Care e legătura între multivitamine și guma de mestecat?

©

Autor:

Care e legătura între multivitamine și guma de mestecat?
Pentru prima dată, cercetătorii de la College of Agricultural Sciences au studiat posibilitatea utilizării unui nou mijloc de suplimentare cu vitamine: guma de mestecat. Carența de vitamine este o problemă întâlnită la scară largă în lumea întreagă, iar mestecarea gumei ar putea fi o metodă mai facilă de asigurare a necesarului de vitamine.
Pentru a găsi vitaminele care ar putea fi absorbite în organism prin mestecarea gumei, autorii au folosit două produse aparent identice: o gumă de mestecat cu vitamine și una placebo - fără vitamine. Astfel, aceștia au descoperit că retinolul (A1), tiamina (B1), riboflavina (B2), niacinamida (B3), piridoxina (B6), acidul folic, cianocobalamibna (B12), acidul ascorbic (C) și alfa-tocoferolul (E) au fost eliberate în saliva voluntarilor care au mestecat gumele suplimentate.

După mestecare, s-au observat creșteri în nivelul vitaminelor și în plasma sanguină, astfel: 75 până la 96% pentru retinol, 906 până la 1.077% pentru piridoxină, 64 până la 141% pentru vitamina C, 418 până la 502% pentru vitamina E, comparativ cu pacienții care au mestecat produsul placebo.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista Journal of Functional Foods.

Potrivit autorilor, cea mai importantă concluzie a studiului este faptul că guma de mestecat suplimentată cu vitamine poate crește concentrația plasmatică atât a vitaminelor hidrosolubile (B6, C), cât și a celor liposolubile (derivate din vitaminele A și E). Spre deosebire de vitaminele liposolubile, cele solubile în apă au fost absorbite aproape în totalitate.

Limitarea studiului constă în durata de o zi a cercetărilor, dovedind eficiența doar pe termen scurt a suplimentării vitaminice cu ajutorul gumei de mestecat.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 11-10-2018 | creare: 11-10-2018 | Vizite: 1256
Bibliografie
Chewing gum may be effective for delivering vitamins, link: https://medicalxpress.com/news/2018-10-gum-effective-vitamins.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
  • Asocieri nerecomandate de medicamente, suplimente și alimente
  • Adaptogenii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum