Băuturile îndulcite afectează negativ sănătatea, însă același lucru este valabil și pentru ceaiul sau cafeaua cu zahăr?

©

Autor:

Băuturile îndulcite afectează negativ sănătatea, însă același lucru este valabil și pentru ceaiul sau cafeaua cu zahăr?
Băuturile îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile de fructe și băuturile carbogazoase, sunt asociate cu risc crescut de dislipidemie, obezitate, diabet zaharat de tip 2, mortalitate din toate cauzele, precum și mortalitate cardiovasculară și din cauza cancerului. Deși ceaiul și cafeaua sunt larg consumate la nivel global, asocierea dintre consumul lor și mortalitatea din toate cauzele nu a fost bine studiată, mai ales când vine vorba de adăugarea de zahăr.
Într-un studiu recent publicat în jurnalul PLOS ONE, cercetătorii au explorat asocierea dintre consumul de zahăr adăugat în ceai și cafea și riscul de mortalitate cauzată de toate cauzele la bărbații danezi în vârstă. Studiul a folosit o cohortă prospectivă cu o durată de 32 de ani și a investigat, de asemenea, dacă consumul de ceai și cafea cu zahăr adăugat este asociat cu mortalitatea din cauza cancerului, a bolilor cardiovasculare și a diabetului.

Cercetătorii au examinat o cohortă de bărbați danezi cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani, stabilită între anii 1970 și 1971. Inițial, au fost efectuate teste cardiorespiratorii, examinări fizice, interviuri cu medici și chestionare pentru evaluarea factorilor de risc cardiovascular. În plus, participanții au fost împărțiți în trei clase socioeconomice.

Un al doilea follow-up a avut loc între anii 1985 și 1986, incluzând examinări clinice extinse și chestionare despre factori de stil de viață, inclusiv consumul de ceai și cafea cu sau fără zahăr adăugat. S-au folosit modele de regresie Cox pentru a evalua asocierea dintre utilizarea de zahăr în ceai și cafea și endpoint-urile primare și secundare ale studiului.

Rezultate și concluzii

Dintre cei 2.923 de participanți, 1.007 au raportat consumul de zahăr în ceai sau cafea. În cei 32 de ani de urmărire, numărul de decese în grupurile fără zahăr și cu zahăr a fost de 1.677 și, respectiv, 904. Rezultatele indică faptul că consumul de zahăr în ceai și cafea nu a avut o asociere semnificativă cu riscul de mortalitate din toate cauzele, diabet, boli cardiovasculare sau cancer.

Cercetătorii au discutat faptul că, deși cercetările anterioare au arătat o corelație puternică între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscurile adverse pentru sănătate, cantitatea de zahăr adăugată la o ceașcă de ceai sau cafea este mult mai mică (aproximativ 5 grame) comparativ cu cea din băuturile carbogazoase (aproximativ 25 de grame).

În concluzie, rezultatele sugerează că metodele tradiționale de consum al ceaiului sau cafelei cu zahăr adăugat nu au o asociere semnificativă cu riscul de mortalitate din toate cauzele, cancer sau boli cardiovasculare, sau incidența diabetului. Este de remarcat că studiul s-a concentrat pe metodele tradiționale de preparare a cafelei și nu a luat în considerare tipuri noi de cafea, cum ar fi caramel Frappuccino, care ar putea conține cantități mai mari de zahăr adăugat.

sursa: News Medical
foto: YaiSirichai/Shutterstock.com

Data actualizare: 24-10-2023 | creare: 24-10-2023 | Vizite: 246
Bibliografie
Does adding sugar to coffee and tea impact your lifespan? 32-year study reveals surprising results, link: https://www.news-medical.net/news/20231022/Does-adding-sugar-to-coffee-and-tea-impact-your-lifespan-32-year-study-reveals-surprising-results.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Băuturile îndulcite cu zahăr accentuează riscul de ADHD
  • Cercetările contestă beneficiile băuturilor îndulcite artificial
  • Băuturile îndulcite cresc riscul de demență - studiu de cohortă
  •