Cât de contaminate sunt bancnotele?

©

Autor:

Cât de contaminate sunt bancnotele?
Contrar opiniei generale, cercetătorii de la Universitatea din Ballarat au descoperit că bancnotele nu sunt contaminate cu un nivel de bacterii care să pună în pericol viața unui individ.

Studiul, condus de Frank Vriesekoop, a analizat 1280 bancnote din 10 țări, adunate din supermarketuri și cafenele. Acesta a ajuns la concluzia că cele utilizate în țările bogate și dezvoltate prezintă un nivel mai scăzut de bacterii decât cele care circulă în țările sărace. De asemenea, nu s-au înregistrat cantități alarmante de bacterii pe bancnote în niciuna dintre națiunile acestei lumi. Totuși, s-a dovedit că gradul de contaminare este influențat de vârsta și materialul din care au fost realizate acestea.

Publicat în Foodborne Pathogens and Disease, studiul internațional a adunat cercetători de la 10 universități și centre de cercetare, din țări precum Australia, Burkina Faso, Irlanda, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Anglia și America.

Vriesekoop afirmă că bancnotele mai vechi sunt mai îndoite, de aceea impuritățile și bacteriile se pot ascunde cu mai multă ușurință în faldurile acestora.

Deși majoritatea țărilor dețin bancnote pe bază de bumbac, cele din Australia, Noua Zeelandă și Mexic sunt realizate dintr-un material de plastic, care poartă cantități mult mai reduse de bacterii.

În plus, există o strânsă legătură între numărul de bacterii pe centimetru de hârtie și indicatorii gradului de bunăstare economică. Astfel, cu cât o țară are un indice de libertate economică mai scăzut, acesta incluzând libertatea comercială, monetară, financiară, libertatea ca lipsă de constrângere sau interferență și libertatea față de corupție, cu atât bancnotele prezintă un grad mai ridicat de infestare. Totuși, există posibilitatea că în țările cu index scăzut să circule bancnote de o vechime mai mare.

Deși cercetătorii au descoperit cantități nesemnificative de bacterii în bancnote, ei recomandă ca cei care manipulează mâncarea în supermarketuri să nu intre în contact cu banii circulați.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 20-03-2022 | creare: 03-09-2015 | Vizite: 1813
Bibliografie
Study busts dirty money myth, link: https://www.sciencealert.com/study-busts-dirty-money-myth
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  • Oamenii de știință spun că săpunurile antibacteriene sunt ineficiente și dăunătoare
  • Pericolul din urma utilizării repetate a aceleiași sticle din plastic
  •