Reacțiile ficatului la vederea și mirosul mâncării
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Max Planck Institute for Metabolism Research a evidențiat modul în care vederea și mirosul mâncării influențează mitocondriile din ficatul șoarecilor flămânzi. Publicat în revista Science, studiul arată că, la doar câteva minute după ce șoarecii au văzut și mirosit mâncare, fără să o consume, activitatea mitocondrială din ficat a fost modificată. Aceste modificări includ o fosforilare necaracterizată anterior a unei proteine mitocondriale, care joacă un rol crucial în reglarea sensibilității la insulină.
Cercetările au identificat că neuroni specifici din hipotalamus, numiți neuroni POMC, sunt activați în secunde de stimuli vizuali și olfactivi ai mâncării, semnalând ficatului să se pregătească pentru nutrienții care urmează să fie consumați. Interesant, activarea acestor neuroni este suficientă pentru a adapta mitocondriile din ficat chiar și în absența consumului real de alimente.
Aceste descoperiri subliniază o legătură profundă între percepția senzorială a mâncării, procesele adaptative din mitocondrii și sensibilitatea la insulină, oferind noi perspective pentru tratamentul diabetului de tip 2. Acest mecanism rapid de adaptare a ficatului la prezența mâncării ar putea avea implicații semnificative în înțelegerea și gestionarea sensibilității la insulină în contextul acestei boli.
sursa: Science Daily
Cercetările au identificat că neuroni specifici din hipotalamus, numiți neuroni POMC, sunt activați în secunde de stimuli vizuali și olfactivi ai mâncării, semnalând ficatului să se pregătească pentru nutrienții care urmează să fie consumați. Interesant, activarea acestor neuroni este suficientă pentru a adapta mitocondriile din ficat chiar și în absența consumului real de alimente.
Aceste descoperiri subliniază o legătură profundă între percepția senzorială a mâncării, procesele adaptative din mitocondrii și sensibilitatea la insulină, oferind noi perspective pentru tratamentul diabetului de tip 2. Acest mecanism rapid de adaptare a ficatului la prezența mâncării ar putea avea implicații semnificative în înțelegerea și gestionarea sensibilității la insulină în contextul acestei boli.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-04-2024 | creare: 27-04-2024 | Vizite: 298
Bibliografie
Food in sight? The liver is ready!, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240425161504.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cele mai relevante analize pentru detectarea timpurie a bolilor ficatului gras
- Cercetătorii au identificat etapele inițiale ale formării cancerului colorectal
- Uleiul esențial de ghimbir blochează progresia steatohepatitei non-alcoolice (NASH)
- Probioticele administrate în timpul tratamentului cu antibiotice protejează sistemul digestiv
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Probleme la ficat?
- Ce inseamna emangion la ficat?
- Boli la ficat
- Am ciroza hepatica cu virus c.. ce sanse sunt de vindecare?
- Durere in zona ficatului si a apendicelui
- Ecografie ficat
- Dureri in zona ficatului
- RMN cu probleme ficat
- Durere partea dreapta ficat si stari de voma
- Remedii pentru ficat