Cât de eficiente sunt analgezicele locale în tratamentul durerii?
Autor: Airinei Camelia

Cercetările au inclus 13 meta-analize Cochrane a 206 studii clinice cu aproximativ 30.700 de participanți, evaluând beneficiile și efectele secundare ale analgezicelor cu aplicaței locală pentru o gamă de afecțiuni. Comparația s-a făcut între aplicarea unui medicament și aplicarea unei substanțe placebo (perfect identice cu medicamentul, doar fără substanța activă).
Potrivit rezultatelor, produsele AINS sub formă de gel s-au dovedit a fi eficiente în durerile acute: diclofenac, ketoprofen și piroxicam (substanțele active). Acestea au redus intensitatea durerii la cel mult jumătate în 70-80% din cazuri, adică cu 40-60% mai mult decât substanțele placebo. Forma de gel este importantă, deoarece aceleași medicamente sub formă de cremă sau unguent nu au același efect.
În privința durerilor musculo-scheletale cronice, diclofenac și ketoprofen gel ameliorează suferința după aproximativ două săptămâni la un procent de persoane doar cu 15-20% mai mare decât placebo.
Produsele conținând capsaicină (8%) sunt eficiente pentru aproximativ 10% din pacienți - acestea au redus intensitatea durerii la cel mult jumătate în nevralgia postherpetică.
Pentru multe alte produse de acest gen (unele AINS, remediile din plante, salicilații, cremele mentolate) nu sunt suficiente dovezi ale eficacității în tratamentul durerii.
Sursa: The Conversation
2. Topical analgesics for acute and chronic pain in adults - an overview of Cochrane Reviews, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD008609.pub2/abstract
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Aspirina, nerecomandată persoanelor sănătoase trecute de 70 de ani
- Supraestimarea propriei stări de sănătate poate avea efecte negative asupra sănătății organismului
- Fumatul și vapatul, asociate unui risc mai mare de complicații severe ale COVID-19
- Un nou studiu dezvăluie că fanii videoclipurilor ASMR sunt mai sensibili la zgomotele din jur
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni