Diabetul zaharat și edentația predispun la dezvoltarea afecțiunilor neurodegenerative
Autor: Teodorescu Mihai

Studiul, realizat pe un eșantion de aproape 10.000 de adulți în vârstă de peste 65 de ani din China, a arătat că diabetul zaharat și edentația afectează funcția cognitivă, accentuând declinul cognitiv. Pe perioada de studiu, adulții cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani diagnosticați cu diabet, care însă nu prezentau o edentație completă (n.r. descrie pierderea completă a dinților naturali) au experimentat un declin cognitiv accelerat.
În schimb, omologii lor de aceeași vârstă, dar care prezentau atât diabet, cât și edentație totală, au avut o rată semnificativ mai accelerată a declinului cognitiv. În cazul persoanelor din studiu cu vârsta de peste 85 de ani, relația dintre pierderea dinților, diabet și declinul cognitiv nu a fost una concludentă. Conexiunea dintre sănătatea orală și cognitivă nu este o noutate, dar studiul actual subliniază importanța gestionării diabetului zaharat și a îngrijirii dentare în prevenirea sau întârzierea declinului cognitiv la adulții în vârstă.
Diabetul zaharat, una dintre cele mai comune afecțiuni cronice la nivel global, reprezintă un important factor de risc pentru bolile orale și gingivale. Deși pierderea dinților la vârste înaintate este comună nu doar în rândul persoanelor cu diabet zaharat, persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc mai mare de a-și pierde dinții mai repede.
sursa: News Medical
foto: Getty Images
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nivelul scăzut de alfabetizare se corelează cu o sănătate mentală mai precară
- Cercetătorii americani plănuiesc să identifice factorii materni care pot afecta dezvoltarea creierului fătului
- Multivitaminele pot oferi protecție împotriva declinului cognitiv
- Somnul inadecvat poate avea implicații importante pentru sănătatea cognitivă și mintală a adolescenților
intră pe forum