Buzias, statiunea inimilor, unicat in Europa

Data publicării: 08-07-2009

Statiunea balneara Buzias, un loc pentru inima fiecaruia, unde, in urma cu mai bine de un veac, a poposit si imparatul Austriei, Franz Joseph, pentru a-si ingriji sanatatea, este gata sa-i primeasca pe cei care cauta un refugiu linistit si racoros in zilele toride de vara. Aici ii asteapta pe toti izvoarele de apa minerala naturala si unicul strand termal cu apa minerala naturala din Europa.
Teodora Munteanu, director de marketing al Societatii de Tratament Balnear Buzias, spune ca unul dintre locurile cele mai darnice, ca izvor de sanatate, il reprezinta parcul. Aici, curentii de aer au un specific aparte, creand un circuit unic in Europa, fructificat mai ales de bolnavii cu nevroze ori boli ale sistemului nervos central sau de cei dornici de relaxare.
"Este o stare de liniste pe care ti-o da fosnetul copacilor, aerul este curat, fiind o racoare placuta tot timpul", spune o tanar fluierand in surdina un refren. Din cand in cand se intrerupe si vorbeste singur: "Sunt bine, mama, ma simt bine. Fii linistita!".
Localitatea aflata la poalele nord-vestice ale Dealului Silagiu, la distanta de 30 km de Timisoara, a fost declarata oficial statiune curativa inca din 1819. Efectele tamaduitoare extraordinare ale apelor minerale au fost puse in valoare de dr. B. Lindenmayr, la insistentele caruia s-a si facut analiza lor la Viena. Sub directa lui supraveghere, au fost efectuate primele forari si au fost amenajate cinci izvoare.
Din 1838, tratamentele au fost coordonate de un medic autorizat, primul medic balneolog roman, dr. Gheorghe Ciocarlan, care a activat la Buzias. Statiunea a cunoscut o evolutie accentuata mai ales in cea de-a a doua jumatate a secolului al XIX-lea datorita eforturilor sustinute ale lui Trefort Agoston, ministrul Invatamantului si Cultelor din Ungaria. In 1873, s-a construit baia calda care a functionat cu apa izvoarelor de suprafata. In 1875, s-a ridicat colonada acoperita in stil turco-bizantin, care in felul ei este unica in Europa, si s-a facut legatura intre sursele de apa minerala si Cazinou.
In timp, s-a reconstruit bazarul, s-au ridicat pavilioane, centre de tratament, hoteluri, case de odihna etc. Strandul in aer liber a fost deschis la sfarsitul veacului al XIX-lea. Parcul are o suprafata de 30 ha si se remarca printr-un microclimat specific si extrem de favorabil. Statiunea, supranumita "Neuheimul banatean", a fost frecventata sistematic de multi oameni politici, scriitori si artisti ai scenei si ai penelului, precum si de nenumarati turisti din Ungaria, Romania si Serbia.
Potrivit Teodorei Munteanu, baza de tratament a statiunii Buzias, compusa din hoteluri, un cochet restaurant, trei sali de conferinte, a fost renovata complet in 2006, valoarea investitiei ridicandu-se la 1,5 milioane de euro.
SC Tratament Balnear Buzias SA tinde sa revina in clubul select al statiunilor balneoclimaterice europene, avand ca obiective majore transformarea statiunii intr-una orientata spre segmentul de piata cuprinzand clienti cu venituri medii si mari, precum si oameni de afaceri din Romania sau din afara, precum si dezvoltarea Buziasului ca zona turistica de agrement de weekend pentru un segment variat de
turisti din zona.
In ultimii ani, SC Tratament Balnear Buzias a efectuat o serie de investitii majore in infrastructura hoteliera si a facilitatilor de recreere si tratament balnear.
Astfel, in perioada 2005 2008 s-au investit 14.755.400 de lei in lucrari de modernizare in cadrul Hotelului Parc (balneologie, interior si fatada hotel, restaurant, piscina, sala de conferinte de 300 de locuri). In anul 2009, sunt prevazute lucrari de investitii pentru care sunt asigurate sursele de finantare in suma de aproximativ 3 milioane de euro pentru finalizarea lucrarilor la piscina si sala de conferinte. De asemenea, in acest an au demarat lucrarile de extindere a salonului restaurant de mic dejun apartinand Hotelului Buzias, dar si pentru modernizarea hotelului de la categoria 2 stele, la 4 stele, pentru un numar de 46 de camere.
In perioada 2010-2011, urmeaza sa se finalizeze intreg proiectul Complex Hotelier Buzias Spa&Conference prin realizarea unui centru spa nou cu doua piscine (una acoperita si una descoperita), salon de infrumusetare si intretinere, investitie in valoare de circa 2,5 milioane de euro.
In momentul de fata, capacitatea maxima a bazei de tratament este de peste 100 de locuri pe serie, oaspetii beneficiind de tratamente complexe, de la kinetoterapie, masaje de relaxare si tonifiere, terapie manuala si acupunctura, pana la sala de fitnes, medicina recuperatorie si fizioterapie cu 20 de proceduri.
In statiunea balneara Buzias se trateaza cele mai diverse afectiuni, de la boli cardiovasculare (arteriopatii - ateroscleroza in toate stadiile, trombangeita Burger), cardiopatii ischemice (recuperare dupa infarctul miocardic), hipertensiune arteriala, valvulopatii, pana la boli ale sistemului nervos central (hemiparezele sechelare dupa accidentele vasculare cerebrale), neuropsihice (nevroza astenica, cu formele clinice: astenic-iritabile, anxioase, depresive), afectiuni ale tubului digestiv, tulburari ale functiilor gastro-intestinale si biliare, boli de nutritie si metabolism (diabetul zaharat), afectiuni ginecologice.
Rezultatele bune obtinute in tratarea unor boli renale au facut ca statiunea Buzias sa fie comparata cu cea de la Wildungen (Germania), statiune de renume european, profilata pe tratarea afectiunilor renale.
Sursa: Agerpres, 08-07-2009, Vizualizari 1940
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.