Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
©
Autor: Cristina Mustață
Potrivit unei analize sistematice publicate în Journal of the American College of Cardiology, administrarea de multivitamine, vitamina D, calciu sau vitamina C – care se numără printre cele mai comune suplimente alimentare – nu a constituit niciun avantaj, dar nici un risc adițional în ceea ce privește prevenția bolilor cardiovasculare, a infarctului miocradic, a accidentului vascular cerebral și reducerea riscului de moarte prematură.
În cadrul studiului a fost luată în considerare literatura științifică publicată din ianuarie 2012 până în octombrie 2017, fiind incluse 179 trial-uri clinice randomizate pe această temă. Suplimentele alimentare analizate au inclus preparate multivitaminice și minerale și antioxidanți, inclusiv vitaminele A, B1, B2, B3 (niacină), B6, B9 (scid folic), C, D, E, respectiv beta-caroten, calciu, fier, zinc, magneziu și seleniu.
Administrarea individuală de acid folic sau de vitamine B ce includeau acid folic a fost asociată cu reducerea riscului cardiovascular și de accident cerebrovascular.
Vitaminele și mineralele incluse în analiză se găsesc bineînțeles în alimentație, în contextul unei diete echilibrate și variate. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că bolile cardiovasculare sunt influențate de alimentație, status ponderal și beneficiază inclusiv de dietetică specială pentru toate gradele de prevenție ale acestor afecțiuni. Supraponderea și obezitatea sunt favorizate de hipernutriție, însă acest aspect nu garantează o calitate crescută a dietei în micronutrienți care să asigure necesarul optim de vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali.
Factori de risc în bolile cardiovasculare
E greu de stabilit dacă beneficiile se datorează suplimentării dietei cu acești micronutrienți peste dozele recomandate din alimente sau optimizării statusului nutrițional prin completarea micronutrienților deficitari din alimentație, din aceste preparate sintetice.
În timp ce utilizarea multivitaminelor sau suplimentarea cu vitamina D, calciu sau vitamina C, nu este dăunătoare, dar nici nu aduce beneficii organismului, administrarea niacinei (împreună cu statinele pentru tratamentul dislipidemiilor) și a suplimentelor de antioxidanți s-a asociat dimpotrivă cu o ușoară majorare a riscului de deces general.
În ciuda credinței generale că administrarea suplimentelor alimentare nu este lipsită de riscuri și prin urmare nu are cum să dăuneze, nici bine nu face pentru a justifica costurile financiare ale pacientului. De aceea administrarea lor nu este încurajată în lipsa justificării clinice în cazul carențelor nutriționale, la grupurile populaționale vulnerabile precum sunt femeile de vârstă fertilă, gravidele, vârstnicii etc. sau în cazul în care dieta nu poate asigura necesarul nutrițional individual (diete sever hipocalorice, dieta vegană, de exemplu).
Prin urmare, autorii studiului motivează că în absența rezultatelor care să demonstreze superioritatea acestor suplimente pentru prevenția bolilor cardiovasculare, se recomandă adoptarea unui tipar alimentar echilibrat, în care să predomine alimentele de origine vegetală și cele de origine animală să fie reprezentate cu moderație, adaptat nevoilor nutriționale individuale.
Activitatea fizică pentru combaterea riscului genetic de boli cardiovasculare
Sursa: Medical Xpress
În cadrul studiului a fost luată în considerare literatura științifică publicată din ianuarie 2012 până în octombrie 2017, fiind incluse 179 trial-uri clinice randomizate pe această temă. Suplimentele alimentare analizate au inclus preparate multivitaminice și minerale și antioxidanți, inclusiv vitaminele A, B1, B2, B3 (niacină), B6, B9 (scid folic), C, D, E, respectiv beta-caroten, calciu, fier, zinc, magneziu și seleniu.
Administrarea individuală de acid folic sau de vitamine B ce includeau acid folic a fost asociată cu reducerea riscului cardiovascular și de accident cerebrovascular.
Vitaminele și mineralele incluse în analiză se găsesc bineînțeles în alimentație, în contextul unei diete echilibrate și variate. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că bolile cardiovasculare sunt influențate de alimentație, status ponderal și beneficiază inclusiv de dietetică specială pentru toate gradele de prevenție ale acestor afecțiuni. Supraponderea și obezitatea sunt favorizate de hipernutriție, însă acest aspect nu garantează o calitate crescută a dietei în micronutrienți care să asigure necesarul optim de vitamine, minerale și fitonutrienți esențiali.
Factori de risc în bolile cardiovasculare
E greu de stabilit dacă beneficiile se datorează suplimentării dietei cu acești micronutrienți peste dozele recomandate din alimente sau optimizării statusului nutrițional prin completarea micronutrienților deficitari din alimentație, din aceste preparate sintetice.
În timp ce utilizarea multivitaminelor sau suplimentarea cu vitamina D, calciu sau vitamina C, nu este dăunătoare, dar nici nu aduce beneficii organismului, administrarea niacinei (împreună cu statinele pentru tratamentul dislipidemiilor) și a suplimentelor de antioxidanți s-a asociat dimpotrivă cu o ușoară majorare a riscului de deces general.
În ciuda credinței generale că administrarea suplimentelor alimentare nu este lipsită de riscuri și prin urmare nu are cum să dăuneze, nici bine nu face pentru a justifica costurile financiare ale pacientului. De aceea administrarea lor nu este încurajată în lipsa justificării clinice în cazul carențelor nutriționale, la grupurile populaționale vulnerabile precum sunt femeile de vârstă fertilă, gravidele, vârstnicii etc. sau în cazul în care dieta nu poate asigura necesarul nutrițional individual (diete sever hipocalorice, dieta vegană, de exemplu).
Prin urmare, autorii studiului motivează că în absența rezultatelor care să demonstreze superioritatea acestor suplimente pentru prevenția bolilor cardiovasculare, se recomandă adoptarea unui tipar alimentar echilibrat, în care să predomine alimentele de origine vegetală și cele de origine animală să fie reprezentate cu moderație, adaptat nevoilor nutriționale individuale.
Activitatea fizică pentru combaterea riscului genetic de boli cardiovasculare
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 30-05-2018 | creare: 30-05-2018 | Vizite: 1549
Bibliografie
Most popular vitamin and mineral supplements provide no health benefit, study finds, link:https://medicalxpress.com/news/2018-05-popular-vitamin-mineral-supplements-health.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Grăsimile, mai puțin periculoase decât zahărul: zahărul din alimentele bogate în grăsimi poate induce complicații metabolice și cardiovasculare
- Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
- Cum influențează alimentele bogate în zaharuri și grăsimi saturate comportamentul alimentar?
- Cum decid oamenii ce alimente să consume, când au multe opțiuni?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Suplimentele alimentare
- Suplimente alimentare administrate profilactic
- Nu pot lua in greutate
- Stabilio - antidepresiv
- Calcein d3
- Deprexil
- Medicație, Detenso Stresalin plus