Bilingvismul, arma impotriva bolii Alzheimer (studiu)

Data publicării: 19-05-2011

Un pacient afectat de boala Alzheimer, care vorbeşte zilnic două limbi, poate spera ca simptomele grave ale maladiei să apară mai târziu. O echipă de cercetători canadieni a studiat bilingvismul franceză - engleză, dar rezultatele studiului lor pot fi aplicate oricărei combinaţii de limbi, scrie site-ul passionsante.be.

Cercetătorii sunt de părere că acest comportament lingvistic ar da rezultate mai bune decât orice medicament folosit în prezent pentru combaterea efectelor bolii Alzheimer. Perioada până la dezvoltarea simptomelor poate dura până la cinci ani, lucru absolut remarcabil. Până să ajungă la aceste concluzii, autorii studiului (publicat în revista medicală Neurology) au analizat dosarele medicale ale unui număr de 200 de pacienţi. Cei care vorbeau frecvent două limbi (sau mai multe) îşi păstrau mult mai bine facultăţile mentale decât ceilalţi într-o perioadă dată. 'Nu spunem că bilingvismul previne boala Alzheimer', afirmă dr Fergus Craik de la Centrul de cercetări geriatrice din Toronto, coordonator al studiului. 'Dar poate contribui la crearea unor +rezerve+ în creier care par să întârzie apariţia simptomelor grave o perioadă de timp', adaugă el. Simptomele grave se referă la pierderea memoriei, confuzie sau dezorientare.
Sursa: Agerpres, 19-05-2011, Vizualizari 546
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.