Arsuri solare

Arsuri solare

©

Autor:

Arsuri solare
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete emanate de soare sau de instalații artificiale (solar).

Când ne expunem la soare sau solar, melanocitele (celulele din piele care conÈ›in melanină) încep să producă acest pigment pentru a ne proteja pielea de radiaÈ›iile ultraviolete. Dacă intensitatea È™i cantitatea acestor raze sunt prea mari È™i nivelul de melanină nu le poate bloca, apar arsurile solare.

Melanina și arsurile solare

Melanina este pigmentul închis la culoare din stratul superior ar pielii, care îi conferă culoare. La expunerea la razele UV, are loc o accelerare a producÈ›iei de melanină, prin care organismul încearcă să protejeze piele de acÈ›iunea lor nocivă. Prin acest mecanism apare bronzul È™i cu cât melanina este în cantitate mai mare, cu atât bronzul este mai intens.

Cantitatea de melanină produsă de melanocite este determinată genetic È™i diferă în funcÈ›ie de tipul de piele: persoanele cu tenul închis la culoare au în general mai multă melanină decât cele cu pielea foarte albă. Primele se bronzează uÈ™or È™i sunt mai rezistente la acÈ›iunea soarelui datorită nivelului mai mare de melanină, spre deosebire de celelalte, care sunt mai sensibile la soare, nu se bronzează, ci se înroÈ™esc, în schimb sunt mai predispuse la arsurile solare. (1), (2)

Mai multe informații despre tipurile de piele și arsurile solare găsiți pe larg aici.

Simptome

Orice zonă de piele expusă la soare se poate arde, inclusiv scalpul, buzele, urechile, iar arsurile solare pot fi de gradul I sau II. De obicei, arsurile solare încep să devină evidente după câteva ore de la expunere, dar poate fi necesară până la o zi (sau mai mult) pentru a vedea cât de severe sunt.

Arsurile solare se manifestă prin următoarele semne și simptome:
  • înroÈ™irea pielii, produsă de un aport crescut de sânge, ca urmare a dilatării vaselor de sânge din derma; în funcÈ›ie de severitatea arsurii, culoarea pielii poate varia de la roz până la roÈ™u intens;
  • pielea se simte caldă sau fierbinte la atingere;
  • senzaÈ›ie de usturime È™i/sau durere variabilă ca intensitate (de la uÈ™oară la intensă); durerea este puternică între 6 È™i 48 de ore de la expunerea la soare.
  • mâncărime;
  • apariÈ›ia de vezicule pe piele (în câteva ore până la zile de la expunere), care se vor sparge È™i un strat de piele se va coji;
  • ochii sunt uscaÈ›i, iritaÈ›i È™i apare senzaÈ›ia de nisip  în ochi;
  • febră, frisoane, deshidratare, greață (atunci când arsurile sunt severe).

În câteva zile de la expunerea la soare, stratul de piele exterior care a fost afectat începe să se cojească. Este semnul care arată că pielea a început procesul de vindecare. Timp de câteva zile aspectul pielii este neuniform, cu zone cojite sau nu È™i nuanÈ›e diferite de bronz. (1)

Semnale de alarmă

Adresați-vă medicului dacă:
  • resimÈ›iÈ›i o durere intensă la nivelul pielii arse;
  • veziculele cuprind o porÈ›iune mare a pielii, sunt severe È™i dureroase;
  • aveÈ›i dureri de cap, frisoare, greață, stări de vomă È™i leÈ™in, confuzie;
  • prezentaÈ›i o deshidratare severă – absenÈ›a urinei, sete intensă;
  • vă dor ochii È™i sunt sensibili la lumină;
  • observaÈ›i posibile semne de infecÈ›ie: accentuare a durerii, sensibilității È™i inflamaÈ›iei pielii, conÈ›inut de culoare gălbuie a veziculelor sau dungi roÈ™ii în interiorul lor. Pentru a limita riscul de infecÈ›ie, evitaÈ›i să scărpinaÈ›i sau să spargeÈ›i aceste vezicule. (1), (4)

Chiar dacă simptomele arsurilor solare sunt temporare, afectarea celulelor pielii este de cele mai multe ori permanentă, iar când se observă înroÈ™irea È™i disconfortul la nivelul pielii, „răul” a fost deja produs. (3)

Factori de risc în apariÈ›ia arsurilor solare

Expunerea la razele UV implică riscul apariÈ›iei arsurilor solare, însă unele persoane pot fi mai vulnerabile decât altele. Riscul unei arsuri solare este influenÈ›at de o serie de factori, care È›in atât de persoana care se expune la soare, cât È™i de factorii de mediu.

De exemplu, dacă pentru pielea deschisă la culoare sunt suficiente 15 minute de expunere la soarele puternic de la prânz pentru apariÈ›ia unei arsuri solare, persoanele cu pielea închisă la culoare sunt mult mai tolerante la aceleaÈ™i condiÈ›ii, putând sta câteva ore fără să se aleagă ulterior cu o arsură solară. (3)

De obicei, faÈ›a, gâtul È™i trunchiul sunt mai predispuse la apariÈ›ia arsurilor decât membrele. De asemenea, suprafeÈ›ele verticale ale unei persoane primesc aproximativ jumătate din razele UV, în vreme ce suprafeÈ›ele orizontale (cum ar fi umerii, când persoana este în picioare), primesc un procent de 75%.

AtenÈ›ie! Arsurile solare pot să apară È™i în zilele friguroase, dar È™i în cele în care soarele este acoperit de nori. Până la 80% din cantitatea razelor UV trece prin nori, iar zăpada, nisipul, apa, gheaÈ›a, asfaltul È™i alte suprafeÈ›e reflectă aceste raze, ceea ce poate duce la apariÈ›ia arsurilor solare. (1)

Alți factori care predispun la arsurile solare sunt:
  • vârsta mică sau înaintată (copiii È™i vârstnicii sunt cei mai predispuÈ™i);
  • anumite afecÈ›iuni È™i administrarea unor medicamente care au efect fotosensibilizant;
  • istoric de cancer de piele în familie;
  • zonele cu altitudine înaltă, țările în care soarele este de obicei intens în sezonul cald È™i cele din apropierea Ecuatorului;
  • intensitatea È™i durata mare a expunerii la soare în intervalul 11.00-15.00. (5)

Mai multe detalii despre factorii de risc pentru arsurile solare puteÈ›i găsi în acest articol.

Tratamentul arsurilor solare

La primele semne ale unei arsuri solare, este foarte important să opriți expunerea solară.

Dacă sunteÈ›i la plajă È™i observaÈ›i că pielea ustură È™i e posibil să fie o arsură solară, intraÈ›i scurt în apă pentru a vă răcori pielea È™i nu prelungiÈ›i expunerea la soare. AcoperiÈ›i-vă pielea È™i odată ajunÈ™i acasă, faceÈ›i un duÈ™ scurt È™i răcoros, fără să folosiÈ›i produse de curățare dure, care ar putea irita È™i mai mult pielea. În plus, o prelungire a băii poate duce la uscarea ei. Pe pielea umedă puteÈ›i aplica o cremă hidratantă, dar asiguraÈ›i-vă că nu conÈ›ine „petroleum” (reÈ›ine căldura È™i agravează arsurile) sau benzocaină È™i lidocaină (irită pielea). AplicaÈ›i apoi comprese reci pe zonele afectate, dar fără să puneÈ›i gheață direct pe arsuri.

Pentru ameliorarea disconfortului È™i a inflamaÈ›iei, puteÈ›i lua încă de la primele simptome medicamente antiinflamatoare precum aspirina, ibuprofenul È™i naproxenul. Administrarea acestora se poate face până când disconfortul arsurii solare dispare. Totodată, aplicarea unei creme cu cortizon 1% timp de câteva zile poate ameliora roÈ™eaÈ›a pielii È™i inflamaÈ›ia. De ajutor pot fi produsele de după plajă pe bază de aloe vera sau chiar planta în sine (este considerată sigură, conform Skin Cancer Foundation).

Pentru a ajuta procesul de vindecare:
  • consumaÈ›i cât mai multe lichide, pentru că arsurile solare au tendinÈ›a de a vă dezhidrata
  • evitaÈ›i să vă expuneÈ›i la soare până când pielea se reface, iar dacă nu puteÈ›i evita soarele, acoperiÈ›i zonele de piele afectate;
  • purtaÈ›i haine lejere È™i comode, din materiale moi, care să nu irite È™i mai mult pielea;
  • aplicaÈ›i creme cu vitamina C È™i E pentru a limita daunele la nivelul celulelor pielii;
  • duÈ™urile È™i băile răcoroase frecvente pot ajuta la reducerea senzaÈ›iei de arsură È™i disconfort/durere;
  • folosiÈ›i prosoape moi pentru uscarea pielii, eventual puteÈ›i lăsa pielea umedă pe care să aplicaÈ›i loÈ›iuni hidratante (în acest fel apa va fi mai bine menÈ›inută la nivelul pielii È™i va fi împiedicată deshidratarea);

În cazul arsurilor mai severe, medicul vă poate recomanda aplicarea de creme È™i unguente speciale pentru arsuri. În cazuri foarte rare, poate fi necesară spitalizarea. (3), (4), (5), (6)

Prevenția arsurilor solare

Arsurile solare pot fi evitate dacă atunci când ne expunem la soare, atât în vacanÈ›e, cât È™i în activitățile de zi cu zi, È›inem cont de câteva recomandări.

Una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenÈ›ie este evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11.00-15.00 (sau 10.00-16.00 pentru o mai mare siguranță). Dacă totuÈ™i sunteÈ›i nevoiÈ›i să petreceÈ›i timp la soare în acest interval (È™i nu numai), apelaÈ›i la pălării cu boruri largi, ochelari de soare cu protecÈ›ie împotriva razelor UVA È™i UVB È™i îmbrăcaÈ›i haine lejere, lungi, realizate din materiale pline, care să blocheze razele ultraviolete.

Foarte importante sunt produsele de protecÈ›ie solară (creme, loÈ›iuni, spray-uri) cu spectru larg de protecÈ›ie (împotriva razelor UVA È™i UVB). Cu cât factorul de protecÈ›ie (SPF – sun protection factor) este mai ridicat, cu atât crema vă va proteja mai bine. Acesta trebuie ales în funcÈ›ie de tipul de piele (de exemplu, pentru tipurile 1 È™i 2 se recomandă un SPF de minimum 30, iar pentru celelalte de 15), de nivelul de expunere la soare (prelungită sau scurtă), de prezenÈ›a altor cazuri de arsuir solare în istoric sau de cazuri de cancer de piele în familie.

Pentru mai multe informații despre cremele de protecție solară citiți acest articol.

Cremele de protecÈ›ie solară ar trebui aplicate pe toate zonele de piele expusă (inclusiv urechi, gât sau scalp - la persoanele care au părul foarte scurt sau deloc), cu reaplicare la fiecare două ore în cazul expunerii prelungite. Dacă petreceÈ›i timp în apă sau desfășuraÈ›i activități în aer liber care vă vor face să transpiraÈ›i, sunt mai indicate cele rezistente la apă, dar È™i acestea trebuie reaplicate după o perioadă (verificaÈ›i instrucÈ›iunile de utilizare). ProtejaÈ›i-vă È™i buzele, aplicând un balsam cu factor de protecÈ›ie solară. (3), (5)

Detalii pe larg despre cum ne putem bucura de soare fără să suferim de arsuri solare găsiți aici.

Riscurile arsurilor solare

Arsurile solare repetate È™i intense cresc riscul apariÈ›iei cancerului de piele (în special melanomul malign), iar expunerea la razele UV are, pe termen lung, consecinÈ›e nedorite:
  • afecÈ›iuni dermatologice (keratoza actinică – stadiu precanceros cutanat, care apare de obicei pe pielea care a fost expusă excesiv la soare);
  • afecÈ›iuni ale ochilor (cataracta, fotokeratita);
  • efecte negative asupra pielii: îmbătrânirea prematură, apariÈ›ia ridurilor, petelor È™i pistruilor, uscarea È™i înăsprirea pielii.

Oricui i se poate întâmpla să se aleagă cu o arsură solară, pentru că de multe ori subestimăm nivelul radiaÈ›iilor solare, pielea nu se înroÈ™eÈ™te pe loc, iar briza mării È™i apa ne răcoresc pielea, astfel că nu realizăm că ne ardem. Dar este important ca data viitoare să luaÈ›i măsurile necesare pentru a o evita. Conform Skin Cancer Foundation, riscul de a dezvolta melanom malign se dublează dacă se depășesc 5 arsuri solare de-a lungul vieÈ›ii. (1), (4), (5), (7)

Data actualizare: 06-07-2016 | creare: 06-07-2016 | Vizite: 13664
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Monitorizarea expunerii la soare cu ajutorul unui senzor pe suport de hârtie
  • Factori de risc în arsurile solare
  • Cum tratez arsurile solare?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.