Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli

©

Autor:

Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
Microflora bacteriană de la nivelul pielii ar putea oferi protecție împotriva anumitor afecțiuni dermatologice, după cum arată rezultatele unei cercetări recente.

Studiul arată că Propionibacterium acnes secretă o proteină numită RoxP ce conferă protecție împotriva a numeroase afecțiuni dermatologice. Aceasta protejează celulele de stresul oxidativ produs de bacteriile oxigen reactive. Radiațiile ultraviolete (UV) sunt principala cauză a stresului oxidativ de la nivelul pielii.

Stresul oxidativ contribuie la apariția a numeroase probleme dermatologice, inclusiv eczeme, psoriazis sau cancer de piele.

Efectul protector al proteinei RoxP este la fel de puternic ca al antioxidaților cum e vitamina C sau vitamina E, conform studiului.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.

Proteina RoxP este esențială pentru supraviețuirea bacteriei Propionibacterium acnes. Această bacterie este întâlnită la persoanele cu sau fără afecțiuni cutanate, însă nivelul bacteriei de pe suprafața pielii influențează cantitatea de proteine secretate.

Urmează cercetări amănunțite în acest sens, după cum menționează și autorii studiului, iar rezultatele curente ar putea duce la încorporarea acestei proteine în produsele de protecție solară și în cele pentru tratarea psoriazisului sau dermatitei atopice.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 28-11-2016 | creare: 28-11-2016 | Vizite: 1818
Bibliografie
Can protein in common skin bacteria offer disease protection?, link: https://medicalxpress.com/news/2016-11-protein-common-skin-bacteria-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Un nou posibil tratament pentru psoriazis
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum