Ascaridiaza

Ascaridiaza
Ascaridiaza este o parazitoza frecvent intalnita la copil, indiferent de varsta. Parazitul incriminat in producerea bolii va determina aparitia afectiunii cunoscuta in popor sub denumirea de limbrici.

Gazda limbricilor este intestinul omului sau al altor animale.

Etilogie

Agentul cauzator al ascaridiazei este un parazit numit Ascaris lumbricoides (limbricul). Acesta este un nematod, un vierme rotund, cu un corp neted, de culoare alb-roz, avand o lungime de 15-35 cm, cu extremitati efilate; femela este intotdeauna mai mare decat masculul.

Ciclul biologic al parazitului ajuta la intelegerea simptomatologiei prezente in cazul infestarii.
Adultul traieste in intestinul subtire al gazdei, acolo unde femela depune zilnic aproximativ 200.000 de oua. Ouale sunt neembrionate, fiind eliminate simultan cu materiile fecale; nu se produce auto-infestarea. Oul devine infestant in momentul formarii embrionului, in mediul extern, intr-un interval de 30-40 de zile. Contaminarea copiilor se va produce pe cale digestiva. Ouale de ascarid embrionate aflate la nivelul solului vor fi ingerate odata cu alimentele nespalate (fructe, legume). Ajunse in tractul digestiv larvele vor fi eliberate la nivelul intestinului subtire. Acestea traverseaza mucoasa intestinala si ajung la ficat prin sistemul port. Dupa un interval de 3-4 zile vor migra prin venele suprahepatice si vena cava inferioara, ajungand la nivelul cordului drept. De aici ajung la plamani si parasesc capilarul pulmonar pentru a patrunde in alveole si bronsiole. Dupa ce strabat arborele respirator ajung la epiglota si repatrund in tubul digestiv. Se stabilesc la nivelul intestinului subtire, transformandu-se in forma adulta.

Semne si simptome

In forma asimptomatica ascaridiaza va fi diagnosticata cu ocazia unui examen coproparazitologic efectuat in alt scop (de exemplu pentru a determina cauza unei hipereozinofilii).

Manifestarile clinice in faza larvara a parazitului sunt cunoscute sub denumirea de sindrom Loffler. La un interval scurt, decateva zile de la ingestia oualor apare tuse iritativa insotita de expectoratie, cu dureri toracice si in mod exceptional hemoptizie (eliminare de sange in sputa, prin tuse) si febra.
La examenul fizic nu se remarca semne patologice. Prin efectuarea radiografiei pulmonare se vor evidentia opacitati sistematizate sau nesistematizate, foarte labile ce dispar spontan dupa cateva zile.
Hipereozinofilia este tipica in aceasta perioada (30-60% din cazuri), parazitul aflandu-se intr-un stadiu tisular de evolutie.

Manifestarile clinice in faza adulta a parazitului sunt variate.
Tulburarile digestive se regasesc frecvent:
 • dureri abdominale
 • greturi
 • meteorism abdominal (balonari)
 • varsaturi (antrenand uneori eliminare de ascariazi prin gura)
 • scaune diareice prin care se pot elimina ascarizi.
Se regasesc si manifestari alergice in ascaridiaza:
 • prurit (mancarime)
 • urticarie (este o reactie alergica a organismului, exteriorizata pe tegumente, sub forma de placi rosii, reliefate - ca placardele provocate de urzica, pruriginoase - dand mancarimi)
 • edem Quincke
 • tuse spasmodica
 • sindrom Loffler tardiv.
Tulburari psihice apar sub forma de:
 • ticuri
 • prurit nazal
 • iritabilitate.

Exista cazuri de ascaridiaza ce pot prezenta complicatii severe ce apar in infestarile masive si necesita interventie chirurgicala. Din categoria „ascaridiazei chirurgicale” fac parte:

Patrunderea ascarizilor in lumenul apendicular determina apendicita acuta, in caile biliare determina icter obstructiv, iar in canalele pancreatice determina pancreatita acuta.

Diagnosticul pozitiv

Prezenta manifestarilor clinice nu poate pozitiva diagnosticul de ascaridiaza.
In stadiul larvar al parazitului se evidentiaza prin examene paraclinice hipereozinofilia (15-30%), iar examenul coproparazitologic nu prezinta eficienta.

In stadiul adult al parazitului eozinofilia este moderata (5-10%) sau poate lipsi. La examenul coproparazitologic se vor evidentia oua de paraziti, in cazul in care infestarea s-a facut cu female.

Tratamentul ascaridiazei

Pentru tratarea acestei parazitoze se recurge la o terapiei medicamentoasa de cele mai multe ori. Sunt utilizate frecvent urmatoarele scheme de tratament: Levotetramisol (Decaris) - 3-4 mg/kg in doza unica sau Mebendazol (Vermox) 100 mg de doua ori pe zi, timp de 2-3 zile.

In cazurile cu infestari severe se recurge la interventie chirurgicala, dupa caz.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 20-05-2009 | Vizite: 31693
Bibliografie
1. Dragan Magdalena: Actualitati in bolile infectioase. Ed. Viata Medicala Romaneasca, 1998.
2. Buligescu L. : Tratat de hepatogastroenterologie. Ed. Medicala, Bucuresti 1999, vol II.
3. Pickering L.K., Therapy for acute infectious diarrhea in children. J. Pediatr. 1991, 118, 4, part 2. S118-S128.
4. Agenda medicala 2000, Ed. Medicala, Bucuresti, 2000.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Semne că un copil ar putea avea paraziți intestinali
 • Viermii paraziți ar putea preveni afecțiunile asociate îmbătrânirii? Un studiu recent susține această ipoteză
 • Când suspectezi viermi / paraziți intestinali la copil
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum