Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate

©

Autor:

Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
Potrivit unui studiu publicat recent în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, copiii cu astm care au participat la analiză au avut cu 51% mai multe șanse de a dezvolta obezitate într-un interval de 10 ani, comparativ cu cei care nu prezentau această afecțune.

Diagnosticul și instituirea precoce a tratamentul pentru astm ar putea preveni instalarea obezității în rândul copiilor,” afirmă autorul studiului Frank Gilliland. „O parte a problemei o reprezintă cercul vicios constituit de astm și obezitatea care se influențează negativ reciproc. Rezultatele obținute sugerează și faptul că utilizarea inhalatoarelor ar putea contitui o strategie în profilaxia obezității infantile. Deși acestea sunt doar corelații, interesant este faptul că asocierile se mențin indiferent de gradul de activitate fizică desfășurată și medicamentele antiastmatice folosite, multe dintre acestea având printre efectele secundare creșterea involuntară în greutate.

Aflați mai multe informații despre astm și manifestările afecțiunii la copii din articol.

La studiu au participat 2,171 copii non-obezi cu vârste cuprinse între 5 și 8 ani incluși în California Children's Health Study și care au fost monitorizați o perioadă de 10 ani. Dintre aceștia, 13.5% prezentau astm la momentul înscrierii, iar în decursul celor 10 ani, 15.8% dintre copii au devenit obezi. O altă observație rezultată în urma studiului sugerează că acei copii care au utilizat inhalatoare pentru controlul astmului au prezentat cu 43% mai puține șanse de a suferi de obezitate în viitor.

Studiul California Children's Health este unul dintre cele mai ample și complete studii care a analizat implicațiile poluării aerului asupra aparatului respirator și a sănătății metabolice la copii.

Limitele studiului sunt reprezentate de modul subiectiv de colectare a datelor prin intermediul chestionarelor completate de către părinți. De asemenea, informațiile cu privire la activitatea fizică desfășurată de copii au fost limitate, respectiv absente - cele referitoare la dietă.

Concluziile studiului ridică problema unui risc crescut de obezitate în copilăria târzie sau adolescență la copiii care suferă de astm. Prin urmare ar trebui să se ia măsuri profilactice pentru a evita excesul caloric și inactivitatea fizică, factori cunoscuți că ar favoriza apariția obezității, în rândul copiilor cu astm și/sau care prezintă weezing și nu numai.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 09-06-2019 | creare: 09-02-2017 | Vizite: 1708
Bibliografie
Children with asthma are more likely to become obese, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-children-asthma-obese.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de astm și alergii este mai mic la copiii care dorm pe o blană de animal în primele luni de viață
  • Care sunt cele mai indicate exerciții pentru adolescenții obezi?
  • Astmul în copilărie a fost asociat cu aerisirea insuficientă în bucătărie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum