Oamenii de știință au identificat gena implicată în albirea părului

©

Autor:

Oamenii de știință au identificat gena implicată în albirea părului
Pentru prima dată, cercetătorii au identificat o genă care este implicată în albirea părului. Se pare că doar persoanele de origine europeană poartă această genă, ceea ce poate explica de ce unii oameni își pot păstra culoarea naturală a părului până la vârste înaintate, în timp ce alții observă firele albe înainte de 30 de ani.

Modalitatea de apariție a firelor albe este de mult cunoscută de oamenii de știință: pe măsură ce îmbătrânim, încetează producerea pigmentului denumit melanină. Însă până acum nu se știa de ce albim sau mai important, cum poate fi oprit acest fenomen. Înțelegerea genei implicate în acest proces ar putea schimba acest lucru și ar putea conduce la apariția unor noi tratamente pentru evitarea albirii podoabei capilare.

Studiul a cercetat genomul a mai mult de 6 000 de persoane din America de Sud, provenind de la africani, europeni și americani nativi.

Prin scanarea ADN-ului acestor oameni și compararea lui cu aspectul fizic al fiecăruia, cercetătorii au reușit să identifice 18 gene care par să influențeze carcacteristicile părului – inclusiv albirea părului, densitatea bărbii, posibilitatea deținerii unui tip de păr creț sau drept și chiar posibilitatea formării unei monosprâncene.

Gena descoperită ca având legătură cu părul cărunt se numește IRF4, iar în studii anterioare s-a arătat că influențează producerea de melanină, însă abia acum este, pentru prima dată, asociată direct cu albirea părului.

Cercetătorii consideră însă că este puțin probabil ca genele să controleze în totalitate caracteristicile părului, factorii de mediu având de asemenea o influență majoră asupra albirii părului, asupra grosimii sau gradului de încrețire al acestuia. Dacă putem înțelege felul în care sunt implicate genele, putem înțelege de asemenea cum putem controla anumite caracteristici – de exemplu, încetinirea procesului de albire, combaterea calviției - și de asemenea ne putem da seama cum au evoulat acestea de la bun început.

Următorul pas pentru echipă este să studieze rolul specific al genei IRF4 în oprirea sintezei de melanină, pentru a putea lucra eventual la încetinirea sau prevenirea procesului de apariție al părului alb.

Pe lângă aplicațiile în domeniul cosmetic, acest studiu poate ajuta criminaliștii și poliția să construiască portretul unui suspect, pe baza ADN-ului acestuia – spre exemplu, ei ar putea determina dacă cel urmărit are părul cărunt, creț sau drept.

Studiul a fost publicat în „Nature Communications”.

Data actualizare: 07-03-2016 | creare: 07-03-2016 | Vizite: 3025
Bibliografie
Scientists have finally identified the gene involved in turning hair grey, link: https://www.sciencealert.com/scientists-have-finally-identified-the-gene-involved-in-turning-hair-grey
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar firele albe?
  • MIT: Unghiile și părul continuă să crească după moarte
  • MIT: Smulgerea firelor albe de păr le face să se înmulțească
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum