Cameră foto pentru retină ce elimină necesitatea dilatării cu atropină

©

Autor:

Cameră foto pentru retină ce elimină necesitatea dilatării cu atropină
Examenul oftalmologic implică administrarea picăturilor de atropină, care dilată pupila și previn constricția irisului ca răspuns la lumina folosită pentru examinarea părții posterioare a ochiului. Aceste picături de ochi înțeapă, au efect în 30 de minute și încețoșează vederea pentru câteva ore, fiind un adevărat inconvenient pentru pacient, dar și pentru medic.

Medicii de la Chicago College of Medicine și de la Massachusetts Eye and Ear/Harvard Medical School au dezvoltat o cameră portabilă ce poate fotografia retina fără necesitatea atropinei. Camera fost realizată cu costuri scăzute, din componente ce se pot comercializa online, ajungând la un cost total de aproximativ 185 de dolari.

Camera prototip se bazează pe un computer Raspberry Pi 2 - un model creat pentru elevii care studiază informatica. Placa are atașată o cameră cu infraroșu și o diodă ce emite lumină albă și infraroșie. Camera mai include o lentilă, un mic ecran și câteva cabluri. Dispozitivul folosește lumină infraroșie - care nu contractă irisul - pentru a focaliza, apoi emite un flash cu lumină albă pentru a fotografia retina. Mai extstă camere de acest gen, care folosesc tehnica luminilor infraroșu și albă, dar sunt voluminoase și costă mii de dolari.

Fotografiile realizate de acest tip de cameră arată retina și venele, plus porțiunea de nerv optic ce duce spre retină și poate descoperi probleme de sănătate ca diabetul, glaucomul sau presiunea ridicată în jurul creierului. În articolul publicat în revista Journal of Ophthalmology medicii descriu această cameră și oferă lista cu părțile componente, instrucțiunile de asamblare, precum și codul pentru programarea camerei.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 22-03-2017 | creare: 22-03-2017 | Vizite: 1421
Bibliografie
A pocket-sized retina camera, no dilating required, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-pocket-sized-retina-camera-dilating-required.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum