Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză

©

Autor:

Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză
Trecerea de la consumul ocazional de marijuana la cel săptămânal sau zilnic crește riscul apariției experiențelor psihotice cu până la 159%. Aceasta este concluzia unui studiu tip cohortă realizat de cercetătorii canadieni și publicat în revista Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Totodată, studiul raportează efectele consumului de marijuana asupra dezvoltării cognitive, explicând legătura între marijuana și experiențele psihotice prin apariția simptomelor de depresie.

„O experiență de tip psihotic se definește prin anomalii de percepție și gândire, cu idei neobișnuite și sentimente de persecuție. Deși aceste experiențe pot fi rare și non-problematice pentru adolescenți, dacă devin frecvente pot crește riscul apariției unui episod psihotic sau a altei tulburări psihice”, a declarat Josiane Bourque, doctorandă la Université de Montréal, departamentul de psihiatrie. „Cercetările noastre au conformat că trecerea la utilizare frecventă în adolescență este asociată cu riscul de simptome psihotice, ceea ce reprezintă o problemă de sănătate publică.”

Autorii studiului au pornit de la ideea că exacerbarea trăirilor psihotice ar putea fi cauzată de perturbările în dezvoltarea cognitivă produse de consumul de marijuana. Aceasă ipoteză a fost doar parțial confirmată, însă. Cercetările au arătat că doar dezvoltarea controlului (capacitatea de reprimare a unui comportament) a fost singura funcție cognitivă afectată de abuzul de marijuana.

„Deși consumul de marijuana este asociat cu un număr de simptome congnitive și mentale, doar accentuarea simptomelor de depresie - cum ar fi gândurile negative și dispoziția proastă - pot explica relația între marijuana și trăirile psihotice la tineri”, a declarat Bourque.

Studiul a inclus o cohortă de aproximativ 4.000 de adolescenți cu vârsta de 13 ani din 31 de licee din Montreal. Aceștia au fost urmăriți anual, din clasa a 7-a până în clasa a 11-a.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 11-07-2017 | creare: 11-07-2017 | Vizite: 2380
Bibliografie
Marijuana and vulnerability to psychosis, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170705104042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să reduci riscurile asociate consumului de cannabis - recomandări științifice
  • Utilizările medicale ale marijuanei
  • Adolescenții care consumă marijuana au risc de tulburare bipolară la maturitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum