Un nou studiu arată că afecțiunile hepatice au fost influențate negativ de schimbările stilului de viață din urma pandemiei

©

Autor:

Un nou studiu arată că afecțiunile hepatice au fost influențate negativ de schimbările stilului de viață din urma pandemiei

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka au analizat dosarele medicale din intervalul 2018-2020, aparținând la 973 de pacienți ai spitalului universitar din acest oraș. Aceștia au descoperit că numărul cazurilor de diagnosticare cu steatoză hepatică s-a dublat în timpul pandemiei, de la 22 la 44.
Echipa atribuie acest efect negativ consumului crescut de alcool din timpul carantinei, menționând că, anterior pandemiei, factorul predictiv al apariției acestei afecțiuni era consumul regulat de alimente noaptea sau cinarea cu mai puțin de două ore înainte de culcare.

Analiza oamenilor de știință a inclus obiceiuri ale celor 22 de pacienți diagnosticați cu steatoză hepatică anterior apariției pandemiei, printre care s-au regăsit consumul de alcool, exercițiul fizic, somnul și dieta. După o ajustare în funcție de variabile precum vârsta și sexul, aceștia au descoperit că singurul factor ce a determinat o variație a riscului de dezvoltare a acestei afecțiuni a fost reprezentat de consumul nocturn de alimente.

Pe de altă parte, atunci când au analizat cele 44 de cazuri nou-diagnosticate în timpul pandemiei, aceștia au observat că factorul predictiv a fost consumul de alcool crescut, mai ales la persoanele de sub 60 de ani. Hideki Fujii, autor al studiului, atrage atenția asupra necesității de monitorizate în continuare a acestui obicei care s-ar putea agrava cu timpul.

Rezultatele studiului au fost obținute în urma cercetării ultrasonografiilor pacienților din 2018, care s-au prezentat până în 2020 la controale periodice. Cercetătorii, pe baza acestora, au dorit să analizeze felul în care noile stiluri de viață apărute în urma pandemiei au influențat sănătatea oamenilor, ceea ce nu a mai fost tratat până acum de vreun studiu.

 

Aceștia plănuiesc să analizeze în continuare schimbările pe care pandemia, care încă nu s-a terminat, le aduce ratei de dezvoltare a steatozei hepatice.

sursa: NewsMedical


Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 265
Bibliografie
Study: Liver disease negatively impacted by lifestyle changes during the pandemic, link: https://www.news-medical.net/news/20220325/Study-Liver-disease-negatively-impacted-by-lifestyle-changes-during-the-pandemic.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de steatoză hepatică nonalcoolică la copiii de 8 ani cu obezitate
  • Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
  • Pandemia care ar putea ucide 900 de milioane de oameni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum