Ce este sputa și ce ne indică prezența și aspectul ei

©

Autor:

Ce este sputa și ce ne indică prezența și aspectul ei

Sputa reprezintă produsul patologic secretat de diferitele glande seroase şi mucoase ale aparatului respirator, localizate în profunzimei arborelui bronşic, în context inflamator şi care se exteriorizează prin intermediul expectorației.

Sputa este eliminată prin expectorație alături de alte secreții patologice de la nivelul faringelui, a cavităților nazale sau a cavității bucale.

În mod normal, cantitatea de spută este mai mare dimineața la trezire, datorită mobilizării. [3], [4]

Indicații

Examenul microbiologic al sputei este indicat bolnavilor diagnosticați cu bronşită cronică, pneumonii bacteriene (determinate de Mycoplasma pneumoniae, de etiologie virală sau fungică), tuberculoză pulmonară sau bronşiectazii şi prezintă două etape: examenul macroscopic şi examenul microscopic. [1], [2]

Tehnică

Bolnavul este provocat să tuşească şi să expectoreze într-un recipient steril aprocximativ 1-3 ml spută. În cazul bolnavilor cu tuse neproductivă se recomandă expunerea la aerosoli cu soluții hipertonice încălzite, care va stimula secreția arborelui bronşic. Recipientul va fi trimis unui laborator pentru examinare. Este contraindicată păstrarea recipientului cu spută la frigider.

Examinare

Examenul macroscopic (cu ochiul liber) urmăreşte următoarele caractere: consistența sputei, culoarea şi mirosul sputei.

În funcție de aceste trei caractere pot fi descrise mai multe forme de spută:

  • Spută mucoasă - cunoscută şi sub denumirea de spută exudat, cu conținut crescut de mucus, care provine de la nivelul glandelor mucoase a căilor aeriene superioare, în cadrul diferitelor procese inflamatorii. Cel mai frecvent, sputa mucoasă este întâlnită în traheobronşită şi în astmul bronşic. Sputa mucoasă prezintă culoare gri-albicioasă (tentă metalică).
  • Sputa seroasă - cunoscută şi sub denumirea de spută transudat, poate prezenta consistență redusă, având aspectul unui lichid alb-roziu sau consistență spumoasă, cu aspectul unei spume alb-rozate. Sputa seroasă este frecvent întâlnită în cadrul edemului pulmonar acut. Sputa seroasă prezintă culoare alb-rozacee.
  • Sputa fibrinoasă - se caracterizează prin numeroase fibre de fibrină, decelabile mai degrabă prin intermediul microscopului.
  • Sputa sangvinolentă - cunoscută şi sub denumirea de spută hemoptoică, se caracterizează prin apariția sângelui în lichidul de spută, în cantități diferite, în funcție de etiologie. Sputa hemoptoică poate prezenta o culoare de roşu deschis, în cazul prezenței unei mici cantități de sânge sau roşu închis spre negru, în cazul unor cantități crescute de sânge prezente în spută.
  • Sputa sero-membranoasă presupune apariția unor mulaje se secreții pe suprafața bronşică, datorită conținutului crescut de fibrină. Sputa sero-membranoasă este frecvent întâlnită în cadrul difteriei bronşice, difteriei laringiene sau în cadrul bronşitei cronice pseudomembranoase.
  • Sputa purulentă - prezintă conținut crescut de puroi şi este secundară deschiderii unei cavități purulente din plămâni (abces pulmonar), din pleură (pleurezie purulentă) sau dintr-un organ aflat în vecinătatea plămânilor (abces subfrenic). Sputa purulentă prezintă culoare galben verzuie.
  • Sputa seromuco-purulentă - se caracterizează printr-un conținut crescut de mucus şi puruoi şi este frecvent întâlnită în bronşitele fetide, în bronşiectazii şi în gangrenele pulmonare.


În tuberculoză sputa prezintă culoare verzuie. În bronşitele fetide, în bronşiectazii şi în gangrena pulmonară sputa se prezintă maroniu închisă (brun murdar). În pneumopatiile acute, datorită concentrațiilor crescute de hemoglobină şi methemoglobină, sputa prezintă o culoare ruginiu-cărămizie. În infarctul miocardic acut sputa prezintă culoare roşie negricioasă.

În majoritatea cazurilor, sputa prezintă un miros fad discret sau este lipsită de miros. În abcesul pulmonar, în bronşiectaziile infectate şi în cadrul gangrenei pulmonare, sputa poate prezenta un miros fetid, datorită infecțiilor cu germeni anaerobi.

Examenul microscopic permite identificarea agențiilor patogeni implicați în apariția diferitelor afecțiuni pulmonare.

În concluzie, examenul sputei este util pentru diagnosticarea diferitelor afecțuni pulmonare, pentru evidențierea caracterelor lorr patologice şi pentru identificarea agentului patogen implicat. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 23-02-2019 | creare: 07-08-2018 | Vizite: 88842
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Meidicnei Interne vol.I și II, Ediția a-XIV-a, Ediția a-II-a în limba română, Editura Teora, 2003
3. What is sputum?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318924.php
4. What Is a Sputum Culture?, link: https://www.webmd.com/lung/what-is-a-sputum-culture#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Examenul sputei
  • Flegma în gât - ce este și de ce apare?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum