Ce greșeli faci când te speli pe dinți

©

Autor:

Ce greșeli faci când te speli pe dinți

Spălatul pe dinți pare unul dintre cele ușoare lucruri pe care le facem. Problema este că în multe familii nu se face educație pe cum ar trebui să ne spălăm corespunzător pe dinți, dar asta nu este vina părinților, ci a lipsei unui sistem care să promoveze aceste informații.

Vom nota în acest articol câteva greșeli pe care e posibil să le faci, fără să îți dai seama, când te speli pe dinți și îți recomandăm ca data viitoare când mergi la dentist să-l întrebi dacă metodele tale sunt bune și, eventual, să îl rogi să-ți facă un instructaj ca la carte.

Periuța de dinți

În funcție de ce îți alegi periuța când o cumperi? Iei în considerare prețul, culoarea, firma care o produce?

Stomatologii recomandă periuțele de dinți cu peri moi, care să se îndoaie, pentru a putea intra și sub gingii. Dacă perii sunt prea tari, aceștia pot dăuna gingiilor, suprafeței dinților sau smalțului dentar. (1)

Eventual, îi poți cere dentistului niște recomandări pentru ce fel de periuțe s-ar potrivi danturii tale.

Timpul recomandat de folosire a unei periuțe este de trei-patru luni de zile. Când vezi că perii periuței încep să se deterioreze, adică își pierd culoarea, se îndoaie sau arată murdari, e timpul să îți iei alta.

Nu împărți periuța cu nimeni. Când e udă, las-o să se usuce la aer, nu o închide într-un capac, pentru a evita formarea mucegaiului sau creșterea bacteriilor pe ea.

Periajul prea agresiv și rapid (2)

Chiar dacă ți se pare că are sens, nu o să fii mai curat dacă apeși mai tare cu periuța pe dinți. Placa bacteriană dentară este, de fapt, o peliculă destul de moale, care se ia și dacă freci dinții mai ușor.

Dacă nu îndepărtezi zilnic placa bacteriană, aceasta se va aduna, iar consecințele pot varia, de la carii până la boli ale gingiilor. (3)

Nu e o idee bună nici să te grăbești. Ar trebui ca sesiunile de spălat pe dinți să aibă cel puțin două minute. Dacă nu ai răbdare, dă-ți drumul la muzica preferată și concentrează-te pe ea.

Direcția periajului și zonele acoperite

Cel mai probabil, te-ai obișnuit ca spălatul să însemne frecatul dinților stânga-dreapta, dar asta nu te ajută atât de mult, ci poate chiar să-ți dăuneze. Dentiștii recomandă ca periajul să se facă în mișcări circulare, de sus în jos, începând de la gingie. (4)

În plus, și gingia trebuie spălată, mai ales zona în care se întâlnește cu dinții, pentru că bacteriile petrec mult timp acolo. Pentru asta, înclină periuța de dinți la un unghi care să permită perilor să intre un milimetru sau doi sub gingie.

Nu uita nici de partea dinților care se află mai în interior, pe partea limbii. Toată suprafața lor trebuie spălată, nu doar ce este vizibil sau ce părți ți se pare că folosești cel mai des.

Spală și limba, pentru a avea o respirație proaspătă și a îndepărta bacteriile.

! Nu te spăla pe dinți chiar după ce ai mâncat, așteaptă cel puțin 15-20 de minute, pentru a nu freca de dantură tot acidul rămas de la mâncare. Dacă trebuie neapărat să te speli după masă, clătește gura bine, înainte de asta, cu apă.

Pachetul complet, o dată pe zi

Este recomandat ca într-una dintre cele două sesiuni de spălat pe dinți dintr-o zi să incluzi folosirea aței dentare și a apei de gură. Astfel, bacteriile nu vor avea timp să se facă prea comode în gura ta. (5)

Dacă nu îți îngrijești dinții și gingiile, sănătatea ta orală o să regreseze și o să ai parte de dureri, carii și intervenții stomatologice costisitoare ca timp și bani. Câteva schimbări mici în îngrijirea pe care o oferi danturii tale pot să aibă multe beneficii, pe termen lung. Previne, pentru a nu trebui să tratezi!


Data actualizare: 27-06-2018 | creare: 27-06-2018 | Vizite: 2159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Peria triplă care îți curăță dinții în doar 10 secunde
  • Dispozitivul care curăță dinții în doar 10 secunde
  • Cum speli corect dinții - tehnică, sfaturi utile
  •