toate acestea, puține studii au evaluat aprecierea corpului la nivel internațional.

Echipa de cercetători de la ARU, în colaborare cu un consorțiu de oameni de știință, a cerut participanților din 65 de țări să completeze Scala de Apreciere a Corpului-2 (BAS-2), un chestionar compus din 10 itemi, inclusiv afirmații precum „Îmi respect corpul” și „Apreciez caracteristicile diferite și unice ale corpului meu”. Rezultatele au arătat că, la nivel global, o mai mare apreciere a corpului este semnificativ asociată cu o mai bună sănătate psihică, evaluată printr-o măsură a satisfacției în viață. Studiul a mai descoperit că aprecierea corpului era mai mare la participanții care erau singuri (comparativ cu cei căsătoriți sau într-o relație stabilă) și la cei care locuiau în zone rurale.

Interesant este faptul că studiul a relevat diferențe mari în scorurile de apreciere a corpului între cele 65 de țări participante. Australia a înregistrat cele mai scăzute scoruri, urmată de India și Regatul Unit, în timp ce Malta a avut cel mai înalt scor.

Profesorul Viren Swami, autorul principal al studiului, subliniază că această cercetare este rezultatul unui efort colaborativ la nivel global, implicând peste 250 de oameni de știință. El accentuează importanța dezvoltării metodelor de promovare a unei imagini corporale pozitive la nivel mondial. De asemenea, studiul sugerează că persoanele din zonele urbane pot simți o presiune mai mare de a se conforma idealurilor corporale promovate de societatea occidentală, în timp ce cei din zonele rurale pot beneficia de efectele pozitive ale naturii asupra imaginii corporale.

sursa: News Medical

Data actualizare: 12-09-2023 | creare: 12-09-2023 | Vizite: 151
Bibliografie
Greater body appreciation associated with higher psychological wellbeing, link: https://www.news-medical.net/news/20230905/Greater-body-appreciation-associated-with-higher-psychological-wellbeing.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizatorii de Tinder au o imagine de sine scăzută
  • Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
  • Rețelele sociale afectează negativ imaginea de sine a tinerelor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum