Cancer mamar triplu negativ

Cancer mamar triplu negativ

Cancerul de sân triplu negativ este o formă agresivă ce diferă față de celelalte tipuri de cancer prin: epidemiologie, factori de risc și prognostic. (1) Acesta este definit prin lipsa expresiei receptorilor pentru estrogen, progesteron și HER2. (2)

Provocarea cancerului triplu negativ constă în tratarea lui datorită lipsei terapiei țintite. Chimioterapia rămâne singura variantă terapeutică la ora actuală.

În acest moment, scopul este descoperirea unor medicamente țintite și optimizarea tratamentului pentru a reduce efectele sale. Identificarea unor subtipuri moleculare ar putea fi utilă în găsirea unui tratament. (1)

Epidemiologie:

Cancer mamar triplu negativ reprezintă 15-20% din cazurile de cancer de sân. Mai frecevent la femeile tinere, africane, americane, cu mutație BRCA1. Riscul recidivei este înalt și prognosticul rezervat.

Cancerul mamar triplu negativ constă în efectuarea analizei imunohistochimice și descoperirea următoarelor criterii tumorale: receptori pentru estrogen: negativi, receptori pentru progesteron: negativi, și factorul de creștere epidermală HER2: negativi. Această concluzie duce la căutarea unor tratamente experimentale deoarece pacientele cu un astfel de tip imunohistochimic nu răspund la terapie hormonală.

Pneumologie în Austria
Diagnosticarea și tratamentul minim invaziv al cancerului de plămân
Tehnici performante și abodare interdisciplinară în spitale de top din Austria. Consiliere în limba română.

Subtipuri histologice:

 • Metaplazic (90%)
 • Medular (95%)
 • Chist adenoid (90-100%)
 • Apocrin (40-60%)


Factori de risc:

 • Vârsta tânără <50 ani
 • Menarhă precoce <13 ani
 • Multiparitate
 • Prima naștere la vârstă precoce <26 ani
 • Lipsa alimentării la sân
 • Obezitate abdominală sau IMC >25 kg/m2
 • Femei de origine americană sau africană


Femeile cu cancer triplu negativ se prezintă cu o formațiune de grad mai înalt: III (66%) și dimensiuni mai mari ale tumorii față de cele cu cancer non-triplu negativ. Rata de supraviețuire la 10 ani este de 4,2 ani versus 6 ani pentru celelalte tipuri de cancer mamar.

Recurențele la distanță sunt mai frecvente (33,9 versus 20,4%), cu o apariție mai rapidă a acestora (local: 2,8 versus 4,2 ani; la distanță: 2,6 versus 5 ani).

Acest tip de cancer are șanse mai mari să fie ocult pe mamografie și ecografie mamară.

Infecțiile virale pot sta la originea cancerelor, dar încă nu se știe exact mecanismul. Virusuri precum Ebstein-Barr, Papilloma, Polyomoma JC au rol în etiologia cancerelor mamare, inclusiv în a celui triplu negativ, crescând agresivitatea tumorală.

Tratament:

Datorită lipsei responsivității la tratamentul hormonal, decizia terapeutică în acest subtip de neoplasm mamar este o provocare. În acest moment, chimioterapia este singura variantă de tratament sistemic. Antraciclinele și taxanii par să aibă efectul dorit, fiind folosite pentru cazurile cu risc înalt, dar deocamdată se folosesc aceleași scheme ca și pentru cancerele non-triplu negativ.

Prognostic:

Biomarkerii folosiți pentru estimarea prognosticului sunt EGFR și ALDH1, dar apar și alții precum: LOXL2, SNCG și LDH B.

Recomandări:

Exercițiile fizice și regimul alimentar au rol în menținerea stării de sănătate. Consumul de alcool are efect negativ asupra patologiei oncologice. Dietele cu omega 3 par să stimuleze sistemul imun, iar dieta Western s-a dovedit a avea efect nefavorabil în cancerul mamar.

Concluzii:

Prevenția adecvată, diagnosticul precoce și tratamente țintite stau la baza înțelegerii etiologiei și mecanismului cancerului mamar triplu negativ. (2)


Data actualizare: 14-05-2018 | creare: 14-05-2018 | Vizite: 9571
Bibliografie
1. Avery T.P. (2018) Triple-Negative Breast Cancer. In: Howard-McNatt M. (eds) Changing Paradigms in the Management of Breast Cancer. Springer, Cham.
2. Fatima Zahra Mouh, Mohammed El Mzibri, Meriem Slaoui, Mariam Amrani. Recent Progress in Triple Negative Breast Cancer Research. Asian Pac J Cancer Prev, 17 (4), 1595-1608
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Ghidul pacientului cu cancer

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • S-a descoperit enzima care controlează metastazarea cancerului de sân
 • MIT: Antiperspirantele sunt o cauză a cancerului de sân
 • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum