Asocierile dintre expunerea în copilărie la diferiți factori de mediu și îmbătrânirea biologică, studiate de cercetători

©

Autor:

Asocierile dintre expunerea în copilărie la diferiți factori de mediu și îmbătrânirea biologică, studiate de cercetători
Îmbătrânirea biologică accelerată este asociată cu expunerea la fumul de țigară în timpul sarcinii și copilăriei, precum și cu expunerea în interior la carbon rezultat din arderea incompletă a combustibililor, conform concluziilor unei analize conduse de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.
Expunerea la factori de mediu în timpul sarcinii și copilăriei timpurii poate modifica semnificativ și uneori ireversibil metabolismul și fiziologia umană, determinând astfel starea de sănătate mai târziu în viață. De asemenea, poate accelera procesul de îmbătrânire biologică, care a fost asociat cu un risc mai mare de boli metabolice, cardiovasculare sau neurodegenerative. La nivel celular, îmbătrânirea este un proces continuu care începe devreme în viață și care poate fi măsurat cu ajutorul ceasurilor epigenetice. Ceasurile epigenetice folosesc nivelurile de metilare a ADN-ului în anumite regiuni ale genomului pentru a deduce îmbătrânirea biologică a unei persoane.

„Ceasul epigenetic ne permite să evaluăm dacă vârsta biologică a cuiva este mai înaintată sau mai mică decât vârsta cronologică a acesteia”, explică ultimul autor al studiului, Mariona Bustamante, cercetător ISGlobal. Mai multe studii au arătat o asociere între o accelerare a îmbătrânirii epigenetice și anumite expuneri la factori de mediu, dar cele mai multe au fost efectuate la adulți și concentrându-se pe expuneri individuale. În cadrul studiului efectuat de cercetătorii spanioli, echipa condusă de Bustamante a investigat pentru prima dată asocierea dintre expunerea timpurie la anumiți factori de mediu și vârsta epigenetică a peste 1. 100 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani.

După selectarea celui mai potrivit ceas epigenetic pentru studiu și ajustarea pentru mai mulți factori, echipa de cercetare a constatat că expunerea la mamei la fumul de tutun în timpul sarcinii a fost asociată cu o accelerare a îmbătrânirii epigenetice. În ceea ce privește expunerea postnatală, analiza a arătat asocierea cu două expuneri: fumatul părinților și nivelurile interioare de carbon negru, un poluant atmosferic care rezultă din arderea incompletă a combustibililor. „Asocierea pozitivă dintre accelerarea epigenetică a vârstei și expunerea la fumul de tutun în timpul sarcinii și copilăriei timpurii corespunde cu rezultatele anterioare obținute la populația adultă”, spune Bustamante.

sursa: Science Daily
foto: Carlo Navarro / Pascal Meier / Unsplash

Data actualizare: 30-08-2021 | creare: 30-08-2021 | Vizite: 297
Bibliografie
Exposure to tobacco smoke in early life is associated with accelerated biological aging, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210825143100.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: