Cercetătorii de la Johns Hopkins analizează legătura dintre drogurile psihedelice și conștiință

©

Autor:

Cercetătorii de la Johns Hopkins analizează legătura dintre drogurile psihedelice și conștiință
Un nou studiu al cercetătorilor de la Johns Hopkins Medicine din Maryland arată că, în urma consumului de substanțe psihedelice precum psilocibina conținută de ciupercile halucinogene există posibilitatea de atribuire a conștiinței unui număr mare de lucruri foarte variate, vii sau fără viață. Acest fenomen poate apărea, conform specialiștilor, din cauza experiențelor de natură mistică pe care persoanele care consumă astfel de substanțe le trăiesc, inclusiv senzația că totul din jurul lor este viu.
Sandeep Nayak de la Johns Hopkins afirmă faptul că motivul pentru care apar aceste schimbări la consumatori nu este încă pe declin elucidat, dar ar putea fi corelat cu efectele drogurilor în sine sau cu anumiți factori culturali. De asemenea, acesta spună și că „drogurile psihedelice ar putea expune prejudecățile cognitive înnăscute care definesc trăsăturile mentale ale unei persoane la mediul încojurător”.

Eșantionul de studiu a fost compus din 1.606 persoane care au experimentat trăiri ce i-au schimbat în urma consumului de substanțe psihedelice. Media de vârstă a participanților a fost de 35 de ani, iar mai mult de trei sferturi au fost caucazieni, de sex masculin și americani. Substanțele pe care aceștia le-au consumat au fost variate, de la psilocibina din ciupercile halucinogene până la LSD sau ayahuasca. De asemenea, aceștia au furnizat și date legate demografice și legate de personalitatea lor, consumul de substanțe și de cunoștințele lor științifice.

Rezultatele din urma analizei chestionarelor au arătat o creșterea tendinței de atribuire a conștiinței lucrurilor vii sau lipsite de viață. Spre exemplu, comparând credințele acestora înainte și după să înceapă consumul de substanțe psihedelice, s-a înregistrat o creștere de 24% în rândul persoanelor care atribuie conștiință insectelor, 35% fungilor și tot 35% plantelor. De asemenea, un procent de 15% din aceste persoane consideră că obiectele făcute de oameni posedă conștiință.

De menționat este și faptul că, în medie, participanții la studiu au experimentat aceste trăiri cu opt ani înainte de sondaj. Acest lucru, conform doctorului Nayak, înseamnă că efectele acestor substanțe sunt pe termen lung. Totodată, acesta afirmă faptul că este suficient ca o persoană să consume o singură dată astfel de droguri pentru a atriui conștiință unui număr mare de obiecte și vietăți din jur.

sursa: News Medical
foto: Johns Hopkins Medicine

Data actualizare: 04-04-2022 | creare: 04-04-2022 | Vizite: 331
Bibliografie
Johns Hopkins researchers explore the link between psychedelics and consciousness, link: https://www.news-medical.net/news/20220331/Johns-Hopkins-researchers-explore-the-link-between-psychedelics-and-consciousness.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Psilocibina în microdoze ar putea îmbunătăți starea de spirit și sănătatea mintală
  • Care este rolul medicamentelor psihedelice în tratamentul tulburărilor psihice?
  • Consumul de substanțe psihedelice poate provoca experiențe similare cu cele resimțite în apropierea morții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum