Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită

©

Autor: Redacția ROmedic

Cancerul la sân – o amenințare care poate fi prevenită
Cancerul la sân este, la momentul actual, cea mai frecventă maladie care amenință femeia de astăzi. Peste 70.000 de femei europene mor anual din cauza cancerului la sân, iar vârsta de apariție este, se pare, în scădere.

Deși este pe primul loc în privința mortalității femeilor, există speranță și motive pentru a nu declara lupta împotriva acestei boli o cauză pierdută: atitudinea preventivă.

În continuare, vă oferim câteva informații despre cancerul la sân și despre cum puteți lua deciziile potrivite pentru sănătatea și viața dumneavoastră.

Cum recunoști semnele cancerului la sân?

Primele semne ale unui posibil cancer la sân sunt prezența unor noduli în zona sânilor sau sub braț, în zona axilară. Nodulii pot fi ușor depistați prin autopalparea efectuată regulat, la domiciliu.

Puteți să vă examinați acasă, urmând câțiva pași simpli prin care puteți descoperi neregularități ale sânilor. Aflați cum vă protejează sănătatea auto-examinarea sânilor, citind articolul din link.

Orice umflatură la suprafața sânilor (fie și doar în cazul unuia), cât și secrețiile mamare, ori modificări de formă în ce privește mamelonul, necesită un consult medical.

Este destul de probabil ca manifestările anormale descoperite la o autopalpare de rutină să fie benigne, fără potențial canceros, însă e bine să eliminați orice posibilitate și, în cazul în care veștile sunt proaste, să acționați din timp.

Care sunt factorii de risc neinfluențabili?

Factorii de risc influențează șansele de apariție a unei afecțiuni, cum este cancerul. Aceștia nu sunt însă decisivi. Dacă o persoană prezintă anumiți factori de risc nu înseamnă neapărat că va dezvolta boala. Unii factori nu pot fi influențați, în timp ce alții sunt în strânsă legătură cu stilul de viață și cu anumite trăsături comportamentale.

Genul
Deși cancerul mamar este întâlnit și în cazul bărbaților, acesta este de 100 de ori mai frecvent în rândul femeilor. Principala ipoteză are la bază cantitatea de estrogen și progesteron, care ar putea favoriza apariția cancerului mamar.

Vârsta
Riscul de apariție a cancerului mamar crește odată cu vârsta. Astfel, 2 din 3 femei care dezvoltă cancer de sân au vârsta de peste 55 de ani.

Factori de risc genetic
Un procent de 5 -10% din totalul cancerelor de sân sunt transmise ereditar, rezultând din mutația unor gene. Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 sunt cele mai comune cauze ale cancerului mamar ereditar. Alte mutații genice pot reprezenta cauza dezvoltării tumorilor canceroase mamare, fiind implicate gene cum ar fi: ATM, TP53, CHEK2, PTEN, CDH1, STK11, PALB2. Pot fi realizate testări genetice pentru a detecta aceste mutații, însă există argumente pro și contra lor.

Istoricul familial
Riscul exact nu este cunoscut, însă femeile cu un istoric familial de cancer mamar pot fi mai predispuse la această boală. Mai puțin de 15% din femeile afectate de cancer de sân au sau au avut un membru al familiei cu această boală. Asta înseamnă că 85% dintre femeile cu cancer mamar nu prezintă istoric familial al acestei afectiuni.

Istoric personal de cancer mamar
Femeile cu un istoric de cancer mamar par să prezinte un risc de apariție a afecțiunii la celălalt sân sau la același, risc diferit de cel de recidivă, însă cercetările nu confirmă acest lucru.

Rasă și etnie
Femeile de origine africană prezintă șanse mai reduse de cancer mamar, comparativ cu femeile albe. Cu toate acestea, femeile cu vârste sub 45 de ani afectate de cancer mamar sunt de cele mai multe ori femei afro-americane. Cele de origine asiatică și hispanică prezintă un risc mai redus de dezvoltare a cancerului mamar și de mortabilitate din cauza acestuia.

Densitatea sânilor
Sânii au în compoziție țesut adipos, fibros și glandular. Densitatea este mai crescută în cazul în care predomină țesutul glandular și fibros și mai puțin cel adipos. Femeile cu țesut dens observat la mamografie par să prezinte un risc de 1,2 – 2 ori mai redus de cancer mamar decât cele cu țesut mediu dens. Unii factori pot influența densitatea sânilor, printre care vârsta, menopauza, unele medicamente, sarcina sau moștenirea genetică.

Unele afecțiuni benigne ale sânilor
Femeile diagnosticate cu unele afecțiuni benigne ale sânilor par să fie mai predispuse la cancerul de sân.

Medicii clasifică aceste afecțiuni benigne în trei categorii:
  • leziuni non-proliferative - acestea nu par să afecteze prea mult riscul de cancer mamar și includ fibroza chistică, chisturile, hiperplazia moderată, adenoza mamară, ectazia ductală, tumora Phyllodes benignă, infecția cu papiloma, necroza adipoasă, fibroza periductală, metaplazia scuamoasă și apocrină, calcificări epiteliale, alte tumori benigne – lipoame, hamartoame, hemangioame, neurofibroame, adenomioeftelioame.
  • leziuni proliferative fără atipii - aceste afecțiuni prezintă creșterea excesivă a unor celule din ductul lobulilor mamari, crescând de 1,5 – 2 ori riscul de cancer, și  includ: hiperplazia ductală fără atipii, fibroadenomul, adenoza sclerotică, papillomatoza, cicatrici radiale.
  • leziuni proliferative cu atipii - în cazul acestor afecțiuni există o creștere excesivă celulară  la nivelul ductului și lobulilor mamari sau țesutului mamar, crescând de 3,5 -5 ori riscul canceros și incluzând: hiperplazia ductală atipică și hiperplazia lobulară atipică.


Numărul menstruațiilor
Apariția primei menstruatii la o vârstă fragedă, de exemplu înainte de vârsta de 12 ani, duce la un risc mai mare de cancer mamar. Acesta poate fi cauzat de perioada prelungită de expunere la hormonii estrogen si progesteron.

Radiații anterioare la nivelul pieptului
Femeile supuse investigațiilor cu radiații în copilărie sau în perioada anterioară, cum ar fi pentru detectarea unor alte tumori, sunt mai predispuse la a dezvolta cancer mamar. Acest risc depinde de vârsta pacientei și de doza de radiații. Riscul pare a fi mai mare dacă pacienta a fost supusă radiațiilor în adolescență, când sânii erau încă în dezvoltare. Tratamentul cu radiații după 40 de ani nu influențează riscul de cancer mamar.

Expunerea la dietilstilbestrol
În perioada 1940-1960 unele femei însărcinate primeau tratament cu dietilstilbestrol (DES) pentru a reduce riscul de avort spontan. Acest tratament pare însă să crească riscul de cancer mamar, datorită proprietăților estrogenice. (1)

 

Cum se poate reduce riscul de apariție a cancerului de sân?

Cauzele cancerului, în general, rămân încă un mister pentru medicină. S-au realizat însă progrese în sensul nominalizării unor factori de risc ce predispun o femeie la cancerul la sân. Unii factori de risc, cum sunt cei genetici, nu pot fi influențați. În schimb, factorii ce țin de stilul de viață pot reduce riscul apariției cancerului mamar. Nu există metode demonstrate pentru prevenirea cancerului, însă se poate uneori reduce riscul de apariție a afecțiunii.

Iată câteva modificări ale stilului de viață pentru reducerea riscului:
1. Limitarea consumului de alcool
O meta-analiză publicată în Breast Cancer Research sugerează că un consum, chiar și moderat, de alcool poate crește șansele de dezvoltare a celulelor canceroase, indiferent de vârstă. Mecanismul de acțiune este încă neclar, iar studiile insuficiente nu pot confirma această legătură dintre tumorile mamare și consumul de alcool. (2)

2. Renunțarea la fumat
Studiile arată că fumatul activ este asociat cu creșterea riscului de cancer de sân în cazul femeilor care încep să fumeze înainte de nașterea primului copil. Cu toate acestea, relația dintre fumatul activ și riscul de cancer mamar rămâne un subiect controversat, fiind necesare studii suplimentare. (3)

3. Controlul greutății corporale
O greutate normală poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului. Obezitatea poate crește riscul de apariție a cancerului după menopauză, perioada cea mai predispusă la apariția cancerului mamar. Conform unei meta-analize publicate în International Journal of Breast Cancer (2014) obezitatea și prezența sindromului metabolic sunt asociate cu creșterea riscului de cancer mamar la femeile adulte. (4)

4. Creșterea nivelului de activitate fizică efectuată
Cercetările arată că un nivel zilnic de activitate fizică poate reduce riscul de cancer mamar cu până la 10-30%. Mecanismul este incert, dar rezultatele par să fie în mare parte dependente de indicele de masă corporală (IMC), adică implicit de greutatea corporală.

5. Alăptarea la sân

Medicina bazată pe dovezi asociază alăptarea cu reducerea riscului de apariție a cancerului de sân la mamă. Alăptarea pare să reprezinte un factor protector împotriva cancerului de sân, însă dovezile științifice sunt reduse și în acest sens. Comparativ cu factorii independenți, cum sunt cei genetici, alăptarea depinde de alegerile mamei.

6. Limitarea dozei și duratei terapiei hormonale

7. Evitarea expunerii la radiații și poluare


8. Adoptarea unei diete echilibrate
Deși nu s-a dovenit cu certitudine că un consum de fructe și legume oferă protecție crescută împotriva cancerului mamar, aceasta pare să reducă, deși ușor, riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. O dietă sănătoasă poate oferi protecție împotriva unor afecțiuni și favorizează controlul greutății corporale, un factor cheie în prevenirea cancerului de sân.

Prevenirea prin metode terapeutice

Cancerul la sân, deși este o boală gravă, cu o rată mare a deceselor, poate fi tratată dacă avem o atitudine responsabilă pe tot parcursul vieții și respectăm calendarul controalelor ginecologice de rutină, cât și autopalparea frecventă.

Cum să ai grijă de tine? Mergi anual la ginecolog, autopalpează-ți sânii acasă în fiecare lună și după ce ai depășit vârsta de 50 de ani, programează-te pentru o mamografie la fiecare doi ani.

De asemenea, mamografiile sunt esențiale de fiecare dată când constați anomalii ale sânilor.

Mamografiile examinează țesutul sânilor și reperează eventualele tumori chiar înainte de a se manifesta simptomatic. Altfel spus, mamografiile pot salva vieți. Citiți mai multe despre indicatiile mamografiei:
https://www.romedic.ro/mamografia

Fiți și mai riguroasă cu măsurile de prevenție dacă ați avut în familie cazuri de cancer la sân. Studiile arată că deși cancerul la sân nu este propriu-zis ereditar, acesta poate fi influențat de anumite gene (BRCA1 și BRCA2), care măresc neșansa de a dezvolta cancer la sân până la 90%. Puteți citi în detaliu despre influența genetică în cazul cancerului la sân în articolul despre mastectomia preventivă.

În iunie 2013 Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire a anunțat că două medicamente, tamoxifen și raloxifen vor fi disponibile pentru femeile cu risc crescut de dezvoltare a cancerului de sân.

Este cancerul la sân tratabil?

Descoperit la timp, da. Cancerul la sân în stadiul său de început poate fi ținut sub control și tratat prin diverse metode.

Medicul oncolog este cel care în urma examinării și a mamografiei, dispune măsurile ce se impun:
  • intervenția chirugicală: se poate recurge fie numai la îndepărtarea tumorii și a ganglionilor din zona axilară, fie, în cazul în care tumora e mare sau extrem de periculoasă, la mastectomie, adică la extirparea totală a sânulu;
  • radioterapia: urmează de regulă unei operații și are ca rol prevenirea unei recidive. Mai poate fi folosită și când este vorba de o tumoră ce nu poate fi operată, pentru ca aceasta să se retrag;
  • chimioterapia: are aceleași indicații ca și radioterapia și urmărește împiedicarea înmulțirii celulelor canceroase.

Citiți mai multe despre cancerul la sân în articolul amplu din Biblioteca medicală.

Data actualizare: 14-05-2019 | creare: 17-09-2013 | Vizite: 11431
Bibliografie
(1) What are the risk factors for breast cancer, link: https://www.cancer.org/cancer/breastcancer/detailedguide/breast-cancer-risk-factors
(2) Alcohol consumption and breast cancer risk, link: https://www.breast-cancer-research.com/content/11/S3/S3
(3) Active smoking and breast cancer risk: original cohort data and meta-analysis, link: https://www.researchgate.net/publication/235756281_Active_Smoking_and_Breast_Cancer_Risk_Original_Cohort_Data_and_Meta-Analysis
(4) Metabolic syndrome is associated with increased breast cancer risk: a systematic review with meta-analysis, link: https://www.hindawi.com/journals/ijbc/2014/189384/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Galactoreea - scurgerile mamare
  • Mastita - infecția sânului
  • Sânii
  •