Boala Alzheimer: cauzele progresului afecțiunii în creier, depistate folosind date umane

©

Autor:

Boala Alzheimer: cauzele progresului afecțiunii în creier, depistate folosind date umane
Pentru prima dată, cercetătorii au folosit date umane pentru a cuantifica viteza diferitelor procese care duc la boala Alzheimer și au descoperit că afecțiunea se dezvoltă într-un mod foarte diferit decât se credea anterior.
Rezultatele, publicate în revista Science Advances, deschid noi modalități de înțelegere a progresului bolii Alzheimer și a altor boli neurodegenerative și noi modalități prin care ar putea fi dezvoltate tratamente viitoare.

În cadrul studiului, o echipă internațională de cercetători, condusă de specialiști de la Universitatea din Cambridge, a descoperit că, în loc să pornească de la un singur punct al creierului și să inițieze o reacție în lanț care duce la moartea celulelor creierului, boala Alzheimer ajunge devreme în diferite regiuni ale creierului. Astfel, în funcție de cât de repede boala ucide celulele din aceste regiuni, prin producerea de grupuri de proteine ​​toxice, limitează cât de repede progresează boala în general.

Cercetătorii au folosit mostre de creier post-mortem de la pacienții cu Alzheimer, precum și scanări PET de la pacienți vii, care variau de la cei cu deficiențe cognitive ușoare până la cei cu boala Alzheimer în general, pentru a urmări agregarea „tau", una dintre cele două proteine ​​cheie care provoacă moartea celulelor creierului, ceea ce are ca rezultat instalarea simptomelor demenței. Cercetătorii au descoperit că replicarea agregatelor tau este surprinzător de lentă și durează uneori până la cinci ani.

Anterior, rezultatele studiilor de laborator efectuate pe șoareci au sugerat că boala Alzheimer se răspândește rapid, deoarece grupurile de proteine ​​toxice colonizează diferite părți ale creierului. „Se credea că boala Alzheimer se dezvoltă într-un mod similar cu multe tipuri de cancer: agregatele se formează într-o singură regiune și apoi se răspândesc prin creier. În schimb, folosind date umane, am descoperit că atunci când începe boala Alzheimer există deja agregate în mai multe regiuni ale creierului și, prin urmare, încercarea de a opri răspândirea între regiuni nu va face nimic pentru a încetini boala.”, a spus primul autor al studiului, dr. Georg Meisl de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied din Cambridge.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 353
Bibliografie
Cause of Alzheimer’s progression in the brain, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211029152240.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer - cel mai timpuriu indiciu al afecțiunii identificat
  • Stadiul studiilor clinice ce vizează medicamentele împotriva bolii Alzheimer
  • Nou studiu privind eficiența antrenamentelor cerebrale în reducerea demenței
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum