Cancer mamar triplu negativ
Cancerul de sân triplu negativ este o formă agresivă ce diferă față de celelalte tipuri de cancer prin: epidemiologie, factori de risc și prognostic. (1) Acesta este definit prin lipsa expresiei receptorilor pentru estrogen, progesteron și HER2. (2)
Provocarea cancerului triplu negativ constă în tratarea lui datorită lipsei terapiei țintite. Chimioterapia rămâne singura variantă terapeutică la ora actuală.
În acest moment, scopul este descoperirea unor medicamente țintite și optimizarea tratamentului pentru a reduce efectele sale. Identificarea unor subtipuri moleculare ar putea fi utilă în găsirea unui tratament. (1)
Epidemiologie:
Cancer mamar triplu negativ reprezintă 15-20% din cazurile de cancer de sân. Mai frecevent la femeile tinere, africane, americane, cu mutație BRCA1. Riscul recidivei este înalt și prognosticul rezervat.
Cancerul mamar triplu negativ constă în efectuarea analizei imunohistochimice și descoperirea următoarelor criterii tumorale: receptori pentru estrogen: negativi, receptori pentru progesteron: negativi, și factorul de creștere epidermală HER2: negativi. Această concluzie duce la căutarea unor tratamente experimentale deoarece pacientele cu un astfel de tip imunohistochimic nu răspund la terapie hormonală.
Subtipuri histologice:
- Metaplazic (90%)
- Medular (95%)
- Chist adenoid (90-100%)
- Apocrin (40-60%)
Factori de risc:
- Vârsta tânără <50 ani
- Menarhă precoce <13 ani
- Multiparitate
- Prima naștere la vârstă precoce <26 ani
- Lipsa alimentării la sân
- Obezitate abdominală sau IMC >25 kg/m2
- Femei de origine americană sau africană
Femeile cu cancer triplu negativ se prezintă cu o formațiune de grad mai înalt: III (66%) și dimensiuni mai mari ale tumorii față de cele cu cancer non-triplu negativ. Rata de supraviețuire la 10 ani este de 4,2 ani versus 6 ani pentru celelalte tipuri de cancer mamar.
Recurențele la distanță sunt mai frecvente (33,9 versus 20,4%), cu o apariție mai rapidă a acestora (local: 2,8 versus 4,2 ani; la distanță: 2,6 versus 5 ani).
Acest tip de cancer are șanse mai mari să fie ocult pe mamografie și ecografie mamară.
Infecțiile virale pot sta la originea cancerelor, dar încă nu se știe exact mecanismul. Virusuri precum Ebstein-Barr, Papilloma, Polyomoma JC au rol în etiologia cancerelor mamare, inclusiv în a celui triplu negativ, crescând agresivitatea tumorală.
Tratament:
Datorită lipsei responsivității la tratamentul hormonal, decizia terapeutică în acest subtip de neoplasm mamar este o provocare. În acest moment, chimioterapia este singura variantă de tratament sistemic. Antraciclinele și taxanii par să aibă efectul dorit, fiind folosite pentru cazurile cu risc înalt, dar deocamdată se folosesc aceleași scheme ca și pentru cancerele non-triplu negativ.
Prognostic:
Biomarkerii folosiți pentru estimarea prognosticului sunt EGFR și ALDH1, dar apar și alții precum: LOXL2, SNCG și LDH B.
Recomandări:
Exercițiile fizice și regimul alimentar au rol în menținerea stării de sănătate. Consumul de alcool are efect negativ asupra patologiei oncologice. Dietele cu omega 3 par să stimuleze sistemul imun, iar dieta Western s-a dovedit a avea efect nefavorabil în cancerul mamar.
Concluzii:
Prevenția adecvată, diagnosticul precoce și tratamente țintite stau la baza înțelegerii etiologiei și mecanismului cancerului mamar triplu negativ. (2)
- Cancer de san??
- Neoplasm mamar
- Cancer san stadiul II
- Rog interpretare analiza imunohistochimie
- Mama are cancer la san e operata face chimio si in curand raze - sfaturi
- Operatie cancer san, fara sedinte de chimioterapie
- Cancer mamar IIB - informatii, costuri
- Cancer mamar?
- Cancer sân?