O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine

O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine

©

Autor:

O proteină din lapte ar putea crește beneficiile consumului de afine

O cupă de îngheÈ›ată alături de o felie de plăcintă cu afine este un deliciu al verii. Pe lângă aroma plăcută, combinaÈ›ia ar putea ajuta persoanele să absoarbă din afine mai mulÈ›i nutrienÈ›i, precum antocianinele.
Cercetătorii au prezentat în publicaÈ›ia ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry că α-cazeina, o proteină prezentă în laptele de vacă, a ajutat È™oarecii să absoarbă mai multe antocianine È™i alÈ›i produÈ™i secundari din afine. Astfel a crescut biodisponibilitatea nutrienÈ›ilor în urma consumului acestor fructe.


În diverse studii, antocianinele au prezentat proprietăți antioxidante, au redus presiunea arterială, dar È™i riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. Pe de altă parte, doar cantități reduse din aceÈ™ti nutrienÈ›i sunt absorbite în timpul procesului de digestie, în ciuda abundenÈ›ei lor în fruct. Unii cercetători au observat că un consum de fructe care conÈ›in pectină (de exemplu în citrice), capcazină, capsicat È™i anumite proteine ar îmbunătăți absorbÈ›ia de antocianine.


Ben Li È™i colegii au descoperit că proteinele α-cazeină È™i β-cazeină au protejat antocianinele din afine în experimente în care s-a simulat procesul de digestie. Acum, echipa a dorit să vadă dacă α-cazeina ar putea creÈ™te absorbÈ›ia de antocianine in vivo.

Cercetătorii au hrănit È™oareci cu extracte purificate de antocianine din afine, adăugând α-cazeină la unul din grupurile de animale. Pe parcursul următoarelor 24 de ore, antocianinele È™i metaboliÈ›ii lor au avut concentraÈ›ii de 1,5 până la de 10 ori mai mari în grupul la care s-a adăugat α-cazeină față de grupul de control.


Prin examinarea structurii moleculare a α-cazeinei s-a văzut că aminoacizii din componență îi permit interacÈ›iunea È™i încapsularea moleculelor de antocianine, crescându-le astfel stabilitatea la nivel intestinal È™i transportul către vasele de sânge.


În timp ce α-cazeina utilizată în aceste experimente a fost purificată din lapte, rezultatele pot să nu fie similare în cazul laptelui integral, deoarece conÈ›inutul în grăsimi È™i zaharuri influenÈ›ează absorbÈ›ia la nivel intestinal.


Următorul pas al cercetătorilor este să realizeze teste similare și la oameni.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-07-2021 | creare: 04-07-2021 | Vizite: 482
Bibliografie
Milk protein could help boost blueberries' healthfulness, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210623130714.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele benefice ale afinelor asupra pielii
  • Ce calitate au afinele din magazin? (studiu)
  • Beneficiile afinelor pentru starea de spirit, vigilenÈ›a È™i funcÈ›ia cognitivă sunt supraestimate
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum