Asocieri nerecomandate de medicamente, suplimente și alimente

©

Autor:

Asocieri nerecomandate de medicamente, suplimente și alimente

Când iei medicamente pe bază de prescripție medicală împreună cu alte vitamine, minerale sau alte suplimente alimentare, există riscul ca acestea să schimbe absorbția, metabolismul sau excreția unui medicament și, prin urmare, pot afecta efectul acestuia.

În consecință, combinarea suplimentelor alimentare și a medicamentelor ar putea avea efecte periculoase și chiar pot pune în pericol viața. De exemplu, medicamentele pentru HIV / SIDA, cele pentru bolile cardiace, depresie, tratamentele pentru transplanturi de organe și pilulele contraceptive sunt mai puțin eficiente atunci când sunt luate cu sunătoare, un supliment pe bază de plante. În funcție de medicamentele implicate, rezultatele pot fi grave.

În plus, warfarina (un medicament pentru subțierea sângelui pe bază de prescripție medicală), ginkgo biloba (un supliment pe bază de plante), aspirina și vitamina E (un supliment) pot subția sângele. Luarea oricăror dintre aceste produse împreună poate crește potențialul de sângerare internă sau accident vascular cerebral. (1)

Zinc și cupru

Printre numeroasele beneficii ale zincului, principalul avantaj este îmbunătățirea imunității. Persoanele care folosesc minerale pentru a diminua durata sau simptomele de răceală, ar trebui să știe că zincul interferează cu absorbția cuprului.

Unii oameni trebuie să ia cupru din cauza unor afecțiuni care cauzează deficiență de cupru. Dacă trebuie să iei cupru și zinc în aceeași perioadă de timp, încearcă să separi durata de administrare la cel puțin două ore. Dozele mari de zinc administrate pe termen lung (50 mg sau mai mult pe zi timp de 10 săptămâni sau mai mult) pot provoca, de asemenea, deficiență de cupru.

Fier și ceai verde

Ai nevoie de fier pentru a ajuta la distribuirea oxigenului în celule, așadar este vital pentru energia organismului. Dar dacă îl amesteci cu ceai verde, ceai negru sau suplimente de curcumină, corpul nu va mai absorbi fierul. Este bine să bei băuturi pe bază de ceai verde, dar ai grijă să acorzi atenției intercțiunii cu suplimentele pe bază de fier.

Magneziu și calciu

Atunci când aceste minerale sunt administrate în același timp, beneficiile lor nu mai sunt la fel de pronunțate. Administrarea de cantități mari de minerale cu alte minerale va reduce absorbția. Minimizează acest risc prin administrarea de suplimente minerale la cel puțin două ore distanță.

Uleiul de pește și ginkgo biloba

Suplimentele de ulei de pește cu Omega-3 pot calma inflamația și pot îmbunătăți starea de spirit, dar atunci când iei aceste suplimente cu plante care subțiază sângele, cum ar fi ginkgo biloba, efectele includ prevenția coagulării sângelui și pot duce la sângerări necontrolate.

Melatonina și alte plante sedative

Poți exagera cu ușurință în ceea ce privește consumul de plante sau suplimente cu proprietăți sedative. Acestea includ melatonina, valeriana, kava și sunatoarea. Atunci când sunt luate împreună, ele pot cauza somnolență excesivă.

Drojdie de orez roșu și niancină

Dacă ești unul dintre cei 95 de milioane de americani cu un nivel ridicat de colesterol, ai putea lua în considerare ideea de a lua suplimente naturale pentru a-ți reduce nivelurile. Două pastile folosite cu scopul de a reduce nivelul de colesterol - drojdia de orez roșu și niacina - nu pot fi administrate împreună, având efecte dăunătoare asupra ficatului.

Vitaminele A, D, E și K

Dacă iei vitamina K împreună cu alte vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitamina A, D sau E, este posibil să nu te bucuri de toate beneficiile pe care le oferă acestea, caz diferit de situația în care le iei în momente diferite ale zilei. Spre exemplu, dacă ai o lipsă de vitamina K și încerci să suplimentezi această lipsă, este recomandat ca suplimentele cu vitamina K să fie luate cu două ore înainte de alte vitamine liposolubile.

Potasiu și calciu

Din nou, aceste minerale esențiale vor concura pentru absorbție în organism, rezultatul fiind că vei obține mai puțin din fiecare când le iei împreună. Persoanele care muncesc sau se antrenează în climă umedă sau au probleme digestive pot să aibă nevoie de mai mult potasiu; iar, dacă trebuie să iei ambele suplimente, asigură-te că le separi la diferență de câteva ore.

Sunătoare și antidepresive

Trebuie să acorzi atenție medicamentelor eliberate fără prescripție medicală sau medicamentelor care pot interacționa cu suplimentele. De exemplu, sunătoarea poate provoca febră, confuzie și anxietate atunci când este combinată cu antidepresive. Antidepresivele și sunătoarea cresc nivelul de serotonină din creier, iar, în cazuri grave, poate duce la rigiditate musculară și convulsii.

CoQ10 și medicamentele pentru diabet zaharat

CoQ10 este un compus puternic, care ajută la sănătatea inimii. CoQ10 poate, de asemenea, să scadă cantitatea de zahăr din sânge și, dacă este luat împreună cu alt medicament pentru diabet zaharat, crește riscul unei persoane de a experimenta o scădere considerabilă a nivelului zahărului din sânge.

CoQ10 poate, de asemenea, să scadă tensiunea arterială. În combinație cu medicamentele pentru tensiunea arterială, acest lucru poate determina o scădere drastică a tensiunii arteriale, mai ales după ce ai luat CoQ10 timp de șase până la opt săptămâni și, ar putea crea o predispoziție pentru un traumatism cranian.

Antibiotice și fier

Administrarea de antibiotice - în special cele din familia tetraciclinei - împreună cu suplimente de fier poate atenua efectele antibioticelor, făcându-le mai puțin eficiente.

Vitamina K și anticoagulante

Unele vitamine și suplimente pot interfera cu medicamentele pentru subțierea sângelui. Vitamina K – găsită în alimente cum ar fi șunca, salata, broccoli și năutul, poate contracara beneficiile unui anticoagulant. Aceasta este una dintre cele mai frecvente reacții alimentare-medicamentoase. Echinacea, un remediu popular împotriva răcelii, poate scădea eficacitatea anticoagulantelor și poate crește riscul de accident vascular cerebral.

Usturoi și anticoagulante cu sau fără rețetă

Usturoiul subțiază sângele și, dacă iei o aspirină sau un diluant sanguin zilnic, cum ar fi Warfarină, ar putea fi riscant. Mai exact, acest lucru ar putea provoca episoade de sângerare în urma leziunilor și există un risc ridicat de sângerare internă. Așadar, doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că nu există riscuri. (2)

Usturoiul nu este singurul supliment care poate crește riscul de sângerare. Ginkgo biloba, uleiul de pește, ghimbirul, vitamina E și coaja de salcie albă sunt, de asemenea, pe această listă.

Recomandări:

  • De fiecare dată când vizitezi un cabinet medical, adu o listă cu toate suplimentele alimentare și medicamentele pe care le folosești în prezent. Include dozele și de câte ori pe zi le administrezi.
  • Dacă iei în considerare ideea de a adăuga un supliment alimentar la dieta zilnică, consultă mai întâi medicul de familie.
  • De asemenea, anunță medicul dacă starea ta de sănătate s-a schimbat, mai ales dacă ești însărcinată, alăptezi sau ai suferit de alte boli sau intervenții chirurgicale. (3)


Potrivit National Health and Nutrition Examination Study 34% dintre participanții la un studiu au folosit suplimente alimentare împreună cu un medicament pe bază de prescripție medicală. (4) În timp ce mulți oameni iau suplimente pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți esențiali, suplimentele dietetice nu ar trebui să fie folosite ca un substitut pentru o dietă sănătoasă.


Data actualizare: 20-06-2019 | creare: 09-10-2018 | Vizite: 16650
Bibliografie
1. Mixing Medications and Dietary Supplements Can Endanger Your Health. Url: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm420349.htm
2. 13 Supplement or Medication Combos You Should Never Mix. Url: https://www.rd.com/health/wellness/supplement-medication-combos-never-mix/
3. Dietary Supplements. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83789/
4. National Health and Nutrition Examination Survey. Url: https://www.cdc.gov/nchs/nhanes/index.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
  • Care e legătura între multivitamine și guma de mestecat?
  • Adaptogenii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum