Pentru pierderea în greutate, băuturile îndulcite cu îndulcitori non-nutritivi sunt mai eficiente decât apa

©

Autor:

Pentru pierderea în greutate, băuturile îndulcite cu îndulcitori non-nutritivi sunt mai eficiente decât apa
Băuturile îndulcite cu îndulcitori non-nutritivi (NNS) în gestionarea greutății a fost un subiect de dezbatere, studiile observaționale indicând o asociere pozitivă între consumul acestora și creșterea indicelui de masă corporală (IMC) și a greutății. Într-un studiu recent publicat în International Journal of Obesity, cercetătorii au analizat efectele consumului de băuturi NNS comparativ cu apa, după un program de gestionare a greutății.
Studiul a implicat persoane sănătoase cu vârste între 18 și 65 de ani și un IMC între 27 și 35 kg/m^2, care consumau mai mult de trei băuturi reci pe săptămână. Criteriile de excludere au inclus alergii alimentare, diabet, boli cardiovasculare și alte condiții specifice. Studiul a avut trei faze: pierdere activă în greutate timp de 12 săptămâni, menținere asistată a greutății pentru 40 de săptămâni și o extensie de menținere neasistată pentru 52 de săptămâni.

Participanții au fost împărțiți aleatoriu în două grupuri: unul care consuma apă și altul băuturi NNS. Aderența a fost evaluată prin jurnale zilnice, chestionare de frecvență alimentară și jurnale alimentare pe trei zile. S-au analizat schimbări în greutate, controlul glicemic, circumferința șoldurilor și a taliei, funcția hepatică și alți parametri.

Din 493 de persoane, doar 262 au finalizat studiul de 52 de săptămâni. Aproximativ 70% dintre participanți erau femei, iar 75,9% erau familiarizați cu băuturile NNS. Ambele grupuri au înregistrat pierderi semnificative în greutate la 52 de săptămâni, cu o pierdere medie de 7,5 kg în grupul NNS și 6,1 kg în grupul cu apă. De asemenea, s-au observat îmbunătățiri semnificative în biomarkeri și consumul de zahăr în ambele grupuri.

Concluzii

Deși ambele grupuri au pierdut în greutate, grupul care a consumat băuturi NNS a avut o pierdere semnificativ mai mare comparativ cu grupul care a consumat apă. Cu toate acestea, această diferență nu a fost clinic semnificativă. În plus, s-au înregistrat îmbunătățiri în alte măsurători antropometrice și biomarkeri. Analizele ulterioare vor determina impactul pe termen lung al consumului de băuturi NNS asupra menținerii greutății.

În concluzie, studiul adaugă noi perspective în dezbaterea privind eficacitatea băuturilor NNS în gestionarea greutății, sugerând că acestea pot fi o opțiune viabilă, dar nu neapărat superioară apei, în contextul unui program de gestionare a greutății.

sursa: News Medical
foto: TanyaKim/Shutterstock.com

Data actualizare: 10-10-2023 | creare: 10-10-2023 | Vizite: 172
Bibliografie
Study finds non-nutritive sweetened beverages more effective than water for weight loss, link: https://www.news-medical.net/news/20231009/Study-finds-non-nutritive-sweetened-beverages-more-effective-than-water-for-weight-loss.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cresc riscul de obezitate
  • Combinarea îndulcitorilor săraci în calorii cu carbohidrații are efecte negative asupra organismului
  • Este posibil ca băuturile cu îndulcitori să nu fie mai sănătoase pentru inimă decât cele cu zahăr
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum