Astmul în copilărie a fost asociat cu aerisirea insuficientă în bucătărie

©

Autor: Redacția ROmedic

Astmul în copilărie a fost asociat cu aerisirea insuficientă în bucătărie
Un grup de cercetători din Oregon, Statele Unite ale Americii, a stabilit o corelație între o serie de boli respiratorii și nivelul de aerisire a camerei în care se gătesc alimentele.

Studiul a fost publicat în Environmental Health, a folosit date statistice din perioada 1988-1994 și a folosit un eșantion reprezentativ de 7300 de copii.

Astfel, se pare că gazele emise de mașinile de gătit și insufienta aerisire a încăperii în timpul preparării alimentelor influențează direct astmul și bronșita cronică, cât și simptomele similare astmului.

Propriu-zis, în locuințele unde sunt folosite aragaze fără să fie aerisită bucătăria, prevalența astmului și a wheezing-ului (respiratului șuierător) e mai mare decât acolo unde spațiul de gătit este ventilat.
Folosirea unei simple hote în timpul gătitului a fost asociată cu un risc cu 32% mai mic de astm, cu 38% mai mic de bronșită și cu 39% mai scăzut, în cazul wheezing-ului.

Procentele cresc în cazul în care aragazul este folosit de familii pentru a se încălzi.

Această corelație suprinzătoare nu este pe deplin înțeleasă – oamenii de știință cred că e nevoie de studii amănunțite care să analizeze dacă emisiile propriu-zise de gaze pot cauza sau agrava simptomele astmului în cazul copiilor.

Confirmarea unei astfel de conexiuni ar putea contribui la reducerea procentului copiilor care suferă de astm, din cauza factorilor ambientali.


Sursa: Environmental Health, citată de Medical Xpress

Data actualizare: 13-07-2018 | creare: 01-10-2014 | Vizite: 2667
Bibliografie
Childhood asthma linked to lack of ventilation for gas stoves, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-childhood-asthma-linked-lack-ventilation.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
  • Deficitul matern de vitamina E și riscul de astm la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum