Marijuana poate crește riscul apariției bolilor parodontale

©

Autor:

Marijuana poate crește riscul apariției bolilor parodontale
Conform unui nou studiu publicat în revista JAMA Psychiatry, consumul de marijuana pe termen îndelungat poate crește riscul apariției bolilor parodontale, însă nu presupune un risc mai mare pentru alte probleme de sănătate fizică.

Aproximativ 47,2% dintre americanii cu vârsta peste 30 de ani suferă de afecțiuni parodontale. Această boală ce degradează gingia și țesuturile ce oferă suport dinților este mai întâlnită la bărbați decât la femei și cauzele cunoscute sunt igiena dentară deficitară, fumatul și diabetul.

Boala parodontală apare inițial sub forma gingivitei și dacă nu este tratată se transformă în parodontoză, în acest stadiu fiind afectat osul și rezultând în cele din urmă căderea dinților.

Marijuana sau cannabis este cel mai utilizat drog ilegal în Statele Unite, fiind popular în special printre adolescenți și tineri. Posibilele efecte pe termen scurt ale consumului de marijuana sunt deja cunoscute: sentimente de teamă, anxietate, halucinații, psihoză, însă efectele consumului îndelungat sunt mai puțin elucidate, acestea fiind și obiectul de studiu al cercetării de față.

Cercetarea s-a desfășurat la Universitatea de Stat din Arizona și a analizat datele studiului Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study din Noua Zeelandă. Subiecții au fost 1.037 adulți născuți în Noua Zeelandă, urmăriți de la naștere (în anii 1972-1973) până la vârsta de 38 de ani.

Studiul de față a urmărit consumul de marijuana între 18 și 38 de ani, evaluând impactul asupra sănătății fizice (în speță statusul parodontal, funcția pulmonară, inflamația sistemică și sănătatea metabolică) la vârsta de 38 de ani.

Prin comparație cu persoanele care nu au folosit marijuana, studiul a concluzionat că utilizarea constantă a drogului pe o perioadă de până la 20 de ani este asociată cu un risc mai mare de apariție a bolilor parodontale la vârsta de 38 de ani. Studii anterioare au semnalat faptul că fumătorii de marijuana sau tendința să se spele pe dinți mai puțin frecvent decât cei care nu consumă drogul, de asemenea fiind mai predispuși și la abuzul de alcool.

Sursa: MedicalNewsToday

Data actualizare: 27-03-2019 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 2672
Bibliografie
Marijuana use may raise risk of periodontal disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/310667.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de marijuana la adolescenți și vulnerabilitatea la psihoză
  • Utilizările medicale ale marijuanei
  • Adolescenții care consumă marijuana au risc de tulburare bipolară la maturitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum