Reacția zilnică la durerea partenerului îi influențează acestuia recuperarea

©

Autor:

Reacția zilnică la durerea partenerului îi influențează acestuia recuperarea
Dinamica interacțiunilor zilnice între soți poate influența în timp îmbunătățirea funcționalității fizice în cazul unui partener bolnav. Aceasta este concluzia cercetărilor conduse de Stephanie J. Wilson de la Ohio State University. „Pacienții cu osteoartrită care au avut un partener mai empatic în interacțiunile zilnice s-au simțit mai bine decât cei cu parteneri mai puțin sensibili la durerea lor”, a declarat aceasta.

Funcționalitatea pacienților a fost evaluată obiectiv - aceștia au trebuit să stea în picioare fără sprijin, să își păstreze echilibrul și să meargă rapid. „Alte cercetări au arătat că persoanele care au avut rezultatele cele mai bune la aceste teste au avut mai multe șanse să fie independente și să trăiască mai mult. Prin urmare, studiul nostru are implicații clinice directe pentru bolnavii cronic”, a mai spus Stephanie J. Wilson.

Pornind de la ideea influenței mediului social asupra sănătății, autorii au emis ipoteza conform căreia pacienții cu un partener ce oferă sprijin emoțional, afecțiune și atenție prezintă o îmbunătățire a funcționalității fizice, în timp ce bolnavii cu parteneri frustrați și iritați, sau care preiau sarcinile soțului afectat prezintă o înrăutățire a funcționalității.

Studiul a inclus 152 de persoane cu osteoartrită, căsătorite și cu vârsta peste 50 de ani. Aceștia au completat un chestionar privind interacțiunea zilnică în cuplu pe parcursul a 22 de zile și au participat la teste pentru evaluarea funcționalității zifice 6 și 18 luni mai târziu.

Potrivit rezultatelor, pacienții ai căror soți au avut un comportament empatic față de durerea acestora au raportat îmbunătățiri în funcționalitatea fizică 6 și 18 luni mai târziu. În schimb, pacienții cu parteneri mai puțin sensibili sau serviabili (care au oferit mai degrabă ajutor fizic, decât emoțional) nu au raportat schimbări în funcționalitate.

„Unul din cinci adulți este diagnosticat cu un tip de durere persistentă pe parcursul vieții, iar osteoartrita este o afecțiune des întâlnită la vârsta a treia. Pe viitor, rămâne de studiat dacă acest comportament empatic al soțului afectează și alte tipuri de tulburări cronice”, a notat Wilson.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 14-06-2017 | creare: 14-06-2017 | Vizite: 870
Bibliografie
Spouses' daily responses to partners' pain linked with later functioning, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-spouses-daily-responses-partners-pain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • „Șoarecii de bibliotecă” sunt persoane mai amabile, mai sincere și mai empatice
  • Cât de mult este empatia influențată de genetică?
  • Îmbrățișările au beneficii dovedite științific
  •