O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine

©

Autor:

O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine

O cupă de înghețată alături de o felie de plăcintă cu afine este un deliciu al verii. Pe lângă aroma plăcută, combinația ar putea ajuta persoanele să absoarbă din afine mai mulți nutrienți, precum antocianinele.
Cercetătorii au prezentat în publicația ACS Journal of Agricultural and Food Chemistryα-cazeina, o proteină prezentă în laptele de vacă, a ajutat șoarecii să absoarbă mai multe antocianine și alți produși secundari din afine. Astfel a crescut biodisponibilitatea nutrienților în urma consumului acestor fructe.


În diverse studii, antocianinele au prezentat proprietăți antioxidante, au redus presiunea arterială, dar și riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Pe de altă parte, doar cantități reduse din acești nutrienți sunt absorbite în timpul procesului de digestie, în ciuda abundenței lor în fruct. Unii cercetători au observat că un consum de fructe care conțin pectină (de exemplu în citrice), capcazină, capsicat și anumite proteine ar îmbunătăți absorbția de antocianine.


Ben Li și colegii au descoperit că proteinele α-cazeină și β-cazeină au protejat antocianinele din afine în experimente în care s-a simulat procesul de digestie. Acum, echipa a dorit să vadă dacă α-cazeina ar putea crește absorbția de antocianine in vivo.

Cercetătorii au hrănit șoareci cu extracte purificate de antocianine din afine, adăugând α-cazeină la unul din grupurile de animale. Pe parcursul următoarelor 24 de ore, antocianinele și metaboliții lor au avut concentrații de 1,5 până la de 10 ori mai mari în grupul la care s-a adăugat α-cazeină față de grupul de control.


Prin examinarea structurii moleculare a α-cazeinei s-a văzut că aminoacizii din componență îi permit interacțiunea și încapsularea moleculelor de antocianine, crescându-le astfel stabilitatea la nivel intestinal și transportul către vasele de sânge.


În timp ce α-cazeina utilizată în aceste experimente a fost purificată din lapte, rezultatele pot să nu fie similare în cazul laptelui integral, deoarece conținutul în grăsimi și zaharuri influențează absorbția la nivel intestinal.


Următorul pas al cercetătorilor este să realizeze teste similare și la oameni.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 407
Bibliografie
Milk protein could help boost blueberries' healthfulness, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210623130714.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele benefice ale afinelor asupra pielii
  • Ce calitate au afinele din magazin? (studiu)
  • Beneficiile afinelor pentru starea de spirit, vigilența și funcția cognitivă sunt supraestimate
  •