Care sunt persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de gust sau miros din cauza COVID-19?

©

Autor:

Care sunt persoanele care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de gust sau miros din cauza COVID-19?
Persoanele care consumă frecvent alcool, împreună cu oamenii fumători, precum și persoanele de sex feminin (indiferent dacă fumează sau nu), prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări ale gustului sau mirosului din cauza noului COVID-19, indică un studiu recent. Studiul a indicat, de asemenea, faptul că tulburările de miros sau gust induc un răspuns umoral puternic.
În studiul actual au fost incluse trei cohorte din populația generală. Prima a fost o cohortă generală de adulți care a inclus peste 215.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani. A doua cohortă de studiu, denumită E3N / E4N, a inclus aproximativ 113.000 de participanți, dintre care 90.000 au fost recrutați pentru o urmărire pe internet, iar al treilea grup a inclus o cohortă nutrițională bazată pe populație generală, care a inclus 170.000 de participanți.

Toți participanții la studiu au răspuns la două chestionare electronice auto-administrate. Participanții au furnizat, de asemenea, probe auto-prelevate de pete de sânge uscat (DBS) pentru testarea serologică, pentru a identifica pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2. Datele privind consumul de alcool, statutul de fumat și indicele de masă corporală (IMC) au fost extrase și considerate variabile binare. Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA) a fost utilizat pentru a detecta anticorpi anti-SARS-CoV-2 (IgG) împotriva domeniului S1 al proteinei spike (S), împreună cu proteina nucleocapsidă (NP), în unele cazuri.

Dintre cei peste 93.600 de participanți care au completat ambele chestionare și au fost invitați să efectueze un DBS, 3.439 au fost incluși în studiu. Dintre participanții recrutați, 750 au raportat tulburări de gust și miros. Statutul de fumător sau de consumator de alcool (a cel puțin două băuturi pe zi), împreună cu sexul feminin, au fost asociate cu o probabilitate mai mare de tulburări de gust și miros. Participanții cu vârsta de 30, 50, 60 sau 70 de ani au prezentat o probabilitate mai mare pentru astfel de tulburări, în comparație cu adulții cu vârsta de 40 de ani.

sursa. News Medical
foto: Crystal Eye Studio / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 129
Bibliografie
Women, smokers and drinkers more likely to develop taste or smell disorders from COVID, link: https://www.news-medical.net/news/20220206/Women-smokers-and-drinkers-more-likely-to-develop-taste-or-smell-disorders-from-COVID.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina și afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecția COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.