Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?

©

Autor:

Cum îmbunătățește sportul imaginea de sine?
Noi cercetări sugerează că și un singur antrenament fizic ne face să ne simțim mai puternici, mai tonifiați, mai în formă și mai mulțumiți și fericiți de corpul și de aspectul nostru.

Un studiu din 2013 sugerează că doar 11% dintre femeile din SUA trecute de 45 de ani sunt mulțumite de aspectul corpului. Nemulțumirea privind imaginea corporală este un factor de risc major pentru tulburările de alimentație și alte comportamente nesănătoase sau depresie.

Nemulțumirea privind imaginea corporală afectează în special femeile, fiind și un rezultat al normelor sociale de frumusețe, ce influențează în mod diferit cele două sexe. O imagine de sine scăzută și o părere negativă privind imaginea noastră corporală au implicații negative asupra sănătății psihologice și fizice.

Studiul recent realizat în cadrul Universității of Columbia Britanică (Canada) vizează capacitatea activității fizice de a îmbunătăți imaginea de sine. Cercetătorii au investigat efectele unei ședințe de 30 minute de sport asupra percepției femeilor privind propriul corp. La studiu au participat 60 de tinere femei cu vârsta medie de 19 ani, cu probleme privind imaginea corporală. Au fost grupate astfel: o parte dintre ele au fost solicitate să efectueze 30 minute de exerciții fizice de intensitate moderată, iar celelalte au fost solicitate să citească în liniște. Au măsurat ulterior statusul personal al imaginii corporale, dar și cum percepeau ele activitatea lor sportivă, condiția lor fizică și abilitatea de a îndeplini anumite cerințe de sport, precum și percepția privind aspectul lor fizic.

Femeile angrenate în activități sportive au prezentat o îmbunătățire a imaginii de sine comparativ cu cele care nu s-au antrenat. Efectul a fost aproape imediat. Studiul arată efectele pe termen scurt, dar acestea se manifestă ulterior și pe termen lung.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Psychology of Sport and Exercise.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 04-10-2020 | creare: 22-06-2017 | Vizite: 1715
Bibliografie
How can exercise improve body image?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317958.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Meditația și antrenamentele aerobice ar putea combate simptomele depresiei
  • Suntem programați să fim atrași de un stil de viață activ din timpul vieții intrauterine?
  • 1 minut de antrenament intens ar putea avea beneficii similare cu 45 de minute de efort fizic moderat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum