Utilizatorii de Tinder au o imagine de sine scăzută

©

Autor:

Utilizatorii de Tinder au o imagine de sine scăzută
Conform unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universității din Texasul de Nord, utilizatorii de Tinder sunt în general mai puțin mulțumiți de aspectul fizic și se valorizează mai puțin decât o fac cei care nu folosesc această aplicație.

Tinder este o aplicație de întâlniri online în care la baza formării cuplurilor stă atracția fizică dintre utilizatori. Aprobarea unui profil (fotografiile și o scurtă descriere a persoanei), se face prin comanda „swipe right”, iar dacă două persoane se găsesc una pe alta acceptabile, Tinder le pune în contact și pot începe să comunice.

Participanții la studiu, 1044 femei și 272 de bărbați, au completat un sondaj despre utilizarea aplicației Tinder în care au răspuns la întrebări despre imaginea corporală, factori socioculturali, percepția de a fi tratat ca un obiect și starea de bine psihologică.

Din totalul de participanți, aproximativ 10% au declarat că sunt utilizatori de Tinder. Comparativ cu cei care nu foloseau aplicația, aceștia s-au declarat a fi mai puțin mulțumiți de aspectul fizic și imaginea corporală, aveau o tendință mai mare de a se compara cu ceilalți în ceea ce privește fizicul, își monitorizau corpul și se bazau pe mesajele din mass-media în privința aspectului fizic și atractivității (aspecte valabile pentru ambele sexe). Doar cei de gen masculin au declarat că au și o stimă de sine mai scăzută.

Conform cercetătorilor, utilizatorii de Tinder pot începe să se simtă depersonalizați și tratați ca obiecte de care ceilalți se pot dispensa în cadrul interacțiunilor sociale, pot dezvolta o mai mare conștientizare și critică asupra aspectului și corpului lor, din cauza naturii aplicației și a modului în care atractivitatea unei persoane trebuie validată.

De asemenea, utilizatorii au tendința să creadă că întotdeauna pot găsi pe cineva mai bun, de aceea continuă să vizualizeze noi profiluri, ceea ce duce la punerea la îndoială a propriei valori.

În ceea ce privește stima de sine scăzută la bărbați, autorii consideră că aplicația nu este cauza, ci că persoanele care au stima de sine scăzută sunt mai atrase de aplicațiile în care utilizatorii sunt tratați ca obiecte.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 08-08-2016 | creare: 08-08-2016 | Vizite: 1399
Bibliografie
Tinder: Users experience body dissatisfaction, body shame, low self-esteem, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312135.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Umorul pozitiv cu privire la propriul corp, asociat cu o imagine mai bună despre sine
  • O legătură între stima de sine și hemoglobina glicată (HbA1c) în diabetul de tip1
  • Aprecierea pentru propriul corp este asociată cu bunăstarea psihică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum