Eficiența și siguranța utilizării psilocibinei ca tratament antidepresiv (studiu)

©

Autor:

Eficiența și siguranța utilizării psilocibinei ca tratament antidepresiv (studiu)
Într-un articol recent publicat în jurnalul JAMA, cercetătorii au prezentat rezultatele unui studiu clinic randomizat care a evaluat diferite aspecte clinice ale psilocibinei asupra pacienților cu tulburări depresive majore. Studiul a fost motivat de interesul crescut pentru psilocibină ca opțiune terapeutică, dar și de limitările tratamentelor farmacologice existente pentru depresie. În ciuda acestui interes, eficacitatea psilocibinei rămâne neclară din cauza unor factori precum dimensiunea inadecvată a eșantionului și probleme de design al studiului.

Psilocibina este un compus psihedelic care se găsește în anumite tipuri de ciuperci, în special în genurile Psilocybe, Panaeolus și Copelandia. Acest compus este cunoscut pentru efectele sale halucinogene și este adesea folosit în scopuri recreaționale, dar și în cercetări clinice pentru tratamentul unor afecțiuni precum depresia, anxietatea și tulburările de stres post-traumatic.

Studiul a fost unul multiorb, randomizat, care a comparat psilocibina cu un placebo activ, niacina, pe o perioadă de șase săptămâni. Acesta a fost realizat în 11 locații din Statele Unite între decembrie 2019 și iunie 2022. Participanții, cu vârste cuprinse între 21 și 64 de ani, au fost selectați pe baza unor criterii stricte, inclusiv un scor MADRS (Montgomery-Asberg Depression Rating Scale) de 28 sau mai mare. Intervențiile au constat în administrarea unei doze de 25 mg de psilocibină comparativ cu o doză de 100 mg de niacină.

Rezultate

Rezultatele au indicat o îmbunătățire notabilă și susținută a simptomelor depresive în grupul care a primit psilocibină, fără reacții adverse grave. Îmbunătățirile au fost observate în primele opt zile și au fost menținute pe parcursul celor șase săptămâni de urmărire. Alte beneficii au inclus îmbunătățiri în funcția psihosocială și o reducere a anxietății generale și a severității bolii. De asemenea, psilocibina a fost bine tolerată, cu doar câteva reacții adverse de severitate ușoară până la moderată.

Concluzii

Studiul sugerează că psilocibina ar putea fi o alternativă sigură și eficace pentru tratamentul tulburărilor depresive majore. Rezultatele au arătat reduceri semnificative și clinic relevante în simptomele depresive și în incapacitatea funcțională, fără reacții adverse grave. Aceste descoperiri pot avea implicații semnificative în abordarea terapeutică a depresiei, oferind o nouă opțiune de tratament care pare să fie atât eficace, cât și bine tolerată.

În contextul medical, aceste rezultate pot fi considerate un pas important în înțelegerea potențialului terapeutic al psilocibinei, deschizând calea pentru studii ulterioare care să confirme aceste constatări.

sursa: News Medical
foto: 24K-Production/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-09-2023 | creare: 06-09-2023 | Vizite: 191
Bibliografie
What are the efficacy and safety of psilocybin in patients with major depressive disorder?, link: https://www.news-medical.net/news/20230904/What-are-the-efficacy-and-safety-of-psilocybin-in-patients-with-major-depressive-disorder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Îmbătrânire celulară accelerată observată la indivizii cu depresie, asociată cu mortalitatea precoce
  • Psilocibina în microdoze ar putea îmbunătăți starea de spirit și sănătatea mintală
  • Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum