Arsuri solare

©

Autor:

Arsuri solare
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete emanate de soare sau de instalații artificiale (solar).

Când ne expunem la soare sau solar, melanocitele (celulele din piele care conțin melanină) încep să producă acest pigment pentru a ne proteja pielea de radiațiile ultraviolete. Dacă intensitatea și cantitatea acestor raze sunt prea mari și nivelul de melanină nu le poate bloca, apar arsurile solare.

Melanina și arsurile solare

Melanina este pigmentul închis la culoare din stratul superior ar pielii, care îi conferă culoare. La expunerea la razele UV, are loc o accelerare a producției de melanină, prin care organismul încearcă să protejeze piele de acțiunea lor nocivă. Prin acest mecanism apare bronzul și cu cât melanina este în cantitate mai mare, cu atât bronzul este mai intens.

Cantitatea de melanină produsă de melanocite este determinată genetic și diferă în funcție de tipul de piele: persoanele cu tenul închis la culoare au în general mai multă melanină decât cele cu pielea foarte albă. Primele se bronzează ușor și sunt mai rezistente la acțiunea soarelui datorită nivelului mai mare de melanină, spre deosebire de celelalte, care sunt mai sensibile la soare, nu se bronzează, ci se înroșesc, în schimb sunt mai predispuse la arsurile solare. (1), (2)

Mai multe informații despre tipurile de piele și arsurile solare găsiți pe larg aici.

Simptome

Orice zonă de piele expusă la soare se poate arde, inclusiv scalpul, buzele, urechile, iar arsurile solare pot fi de gradul I sau II. De obicei, arsurile solare încep să devină evidente după câteva ore de la expunere, dar poate fi necesară până la o zi (sau mai mult) pentru a vedea cât de severe sunt.

Arsurile solare se manifestă prin următoarele semne și simptome:
 • înroșirea pielii, produsă de un aport crescut de sânge, ca urmare a dilatării vaselor de sânge din derma; în funcție de severitatea arsurii, culoarea pielii poate varia de la roz până la roșu intens;
 • pielea se simte caldă sau fierbinte la atingere;
 • senzație de usturime și/sau durere variabilă ca intensitate (de la ușoară la intensă); durerea este puternică între 6 și 48 de ore de la expunerea la soare.
 • mâncărime;
 • apariția de vezicule pe piele (în câteva ore până la zile de la expunere), care se vor sparge și un strat de piele se va coji;
 • ochii sunt uscați, iritați și apare senzația de nisip  în ochi;
 • febră, frisoane, deshidratare, greață (atunci când arsurile sunt severe).

În câteva zile de la expunerea la soare, stratul de piele exterior care a fost afectat începe să se cojească. Este semnul care arată că pielea a început procesul de vindecare. Timp de câteva zile aspectul pielii este neuniform, cu zone cojite sau nu și nuanțe diferite de bronz. (1)

Semnale de alarmă

Adresați-vă medicului dacă:
 • resimțiți o durere intensă la nivelul pielii arse;
 • veziculele cuprind o porțiune mare a pielii, sunt severe și dureroase;
 • aveți dureri de cap, frisoare, greață, stări de vomă și leșin, confuzie;
 • prezentați o deshidratare severă – absența urinei, sete intensă;
 • vă dor ochii și sunt sensibili la lumină;
 • observați posibile semne de infecție: accentuare a durerii, sensibilității și inflamației pielii, conținut de culoare gălbuie a veziculelor sau dungi roșii în interiorul lor. Pentru a limita riscul de infecție, evitați să scărpinați sau să spargeți aceste vezicule. (1), (4)

Chiar dacă simptomele arsurilor solare sunt temporare, afectarea celulelor pielii este de cele mai multe ori permanentă, iar când se observă înroșirea și disconfortul la nivelul pielii, „răul” a fost deja produs. (3)

Factori de risc în apariția arsurilor solare

Expunerea la razele UV implică riscul apariției arsurilor solare, însă unele persoane pot fi mai vulnerabile decât altele. Riscul unei arsuri solare este influențat de o serie de factori, care țin atât de persoana care se expune la soare, cât și de factorii de mediu.

De exemplu, dacă pentru pielea deschisă la culoare sunt suficiente 15 minute de expunere la soarele puternic de la prânz pentru apariția unei arsuri solare, persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mult mai tolerante la aceleași condiții, putând sta câteva ore fără să se aleagă ulterior cu o arsură solară. (3)

De obicei, fața, gâtul și trunchiul sunt mai predispuse la apariția arsurilor decât membrele. De asemenea, suprafețele verticale ale unei persoane primesc aproximativ jumătate din razele UV, în vreme ce suprafețele orizontale (cum ar fi umerii, când persoana este în picioare), primesc un procent de 75%.

Atenție! Arsurile solare pot să apară și în zilele friguroase, dar și în cele în care soarele este acoperit de nori. Până la 80% din cantitatea razelor UV trece prin nori, iar zăpada, nisipul, apa, gheața, asfaltul și alte suprafețe reflectă aceste raze, ceea ce poate duce la apariția arsurilor solare. (1)

Alți factori care predispun la arsurile solare sunt:
 • vârsta mică sau înaintată (copiii și vârstnicii sunt cei mai predispuși);
 • anumite afecțiuni și administrarea unor medicamente care au efect fotosensibilizant;
 • istoric de cancer de piele în familie;
 • zonele cu altitudine înaltă, țările în care soarele este de obicei intens în sezonul cald și cele din apropierea Ecuatorului;
 • intensitatea și durata mare a expunerii la soare în intervalul 11.00-15.00. (5)

Mai multe detalii despre factorii de risc pentru arsurile solare puteți găsi în acest articol.

Tratamentul arsurilor solare

La primele semne ale unei arsuri solare, este foarte important să opriți expunerea solară.

Dacă sunteți la plajă și observați că pielea ustură și e posibil să fie o arsură solară, intrați scurt în apă pentru a vă răcori pielea și nu prelungiți expunerea la soare. Acoperiți-vă pielea și odată ajunși acasă, faceți un duș scurt și răcoros, fără să folosiți produse de curățare dure, care ar putea irita și mai mult pielea. În plus, o prelungire a băii poate duce la uscarea ei. Pe pielea umedă puteți aplica o cremă hidratantă, dar asigurați-vă că nu conține „petroleum” (reține căldura și agravează arsurile) sau benzocaină și lidocaină (irită pielea). Aplicați apoi comprese reci pe zonele afectate, dar fără să puneți gheață direct pe arsuri.

Pentru ameliorarea disconfortului și a inflamației, puteți lua încă de la primele simptome medicamente antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Administrarea acestora se poate face până când disconfortul arsurii solare dispare. Totodată, aplicarea unei creme cu cortizon 1% timp de câteva zile poate ameliora roșeața pielii și inflamația. De ajutor pot fi produsele de după plajă pe bază de aloe vera sau chiar planta în sine (este considerată sigură, conform Skin Cancer Foundation).

Pentru a ajuta procesul de vindecare:
 • consumați cât mai multe lichide, pentru că arsurile solare au tendința de a vă dezhidrata
 • evitați să vă expuneți la soare până când pielea se reface, iar dacă nu puteți evita soarele, acoperiți zonele de piele afectate;
 • purtați haine lejere și comode, din materiale moi, care să nu irite și mai mult pielea;
 • aplicați creme cu vitamina C și E pentru a limita daunele la nivelul celulelor pielii;
 • dușurile și băile răcoroase frecvente pot ajuta la reducerea senzației de arsură și disconfort/durere;
 • folosiți prosoape moi pentru uscarea pielii, eventual puteți lăsa pielea umedă pe care să aplicați loțiuni hidratante (în acest fel apa va fi mai bine menținută la nivelul pielii și va fi împiedicată deshidratarea);

În cazul arsurilor mai severe, medicul vă poate recomanda aplicarea de creme și unguente speciale pentru arsuri. În cazuri foarte rare, poate fi necesară spitalizarea. (3), (4), (5), (6)

Prevenția arsurilor solare

Arsurile solare pot fi evitate dacă atunci când ne expunem la soare, atât în vacanțe, cât și în activitățile de zi cu zi, ținem cont de câteva recomandări.

Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenție este evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00-15.00 (sau 10.00-16.00 pentru o mai mare siguranță). Dacă totuși sunteți nevoiți să petreceți timp la soare în acest interval (și nu numai), apelați la pălării cu boruri largi, ochelari de soare cu protecție împotriva razelor UVA și UVB și îmbrăcați haine lejere, lungi, realizate din materiale pline, care să blocheze razele ultraviolete.

Foarte importante sunt produsele de protecție solară (creme, loțiuni, spray-uri) cu spectru larg de protecție (împotriva razelor UVA și UVB). Cu cât factorul de protecție (SPF – sun protection factor) este mai ridicat, cu atât crema vă va proteja mai bine. Acesta trebuie ales în funcție de tipul de piele (de exemplu, pentru tipurile 1 și 2 se recomandă un SPF de minimum 30, iar pentru celelalte de 15), de nivelul de expunere la soare (prelungită sau scurtă), de prezența altor cazuri de arsuir solare în istoric sau de cazuri de cancer de piele în familie.

Pentru mai multe informații despre cremele de protecție solară citiți acest articol.

Cremele de protecție solară ar trebui aplicate pe toate zonele de piele expusă (inclusiv urechi, gât sau scalp - la persoanele care au părul foarte scurt sau deloc), cu reaplicare la fiecare două ore în cazul expunerii prelungite. Dacă petreceți timp în apă sau desfășurați activități în aer liber care vă vor face să transpirați, sunt mai indicate cele rezistente la apă, dar și acestea trebuie reaplicate după o perioadă (verificați instrucțiunile de utilizare). Protejați-vă și buzele, aplicând un balsam cu factor de protecție solară. (3), (5)

Detalii pe larg despre cum ne putem bucura de soare fără să suferim de arsuri solare găsiți aici.

Riscurile arsurilor solare

Arsurile solare repetate și intense cresc riscul apariției cancerului de piele (în special melanomul malign), iar expunerea la razele UV are, pe termen lung, consecințe nedorite:
 • afecțiuni dermatologice (keratoza actinică – stadiu precanceros cutanat, care apare de obicei pe pielea care a fost expusă excesiv la soare);
 • afecțiuni ale ochilor (cataracta, fotokeratita);
 • efecte negative asupra pielii: îmbătrânirea prematură, apariția ridurilor, petelor și pistruilor, uscarea și înăsprirea pielii.

Oricui i se poate întâmpla să se aleagă cu o arsură solară, pentru că de multe ori subestimăm nivelul radiațiilor solare, pielea nu se înroșește pe loc, iar briza mării și apa ne răcoresc pielea, astfel că nu realizăm că ne ardem. Dar este important ca data viitoare să luați măsurile necesare pentru a o evita. Conform Skin Cancer Foundation, riscul de a dezvolta melanom malign se dublează dacă se depășesc 5 arsuri solare de-a lungul vieții. (1), (4), (5), (7)

Data actualizare: 06-07-2016 | creare: 06-07-2016 | Vizite: 14026
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Monitorizarea expunerii la soare cu ajutorul unui senzor pe suport de hârtie
 • Factori de risc în arsurile solare
 • Cum tratez arsurile solare?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum