Bolile cu transmitere sexuală la vârstnici - o povară pentru sistemele de sănătate

Bolile cu transmitere sexuală la vârstnici - o povară pentru sistemele de sănătate

©

Autor:

Bolile cu transmitere sexuală la vârstnici - o povară pentru sistemele de sănătate
O cercetare privind povara globală, regională È™i naÈ›ională a HIV È™i a altor infecÈ›ii cu transmitere sexuală (ITS) în rândul adulÈ›ilor în vârstă de 60-89 de ani între 1990 È™i 2019, prezentată în cadrul Global Burden of Disease Study 2019, evidenÈ›iază o tendință îngrijorătoare privind creÈ™terea incidenÈ›ei HIV È™i ITS în această grupă de vârstă. Studiul publicat în jurnalul Lancet Healthy Longevity se bazează pe datele din Global Health Data Exchange È™i analizează incidenÈ›a, prevalenÈ›a, mortalitatea È™i anii ajustaÈ›i pentru dizabilitate (AAD) asociaÈ›i cu HIV È™i alte ITS comune, cum ar fi sifilisul, clamidia, gonoreea, trichomonaza È™i herpesul genital.
Rezultatele studiului indică o scădere a ratei standardizate pe vârstă a incidenÈ›ei HIV la nivel global, cu o medie anuală de -2,02%, însă creÈ™teri semnificative au fost observate în regiunile Europa de Est, Asia Centrală È™i Asia Pacific cu venituri ridicate. Africa Sub-Sahariană rămâne regiunea cu cea mai mare povară a HIV în termeni de incidență È™i AAD în rândul adulÈ›ilor în vârstă, ceea ce sugerează deficienÈ›e în accesul la serviciile de prevenire È™i tratament HIV pentru această grupă de vârstă.

În ceea ce priveÈ™te alte ITS, studiul a identificat o rată stabilă a incidenÈ›ei la nivel global, cu o schimbare medie anuală de -0,02% din 1990 până în 2019. În schimb, rata standardizată pe vârstă a AAD asociată cu ITS a scăzut în medie cu 1,55% pe an la nivel global. Această scădere sugerează îmbunătățiri în detectarea È™i tratarea ITS, dar È™i provocări în ceea ce priveÈ™te prevenirea È™i gestionarea ITS în rândul adulÈ›ilor în vârstă.

Studiul subliniază, de asemenea, importanÈ›a abordării HIV È™i ITS în rândul adulÈ›ilor în vârstă ca parte esenÈ›ială a strategiilor de sănătate publică, având în vedere schimbările demografice globale È™i creÈ™terea speranÈ›ei de viață. Recomandările includ sensibilizarea profesioniÈ™tilor din sănătate cu privire la sexualitatea È™i activitatea sexuală în rândul adulÈ›ilor în vârstă, îmbunătățirea comunicării despre sănătatea sexuală È™i riscul de HIV/ITS È™i includerea adulÈ›ilor în vârstă în programele de prevenire È™i promovare a sănătății.

Limitările studiului includ dependenÈ›a de disponibilitatea È™i calitatea datelor primare în baza de date GBD 2019 È™i focalizarea exclusivă pe HIV È™i cinci ITS comune, excluzând alte ITS. În plus, studiul se bazează pe date referitoare la sexe binare, fără a include minoritățile de gen.

În concluzie, studiul evidenÈ›iază o nevoie urgentă de strategii adaptate pentru prevenirea È™i gestionarea HIV È™i ITS în rândul adulÈ›ilor în vârstă, având în vedere creÈ™terea incidenÈ›ei în unele regiuni È™i provocările specifice legate de îmbătrânire È™i comorbidități.

sursa: News Medical
foto: Colourbox.com

Data actualizare: 07-02-2024 | creare: 07-02-2024 | Vizite: 324
Bibliografie
Sexually transmitted infections pose new threat to aging adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240206/Sexually-transmitted-infections-pose-new-threat-to-aging-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BărbaÈ›i: semne precoce ale unei boli transmise prin sex - cum să le recunoÈ™ti È™i ce să faci
  • Un sondaj dezvăluie multe idei eronate privind bolile cu transmitere sexuală
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum